Sport

Stramt regime for Fossesholm og landslagsutøverne før VM

Norske utøvere deltar i VM over hele Europa, men utenlandske utøvere får ikke komme hit.

MOSETERTOPPEN (Dagsavisen): Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm i intens fartsduell på den lokale skistadion i fjellet nord for Lillehammer. VM-laget i langrenn er på den siste treningssamlingen. Vanligvis er den i tynnluft i mellom-Europa, i år er den i norske fjell.

Om en uke starter ski-VM med sprint i Oberstdorf, der det er meldt 18 plussgrader på åpningsdagen.

Nei fra Norge

Norske utøvere preger både VM i skiskyting og alpint og dominansen blir ventelig enda større i Oberstdorf.

Samtidig sier norske myndigheter nei til alle verdenscupløp i Norge i mars, noe som gjør at Holmenkollens mange renn i langrenn, hopp, kombinert og skiskyting kan strykes.

Les også: Her er VM-programmet i Oberstdorf

– Jeg skjønner jo at en del utlendinger stusser over dette. Og det er synd vil ikke får gått i Holmenkollen. Men i det store bildet er dette forståelig. Det er lite smitte i Norge og det er det vel en grunn til. Og jeg vil ikke bidra til arrangementer som kan øke smittefaren, sier Therese Johaug i vår samtale med henne etter at tirsdagens treningsøkt er over.

– Men det er urpoblematisk for dere å starte i VM?

– Nå er det det, men det har vært tvil tidligere. Men erfaringene fra verdenscupene til nå er at det har vært så strenge smitteverntiltak at vi har opplevd det som trygt. Og Skiforbundet har et veldig stramt opplegg i Oberstdorf også sammen med de tyske arrangørene, sier Johaug.

Hun får støtte av talentet Helene Marie Fossesholm, som får sin VM-debut.

– Ja, smittefaren tas hånd om. Vi lever i et stramt regime, sier Fossesholm. Som et ledd i dette tas blant annet alle intervjuer utendørs.

Les også: Skiforbundet med brev til helsetoppene: Krever åpning av skiidretten fra torsdag

Ett års unntak

At de tradisjonsrike norske arrangementene ikke blir arrangert, kaller Johaug «litt trist», men heller ikke mer.

– Allerede neste år får vi håpe alt er i orden igjen og da blir det nye renn. Det viktigste nå er helsa til folk, gjentar Johaug, som nå bare bygger overskudd til et stramt VM-program som for hennes del starter med 15 kilometer med skibytte om halvannen uke.

Fortroppen av den norske delegasjonen kjører nedover med biler torsdag, mens de fleste utøverne reiser i eget charterfly.

Johaug og Fossesholm bygger nå overskudd med rolie turer og litt skileik. Og fokus på teknikk.

Så får vi se om VM-løpene blir de siste de går i vinter.

Les også: Idrettsforbundet med klare krav til regjeringen – vil gjenåpne idretten

Mer fra Dagsavisen