Maskinhavariet i krydderfabrikken i Sande sendte Gastromat-prisene til himmels

Mens panikken blant de gastromatavhengige er i ferd med å spre seg til Tyskland, kan fabrikkens daglige leder melde at produksjonsmaskinen vil kunne repareres. Likevel vil det gå lang tid før du finner Gastromat i butikkhyllene igjen.

"Mamma går nesten på veggene av Gastromat-mangel, så bra om dere får fart på dette snart!", lyder et av de mange desperate innleggene på Facebook.

"Steik kor deiligt det var å kjenne gastromatsmaken på tunga etter fleire veker uten, med harde gastromat abstinenser", melder en kar som endelig hadde fått tak i en boks.

Når du søker på "gastromat" på finn.no får du rundt 600 treff. Prisen på en full boks ser for tiden ut til å ligge på rundt tusenlappen, selv om enkelte spøkefugler annonserer det høyt savnede krydderet til salgs for astronomiske summer.

Noen har også begynt å spekulere på om produksjonen vil komme i gang igjen i det hele tatt, ettersom krydderiet har glimret med sitt fravær i butikkhyllene i lang tid nå.

Unik maskin

Det var TV2 som, for en snau uke siden, først rapporterte om Gastromat- tørken. Til tv2.no forteller styreformann i Gastromat AS Lars Kvan at produksjonsstoppen skyldes en havarert produksjonsmaskin, som det kreves spisskompetanse for å få liv i igjen.

Maskinen skal ha brutt sammen kort tid etter nyttår, og siste innlegg fra produsentene selv ble lagt ut rett før påske: "Vil bare oppdatere dere på situasjonen med maskinhavariet på produksjonsmaskinen vår. Den må dessverre bygges nesten ny, og dette tar tid. (maskinen er unik for oss, og det finnes bare en). Vi har ingen dato ennå for når vi er oppe og går igjen, men håper det ikke vil ta for lang tid. Vi oppdaterer dere her når vi vet noe nytt."

Kanskje i juni

Da TV2s utsendte besøkte fabrikken i Sande mandag forklarte ekteparet Tove og Knut Nilssen at det var varmelementene på det spesielle karet - der ingrediensene kokes ihop - som har gått i stykker. 

Og nå hadde også forhandlerne i Tyskland gått tomme.

Til tross for mange henvendelser daglig - og tilsendte sanger, dikt og limericker, turte imidlertid ikke ekteparet å love noe med hensyn til når produksjonen kunne  være i gang igjen. De anslo at det kunne ta fra fire til åtte uker - hvis de var heldige.


Til Dagsavisen Fremtiden forteller daglig leder Tove Kvan Nilssen at de nå endelig har fått klarhet i at den spesialdesignede maskinen faktisk lar seg reparere likevel.
– Vi håper å kunne være oppe og gå igjen rundt månedsskiftet juli - august. Da blir det jo et voldsomt kjør for å få fylt opp alle tomme hyller - slik at det fortsatt vil gå noe tid før det blir tilgjengelig overalt, påpeker Nilssen - som aldri hadde sett for seg at maskinhavariet ville kunne få slike konsekvenser som det har fått.