Nyheter

Får daglig e-post fra fortvilte turister som ikke får tak i Gastromat

Det hele begynte med en TV2-ansatt på middagsbesøk hos svigermor. Plutselig ble det 50 år gamle krydderet solgt for flere tusen på Finn. I koronautbruddet har desperasjonen etter den lille boksen også spredt seg til utlandet.

Hvem: Rune C. Høydahl (50)

Hva: Tidligere proff terrengsyklist, med blant annet to OL-deltakelser på CV-en, som i dag er daglig leder for Gastromat AS i Sande, rett før for Drammen.

Hvorfor: Etter 10 måneders driftsstans i 2019 har den lille krydderfabrikken nå endelig klart å fylle opp butikkhyllene igjen.

Om noen faktisk ikke fikk det med seg, hva hendte egentlig med Gastromat i 2019?

– Nå startet jeg først som daglig leder her i februar i år, men jeg kjenner jo historien. Det var altså denne spesialbygde maskinen vår som plutselig stoppet, i januar 2019, og siden firmaet som bygde den var gått konkurs hadde man ingen til å reparere den. De fikk jo til slutt tak i noen som klarte det, men det var først etter mye om og men – og før driften var ordentlig i gang igjen hadde det gått 10 måneder. Siden den gang har vi kjørt nesten dobbelt produksjon for å fylle opp i butikkhyllene over hele landet, vi leverer både til Norgesgruppen, Coop og Rema 1000. Så kom koronakrisen også, som medførte at nordmenn handlet mye mer dagligvarer enn normalt. Vi trodde vi skulle klare å mette markedet rundt påsketider, men det er ikke før nå vi har klart det.

Les også: Nav-sjefens avskjed

Som Sande Avis skriver sank driftsinntektene med fire millioner i 2019, men året må vel likevel kunne sies å ha vært en opptur for Gastromat?

– Ja, om folk ikke hadde hørt om Gastromat før, så fikk de i hvert fall høre om det i fjor. Det begynte visst med at en TV 2-medarbeider, under et middagsbesøk hos svigermor, ble informert om at maten ikke ville smake som den pleide – siden butikkene var tomme for Gastromat. Dette resulterte i en stor sak på TV 2 – og der begynte det hele. Etter hvert kunne man finne annonser på Finn med gastromat til salgs for flere tusen kroner per boks.

I kommentarfeltene kunne man for eksempel lese innlegg fra folk som ikke kunne spise kokt egg hvis de ikke hadde Gastromat for hånden. Var dere klar over hvor høyt elsket denne over 50 år gamle krydderblandingen faktisk var?

– Ikke helt nei. Nå om dagen opplever vi jo daglig å få e-poster fra utenlandske turister, som ikke får reise til Norge denne sommeren på grunn av koronarestriksjonene – og derfor heller ikke får tak i Gastromat. Senest i dag fikk jeg mail fra en svensk dame, som skriver at mannen hennes er vokst opp i Norge og bruker Gastromat daglig. Siden de ikke får reist på sin årlige Oslo-tur for å handle inn Gastromat, lurer hun på om hun kan få kjøpt det å nett noe sted. En tysker sendte brev til oss med posten, og vedlagt i konvolutten var det 70 Euro. Han ville at vi skulle sende ham så mye Gastromat vi klarte for denne summen. Nå er vi veldig spente på hva som skjer når situasjonen stabiliserer seg. Hvis etterspørselen holder seg på dagens nivå må vi nok vurdere å investere i en maskin til.

Les også: Maskinhavariet i krydderfabrikken i Sande sendte Gastromat-prisene til himmels

Du er først og fremst kjent som terrengsyklist, og har deltatt i OL, vunnet flere NM, tok sølv i rundbane NM, og vant verdens tøffeste triatlon Norseman i 2004 – for å nevne bare noe. Var det naturlig å gå fra sykkel til krydder?

– Jeg vokste opp 200 meter fra fabrikken, og fikk kveldsjobb her allerede da jeg var 10 år gammel. Etter hvert fikk både jeg og broren min egne nøkler, så vi kunne pakke krydder for utsending når det passet oss. Vi fikk bare beskjed om hvor mye som måtte være klart til utsendelse innen en gitt tid. Jeg jobbet faktisk her, litt til og fra, til jeg ble 25 år. Nå har det gått i sykkel siden den gang – både som hobby og lidenskap – og via jobb i sportsbransjen. Jeg opplevde at det ble vanskelig å skille jobb og interesse, så da jeg fikk tilbudet om å overta som daglig leder her ble svaret ja. Det innebærer en litt roligere hverdag og veldig kort reisevei, men jeg har fortsatt et bein i sykkelbransjen også altså.

Les også: Krydderdronningen i Sande

Liker du gastromat selv?

– Jeg synes det er veldig godt med ferskt brød med smør og kokt egg – med et dryss Gastromat på toppen. Også bruker jeg det mye i sauser og på hjemmelagde hamburgere. Ellers hører jeg flere som bare må ha det på popkorn – også har vi trønderne da, som må ha det på trøndersodd. Det er ikke uten grunn at Trøndelag er vårt største marked.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg elsker skog og natur, så for meg er det aller beste skogsturer med kone, unger og storpuddelen vår. Jeg har reist mye i verden tidligere, men synes det er helt fantastisk at «Ola Nordmann» må holde seg hjemme denne sommeren. Her har vi jo fantastiske naturopplevelser rett utenfor inngangsdøra. Jeg skjemmes for at jeg ikke er bedre kjent i eget nærområde, men håper å bli det i sommer.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har vært hekta på sykling siden 10-årsalderen, så det gikk mye i syklister. Da jeg var 15 – 16 var det store idolet amerikanske John Tomac, som var selve «guruen» for oss terrengsyklister. Ekstra moro var det jo at jeg etter hvert begynte å slå ham i konkurranser, og da jeg var i tjueårene syklet vi for samme lag.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg mener helsevesenet i Norge må ha økt fokus på psykisk helse–ikke minst hos barn og unge. Dette skulle jeg gjerne hatt en prat med helseminister Bent Høie om, for på dette området er vi rett og slett altfor dårlige.

Les også: Ingen påvist koronasmitte i Drammen – likevel er Nav fortsatt stengt