Nyheter

Pensjonskutt slo til for de private barnehagene: – Jeg forstår det ikke

De private barnehagene fryktet at regjeringen skulle kutte i pensjonstilskuddet. Det slår til. Situasjonen kan bli dramatisk, tror Drammen-barnehagebestyrer.

– Dette er et regelrett bakholdsangrep på sektoren, sier administrerende direktør Anne Lindboe i Private barnehagers landsforbund (PBL) i en pressemelding.

Hun sikter til at regjeringen i statsbudsjettet for 2021 foreslår å kutte pensjonstilskuddet for de private barnehagene med 350 millioner. De minste, selvstendige barnehagene får gradvis kutt fram til 2023.

Private barnehager får driftstilskudd (det samme som kommunen bruker per barn i egne barnehager), kapitaltilskudd (for blant annet oppgradering av eiendom) og pensjonstilskudd. Det er det siste regjeringen nå skal kutte.

Det var kunnskapsminister Guri Melby som presenterte kuttet onsdag. Foto: Arne Ove Bergo

Taper 240.000 kroner

Onsdag skrev Dagsavisen Fremtiden om at flere av de private barnehagene i Drammen taper store penger på at driftstilskuddet i nye Drammen er så lavt. Det gjelder barnehagene som f. eks. lå i Nedre Eiker før kommunesammenslåinga.

– Hvis kommunen legger seg på så lave tilskudd, samtidig som staten kutter i pensjonstilskuddet slik de vurderer, holder vi maks to år, sa daglig leder Lise Holm i Stenseth barnehage til Dagsavisen Fremtiden.

I praksis er det snakk om at pensjonstilskuddet går ned fra 13 prosent av lønnsgrunnlaget til 11 prosent. Nå viser det seg at kuttet i pensjonstilskuddet altså kommer. Dermed ser framtidsutsiktene mørke ut.

– Hvis vi skulle fått reduksjon ned til 11 prosent nå i 2020, ville vi tapt ca. 240.000 i pensjonstilskudd, sier hun for å illustrere hvor mye de mister på regjeringens grep. Regjeringens kutt slår inn i 2022 - samme år som barnehagen får lavere driftstilskudd etter å ha blitt en del av Drammen.

– Jeg var forberedt, men er fortsatt skuffa. For jeg trodde de ville satse på at vi skulle ha et mangfold i barnehagene, sier Holm.

Hun sier summen av kuttene - både fra stat og for flere av barnehagene fra kommunen fra 2022 - kan bety at ansatte må sies opp, avdelinger legges ned eller lignende drastiske tiltak.

Reagerer på tall

Kunnskapsminister Guri Melby forklarer kuttet med at barnehagene har fått mer i pensjonstilskudd enn de faktisk har brukt på pensjon.

– Det skal sikre at tilskuddet går til å dekke barnehagenes faktiske pensjonsutgifter, og ikke til å dekke andre kostnader eller til å øke overskuddet, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) til VG.

Dette reagerer PBL på. Pensjonstilskuddet går inn som en del av fellestilskuddet, og det har aldri vært meninga at det skal dekke pensjon krone for krone, mener de. I stedet har pengene dekt inn for eksempel for lavt kapitaltilskudd, ifølge organisasjonen.

– Det er direkte uansvarlig av regjeringen å skulle endre én del av finansieringsordningen uten å se det i sammenheng med helheten. I år har omtrent halvparten av PBL-medlemmene budsjettert med underskudd. Får de et kutt som dette, er det kroken på døra for mange av dem, sier Lindboe i organisasjonens pressemelding.

Anne Lindboe er skuffet og sint. Foto: Pernille Vestengen

Holm mener det vil gå utover de ansatte.

– Da må du jo endre pensjonsordningen, så den blir dårligere for de ansatte. Da oppgir man målet om å likestille offentlig og privat pensjon, sier hun.

Hun stiller spørsmål ved regjeringens prioriteringer.

– Det er et tankekors at de øker barnetrygden flatt, for barn som går i barnehagen, samtidig som de kutter her. For meg ser dette ut som valgflesk. Pengene kunne heller vært brukt på barna i barnehagen. Jeg forstår ikke tankegangen.

DEBATT: «De kommersielle barnehagene får tilskudd til lønnsutgifter og pensjonssparing som de ikke har»