Nyheter

Wengen slo et slag for en bedre åpenhetskultur

I flertallspartienes budsjett som ble vedtatt tirsdag legger posisjonen opp til en åpenhetsreform i den nye kommunen. Det forslag kommer på bakgrunn av hemmelige møter, og en fryktkultur for å kritisere.

Budsjettet for den nye kommunen ble i går kveld vedtatt på det siste kommunestyremøtet før den nye kommunen offisielt blir opprettet, og der vedtok flertallspartiene å bruke 12 millioner kroner mer enn det rådmann Elisabeth Enger la opp til.

Pengene blir brukt på blant å opprettholde dagens innslagspunkt for gratis barnehageordning, skolemat, styrking av rådmannens stab i henhold til klimatiltak, ladepunkter for elbil og naturrestaurering i tillegg til søkbare midler for kultur og Aktive lokalsamfunn for å nevne noe.

LES OGSÅ: – Har dere egentlig et samarbeid lenger?

Posisjonens åpenhetsreform

Men det var ikke det Venstres gruppeleder, Anders Wengen ønsket å fokusere på da han var oppe på talerstolen for å forsvare/skryte av flertallspartienes budsjett. Wengen ønsket i stedet å rette søkelyset mot kommunens åpenhetskultur.

– Alle sakene i dette budsjettet er den viktigste saken for noen, og det er gjennom dialog, uenighet og diskusjoner vi har funnet frem til de gode løsningene vi presenterer i dette budsjettet, sa Wengen fra talerstolen.

Posisjonspartiene har nemlig i sitt budsjettforslag inkludert et verbalpunkt om en åpenhetsreform, med hensikt å «gjennomføre en åpenhets- og ytringskartlegging for ansatte i Drammen kommune som sikrer at alle ansatte i kommunen er trygg på sin grunnlovsgitte rett til å uttale seg».

– I dag er det dessverre slik at det ikke alltid skjer, og at ansatte i Drammen kommune ikke tør eller ikke vil si noe på grunn av frykt for refs fra sine overordnede. Sånn kan vi ikke ha det, og derfor vil vi slå et slag for en kommune med mer åpenhet, sier Wengen.

LES OGSÅ: – Barnefattigdom skal ikke være en salderingspost

Møter i hemmelighet

Han forteller selv om flere møter han har hatt gjennom valgkampen med ansatte i kommunen som de ikke ønsket at andre skulle vite noe om.

– Jeg har vært gjennom en rar valgkamp, og har blitt bedt flere ganger om møter i hemmelighet. Jeg har blitt bedt om ikke å si noe videre fordi de jeg har møtt har vært redde for refs fra sine overordnede, og har blitt bedt om å ikke ta de tingene jeg har fått vite opp politisk fordi de ville vært enkelt å finne ut hvor informasjonen kom fra, sier Wengen og fortsetter:

– Det samme er situasjonen for media. Flere av de journalistene og redaktørene jeg har snakket med sier det nesten er umulig å få ut mange saker, fordi det ikke er noen i kommunen som tør eller føler de kan uttale seg. Det er en farlig kultur, da media gjennomfører en helt nødvendig korreks. De får ikke lov til å gjøre jobben sin fordi de ansatte enten ikke tør eller får lov til å snakke med pressen, forteller Wengen.

Derfor ønsket han å få på plass et punkt om en åpenhetsreform i kommunen.

– Alt vi har foreslått i dette budsjettet er bra, og alle gode tanker og ideer vi har for den nye kommunen er gode. Men vi må addressere åpenhetsproblematikken, fordi vi får ikke gjennomført alt vi vil hvis grunnmuren ikke er på plass, sier Venstres gruppeleder.

LES OGSÅ: Direktørene koster kommunen 12 millioner

– Vi blir bedre av uenigheten

Både under behandlingen av godtgjøringsreglementet tidligere på dagen, der MDG kritiserte posisjonskollega SV fra talerstolen, og under budsjettdebatten påpekte opposisjonen at det var sprekker i samarbeidet. Det brukte Wengen som et eksempel i sin tale om åpenhet.

– Det er mange her som sier at vi umulig kan samarbeide godt fordi vi er uenige med hverandre. Sannheten er at vi blir bedre av den faglige uenigheten. Skal vi klare å levere på de krevende oppgavene som ligger foran oss må vi også ha en stab hos Rådmannen som ikke bare tør å være uenig, men som faktisk tar ordet når de er uenige og kommer med nye forslag. Sånn er det ikke i Drammen kommune i dag, og det må vi gjøre noe med, sa Wengen.

Venstres gruppeleder startet sitt innlegg med å si at det ikke bestandig har vært like lett å være Venstre-politiker i Drammen.

– Du føler deg litt som dritten i midten, og må hele tiden søke sider for å prøve å komme inn med dine ideer. Derfor er det nå så herlig å være i en politisk konstellasjon, der vi kan være uenige. Den uenigheten gjør at vi kan komme frem til kompromisser som gjør at totalen blir bra, sier han.

LES OGSÅ: Dette endret posisjonen i budsjettet

Mer fra Dagsavisen