Nyheter

Dette foreslår posisjonen å endre i budsjettet

Flertallspartiene har kommet med sine forslag til endringer i det kommende budsjettet, og ønsker blant annet å frede tilbudet til gratis barnehage, etablere ny gangbro og sette i gang et prosjekt med skolemåltid.

Rådmannens forslag til budsjett for 2020 blir tatt opp til behandling under tirsdagens bystyremøte, der flertallspartiene har kommet med sine forslag til endringer etter å ha gått gjennom rådmannens budsjettforslag.

I dag har familier med inntekt under kr 462.000 (4,5G) og som oppfyller kravet om å være i aktivitet rett på gratis barnehageplass. Den samme summen gjelder for å få gratisplass i skolefritidsordningen (SFO) eller aktivitetsskolen (AKS).
Folketrygdens grunnbeløp (1G) utgjør 99,858 kroner per mai 2019, og rådmannen foreslår altså i sitt budsjettforslag å senke taket for gratisplass fra 4,5G (462.000 etter dagens regler) til 3,5G (349.503 kroner per mai 2019).

Freder 330 barnehageplasser

Det vil si at det kun er de som tjener under 349.503 kroner som vil få rett på gratis barnehageplass og plass i SFO/AKS hvis rådmannens forslag til budsjett blir vedtatt.

I sitt budsjettforslag kommer flertallspartiene til å foreslå at dagens satser for gratis barnehage beholdes på 4,5G slik at de 330 barnene som står i faresonen for å miste barnehageplassene sine likevel ikke vil miste dem. Videre foreslår posisjonen at innslagspunktet for gratisordninger i SFO/AKS vurderes fram mot behandling av 1.tertial i juli.

Rådmannen bes også sørge for penger til videre planlegging og kvalitetssikring av prosjektene Åskollen skole og Veiavangen skole, og posisjonen ønsker også å sette i gang et prosjekt med skolemåltider i Drammensskolen gjennom et samarbeid med lokale leverandører.

Frysingen av gratistilbudet for barnehager er estimert å koste kommunen 5,5 millioner kroner ekstra og posisjonen foreslår å hente de pengene fra de søkbare midlene avslatt i statsbudsjettet til Fjell 2020.

Langsiktig tiltaksplan for barnefattigdom

Posisjonen ber Rådmannen legge frem en sak om hvor mye grunnbemanningen i barnehagene må økes for at den nasjonale bemanningsnormen skal oppfylles i hele barnehagens åpningstid.

Rådmannen bes også om å sørge for penger til videre planlegging og kvalitetssikring av prosjekt nytt sykehjem i Krokstadelva, og ber også rådmann Elisabeth Enger om å søke statlige støtteordninger for matlaging ved sykehjem.

Flertallet ber også Rådmannen om å presentere en oversikt med kostnad og anslått effekt over de tiltak kommunen har ovenfor barn og familier med vedvarende lav inntekt. Videre ønsker posisjonen at det skal arbeides frem en langsiktig tiltaksplan for arbeidet i kommunen, og at integrerings- og fattigdomsutvalgets rapport skal innarbeides.

Ny gangbru fra Strømsø til Holmenokken

Flertallet ønsker også at rådmann Elisabeth Enger legger frem en egen sak med formål om å etablere en ny gang og sykkelbro mellom Holmenokken og Bybrua, som sikrer trygg ferdsel for gående og syklende i dette området.

– Det er ønskelig at det ses på løsninger som er rimeligere enn de som ble fremlagt under parallelkonkurranse om ny Bybru. Det bør derfor blant annet ses på løsninger om å bygge «en halv bru» fra Strømsø til Holmenokken, hvor den planlagte Holmenbrua fungerer som en naturlig fortsettelse. Andre tiltak som kan redusere byggekostnaden
bør også kunne vurderes, skriver flertallet i sitt budsjettforslag.

Flertallspartiene planlegger å utelate tilfartsveg vest del 2 fra kommuneplanen, og ber Rådmannen legge frem en egen sak som belyser omdimensjonering av tilknyttede boligprosjekter og samferdselsprosjekter i tråd med dette vedtaket. Dette gjelder tilfartsvei vest del 1.

Flertallspartiet legger også inn i budsjettet at Drammen kommune skal sikre fremdrift i arbeidet med kulvert i tråd med Bane Nor sine utbyggingsplaner og fremdrift i prosjektet.

Ny parkeringsstruktur

Gjennom budsjettforhandlingene ønsket MDG å se på parkeringsstrukturen i den nye kommunen, og flertallet ber i sitt budsjettforslag rådmann Elisabeth Enger om å fremme en egen sak med oversikt over alle betalingsparkeringsplasser i Drammen som ikke er omsøkt og alternativ bruk av disse.

– Det utarbeides en oversikt over det juridiske grunnlaget for å drive hver enkelt parkeringsplass. Alle plasser skal inn i lovlige former og være i tråd med sentrumsplanen innen utgangen av 2020. Eventuelle unntaksvis dispensasjoner skal opp til ny politisk behandling, skriver posisjonspartiene i sitt budsjettforslag.

Posisjonspartiene bestiller også en ny områdeplan for Drammens Gamleby, og setter av fire millioner kroner innenfor Drammen Eiendom sitt budsjett for å etablere solceller på eksistrende kommunale tak i 2020.

Videre foreslår flertallspartiene å sette av én million kroner til naturrestaurering.

– Formålet med tiltaket er å gjenetablere natur som tidligere har eksistert i Drammen Kommune, og legge til rette for at sårbare/truede arter kan etablere seg tilbake til bærekraftig bestand. Tiltaket vil være en fortsettelse av det vellykkede rewilding-prosjektet som det ble avsatt 1 000 000,- til i 2019, skriver flertallspartiene i sitt budsjettforslag.

Vil opprette et kulturråd

Flertallspartiene ønsker at kommunen skal være behjelpelige med å opprette et kulturråd i Drammen kommune, og legger opp til en 50 prosents stilling for arbeid i kulturrådet med en kostnadsramme på 500.000 kroner.

Videre ønsker flertallspartiene at den eksisterende stillingen på 50 prosent i friluftsrådet opprettholdes ut 2020, og Aktive lokalsamfunn finansieres for hele 2020 og at potten derfor økes med 1,25 millioner kroner.

– Som en del av aktive lokalsamfunn videreføres satsingen på e-sport som en søkbar pott under aktive lokalsamfunn med en ramme på 500.000, skriver flertallspartiene i sitt budsjettforslag.

Posisjonspartiene vil jobbe for at Brageteateret får nye lokaler og skape nye muligheter for å åpne Union for det frivillige kulturlivet. Samtidig ber de Rådmannen legge frem en sak for gjennomgang av regelverket for utesteder i Drammen kommune, og en sak om incentivordning for folkeregistrering av studenter i kommunen.

Setter av tre millioner til klimaansvarlig

Flertallspartiene ønsker å styrke rådmannens stab for å jobbe med klimaregnskap og klimabudsjettet i kommunen, og gir Rådmannen fullmakt til omorganisering og ansettelser i tråd med vedtaktet innen første tertial med en kostnadsramme på tre millioner kroner.

– Ansvaret for klimaarbeid legges under den direktøren rådmann finner det hensiktsmessig. Det skal hentes inn nødvendig kvalifikasjoner i form av egen klimaansvarlig i rådmannens stab. Det ses på organisasjonsformer i Oslo og Trondheim som eksempler, skriver flertallspartiene i sitt budsjettforslag.

Posisjonspartien ønsker at Drammen kommune skal kjøpe Nordby gård, kartlegge kommunikasjonstjenestene i den nye kommunen med sikte på å redusere bruken av eksterne kommunikasjonsrådgivere til et minimum og da at det skal utarbeides et klimabudsjett for kommunen.

Rådmann bes også om å legge fram en opptrappingsplan for å nå målsetningen om to lærlinger per 1000 innbyggere, der Rådmannen bes se på mulighetene for å ta inn femte års praksiskandidater i kommunens virksomheter.

Mer fra Dagsavisen