Nyheter

– Jula er fra før av nesten ikke til å bære for veldig mange. Nå får du korona i tillegg

Rett Fram opplevelser skal ikke ha noen store julefester i år. I stedet arrangerer de jul for 23 familier fordelt utover 23 dager. Sjef Ronny Johnsen vet de ikke vil nå ut til alle som har behov midt i et koronarammet Norge.

Ronny Johnsen har travle dager. Hele 23 julaftener arrangerer Rett Fram opplevelser i tiden opp mot jul. Det betyr julemiddag, godsaker, nissebesøk og pakker til veldig mange barn og familier som eller ikke ville hatt råd til noen julefeiring.

Hvert år lager Rett Fram Opplevelser i Drammen julaften for hundrevis av barn med familiemedlemmer i Drammen. De siste årene har det vært arrangert 15 julaftener, med ribbe, tre, nisse og pakker. Men i år må det bli annerledes - på grunn av korona.

– Selv om vi kan putte inn mange flere gjør vi ikke det. For at alt skal være 100 prosent trygt har vi 23 familier som får feire jul hos oss. Én familie hver dag, sier daglig leder Ronny Johnsen i organisasjonen. Det vil si at de altså i år skal arrangere hele 23 julaftener - men samtidig vil færre enn normalt få feiret, siden hver feiring kun blir med én familie.

Han håper de kan gjøre jula litt bedre for noen.

– Julehøytiden er fra før nesten ikke til å bære for veldig mange. Når du får korona på toppen betyr det at ansvaret til oss som driver med frivillighet aldri har vært større, sier han.

Gaver og hjelpere

Johnsen skal gjøre sitt beste for å gi barn den magiske julefølelsen. Men da trenger han hjelp.

– Vi har vår egen julegaveaksjon, og håper mange vil hjelpe oss der. Så skal vi sørge for at det blir utkjøring av julegaver, så vi i hvert fall får gitt barn julefølelsen. Da må jeg ty til frivillige på kjørelister, som skal kjøre rundt. Men alt avhenger av hvor mye vi får inn, sier han.

LES OGSÅ: Fikk 280.000 etter insta-stunt fra Mads Hansen

Julegaveaksjonen er 21. november, og kort tid etter starter de med julefeiringene. Året blir spesielt, men det vil ikke minke givergleden, tror han:

– Sånn jeg kjenner til de som liker det vi driver med har jeg en forhåpning om at vi vil få flere gaver enn vanlig.

Må velge bort noen

At kun 23 familier kan få feire jul med Rett Fram betyr også at mange ikke får blitt med. Det betyr en vanskelig utvelgelse.

– I år prioriterer vi de som har behov for å komme til oss på julefeiring framfor de som har lyst. Men vi må også ta hensyn til at hvis du har hjulpet noen før, ligger det en forventning og en forhåpning om at det som redda jula i fjor vil gjøre det i år også. Det er derfor korona gjør det fryktelig ubehagelig for oss, sier Johnsen.

De kjenner til mange av familiene som pleier å feire jul med dem, og vet hvordan behovene er. Derfor må Johnsen også erkjenne:

– Det er ikke sånn at alle som har behov og lyst til å komme til oss til jul, får plass i år. Det kommer vi ikke utenom.

Ribbe og medisterkaker: Kristina Kondratai har kommet til Rett Fram opplevelsers julebord sammen med familien sin for å få oppleve tradisjonell norsk julefeiring. ALLE FOTO: Kenneth Lia Solberg

Slik pleier julefeiringene til Rett Fram å se ut. I år er det kun 23 familier som får oppleve Rett Fram-julaften. Foto: Kenneth Lia Solberg

Frykter en mørk vinter

Helt siden koronapandemien for fullt slo til i år har den økonomiske situasjonen vært vanskelig for mange. Johnsen fortviler når han prøver å uttrykke hvor ille det er:

– Presset på barnefamilier er så enormt og stygt at… jeg har nesten ikke ord for hvor mange familier som uttrykker at de virkelig er i trøbbel. Det er flere enn før. Det mest urovekkende av alt, selv om alt er urovekkende, er at det ringer mødre til oss som det ikke kunne falt inn å ringe for et halvt år siden, sier han.

LES OGSÅ: Roper varsku om fattige barn under koronakrisen

Og jula gjør det hele verre.

– Mange har ventet på NAV, de har ventet på penger. De har lånt penger. Og så er plutselig jula der, og ting går ikke opp. Mange trenger hjelp. Det de får fra fra kommunen er en SMS, «ta vare på deg selv, hilsen kommunen».

Han har en innstendig oppfordring:

– Vi må møte barna i dag, og løse de vondeste tingene. Vi må tenke aktiviteter og opplevelser på en ny måte. Kanskje én og én familie. Vi må passe på dem, huske på jul og bursdager. Vi går inn i en vanskelig, mørk vinter. Folk trenger noe som lyser opp. Vi må se at mange sliter nå, og vil få det verre.

Bekymret for konsekvensene

Johnsen er bekymret for konsekvensene av koronatiltakene for dem som allerede sliter. Han beskriver voksne som er urolige og har panikk fordi de ikke får endene til å møtes. Men da har de tidligere i hvert fall kunne strukket ut en hånd, og hatt et sosialt fellesskap. Barna har kunnet være hos Rett Fram eller andre og hatt fritidsaktiviteter der. Nå er det ikke mulig. Alt er borte.

– Det kommer en dag hvor smitten flater ut. Vi kommer til å komme dit. Men selv om smitten forsvinner kan du ikke knipse bort et år med en økonomi som har forfalt og et sosialt liv som er revet vekk. Den dagen folk klapper og jubler fordi de kan dra til Danmark på ferie, vil det sitte igjen hundrevis av familier som vil slite med ettervirkningene.

Og budskapet til kommunen er tydelig:

– En kommune som Drammen, med problematikken vi har fra før, må slokke brannene som kommer oppå brannene som kom før. Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe barnefamilier som sliter her og nå. Vi må se gjennom barnas øyne. Vi trenger ikke flere utvalg.