Nyheter

– Barnefattigdom skal ikke være en salderingspost

Selv om de ikke var enige om mye, var det én ting både opposisjonen og posisjonen kunne enes om i budsjettdebatten tirsdag.

I dag har familier med inntekt under kr 462.000 (4,5G) og som oppfyller kravet om å være i aktivitet rett på gratis barnehageplass. Den samme summen gjelder for å få gratisplass i skolefritidsordningen (SFO) eller aktivitetsskolen (AKS). Rådmannen ønsker å senke det taket til 349.503 kroner, som gjør at 480 barn vil miste det gratistilbudet.

Det er ikke noe posisjonen ønsket å være med på, og dermed har de i sitt budsjettforslag igjen hevet terskelen til 4,5G slik at ingen står i fare for å miste sin gratisplass.

– Gjennom vårt budsjettarbeid sørger vi for å opprettholde dagens ordning inn mot første tertial. Det gjør ikke bare at de som i dag er inne i ordningen i Drammen tilbudet videreført, men sikrer også at flere barn i de to nye kommunene som slår seg sammen med Drammen får nyte godt av denne ordningen, sier MDGs Cathrin Janøy.

LES OGSÅ: – Har dere egentlig et samarbeid lenger?

Vil styrke frivillige organisasjoner

Det var også det første «supergruppeleder» Simon Nordanger tok opp, da han presenterte budsjettet på vegne av flertallspartiene.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi legger fram et budsjett som tar vare på de svakeste. Derfor ønsker vi å bevilge de 5,5 millionene som kreves for å opprettholde dagens gratistilbud til lavinntektsfamilier. For oss i posisjonen har det vært viktig å sikre denne ordningen, også vil vi ta en ny vurdering til første tertial, sier Nordanger.

Gjennom sitt budsjettforslag ønsker posisjonspartiene en mer effektiv koordinering mellom offentlige og private tiltak, og lage en langsiktig plan for bekjempelsen av barnefattigdom.

– Barn som lever i lavinntektsfamilier blir ofte fratatt muligheten til å delta i samfunnsaktiviteter som kompiser og andre får, og savner aktiviteter som bryter med deres hverdag. Vi ønsker å skjerme barn mot opplevelsen av fattigdom, og derfor vil vi styrke frivillige organisasjoner som tilbyr aktiviteter til barn i lavinntektsfamilier. Barnefattigdom skal ikke være ensbetydende med å ha en fattig barndom, forteller Hilden.

LES OGSÅ: Direktørene koster kommunen 12 millioner

Vil se på gradert betaling

SVs Rune Kjeldsen sier at posisjonspartiene frem til første tertial vil se på en ordning med gradert betaling.

– Fattigdomsfeller er ikke som andre feller. De er vanskelig å komme seg ut av. Gratisordninger kan være en slik felle. Hvis du tjener nok til at du kommer over innslagspunktet og ikke lenger har rett på gratisordningene må du plutselig betale fullt ut. Det motiverer sjelden til ekstra innsats, og derfor vil vi se på en modell for en gradvis økning til full betaling, sier Kjeldsen.

Det var imidlertid ikke bare posisjonen som var opptatt av å reversere rådmannens forslag. Gruppeleder Anders Lunde i Nei til Bomring (NtB) er enig i det utgangspunktet.

– For oss i NtB er det viktig at vi beholder dagens tak for gratis barnehage og SFO/AKS. Disse familiene har ikke fått bedret sin økonomi, og det vil sende et svært dårlig signal i det som skal være en kamp for å bekjempe barnefattigdommen hvis vi øker innslagspunktet. Det er ikke i tråd med det de fleste partier har sagt i valgkampen, og vi må sette av de pengene det koster. Fattige familier skal ikke være en salderingspost, sier han.

LES OGSÅ: Disse tiltakene foreslås i integrerings- og fattigdomsrapporten

Skuffet over posisjonens innsats

KrFs gruppeleder Trond Johansen trakk også frem barnefattigdom i sitt alternative budsjettforslag, men selv om Johansen var fornøyd med å opprettholde taket synes han posisjonen gjør altfor lite i sitt budsjett.

– Med tanke på integreringsutvalgets rapport og den kampen alle her ønsker å ta i bekjempelsen av barnefattigdom, er jeg skuffet over det som foreslås i dette budsjettet. Vi skal spare inn 150 millioner kroner, men vi burde klart å frigi 50 millioner kroner ekstra som vi kan bruke på fattigdoms- og integreringstiltak, sier Johansen og fortsetter:

– Hvis vi klarer å spare inn litt mer penger hvert år gjennom denne økonomiplanen, kan vi bruke det til å betale for gratisplass både i barnehager, SFO/AKS, og på tiltak for å styrke arbeid og inkludering, aktivitetskort for barn i lavinntektsfamilier, Kirkens Bymisjon og andre gode tiltak. Jeg er skuffet over at det ikke er lagt opp til en sterkere intensjon om dette i flertallets budsjett, sier han.

Etter en lang budsjettdebatt fikk posisjonspartienes budsjett flertall, og dermed ble innslagspunktet for gratisordningen om barnehageplass gjennopprettet til dagens 4,5G.

LES OGSÅ: Dette foreslår posisjonen å endre i budsjettet

Mer fra Dagsavisen