Kultur

Taus om NRK-kritikk

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas er taus om kulturminister Trond Giskes skarpe kritikk av NRKs sommertilbud på fjernsyn.

– Vi prøver å disponere de ressurser vi har best mulig. Vi programsetter for å ha et sterkest mulig tilbud på årsbasis, med de ressursene vi har, sier NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas til Dagsavisen.

Han ønsker ikke å kommentere kritikken kulturminister Trond Giske kom med i den hissige debatten om NRKs sommertilbud på TV i debattprogrammet «Redaksjon En» torsdag kveld.

Australsk krim

«Det er da ikke meningen at NRK skal ha fire milliarder i inntekt for å sende krimserier fra Australia. Det er ikke derfor vi betaler lisens», sa kulturministeren under TV-debatten. Kringkastingssjefen avviser overfor Dagsavisen å si noe om hva han synes om uttalelsene fra statsråden, som også er NRKs generalforsamling i egen person.

– Jeg har sagt det jeg har behov for å si, sier Bjerkaas. På «Redaksjon En» karakteriserte han statsrådens uttalelse som «helt urimelig», og sa:

– Hvis kulturministeren mener at vi går av lufta fordi folk har tatt sommerferie, så er han helt på viddene.

Kontinuerlig debatt

Til Dagsavisen gjentar Bjerkaas at NRK bruker ressursene best mulig gjennom året.

– Vi topper produksjonen når det er flest mulig tilgjengelige seere. NRK har en kontinuerlig debatt på hvordan vi bruker ressursene og hva vi skal gjøre, sier Bjerkaas.

– I sommersesongen er det en viss mengde vi klarer å programsette, og med et OL i Beijing er det ikke ressurser til «Sommeråpent». Det er lenge siden vi også hadde et egenprodusert fast program på lørdagskveldene om sommeren, sier NRK-sjefen, og henviser til NRKs festivaldekning.

– De siste årene har det vært et oppsving i festivaler, som Hove og Øya, og som er virkelig store sommersatsinger fra vår side. Vi sender fra disse festivalene live på nettet, program som også sendes på fjernsyn, poengterer Bjerkaas.