Kommentar

Sterk kost

Gastromat er nå er på vei tilbake i butikkene. «Krydderkrisen er over», meldte NRK.

Fredag formiddag snudde endelig stemningen. Dagen startet med begredelige nyheter om at fotballspiller Erling Braut Haaland hadde feber, noen fikk sjokk i TV-serien «Ex On The Beach», og det aller verst tenkelige: Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet kom med en uttalelse.

Men altså, alt dette veies opp av at Gastromat nå er på vei tilbake i butikkene. «Krydderkrisen snart er over», meldte NRK.

Da jeg utbasunerte dette i redaksjonslokalene var det selvsagt en gledesdreper som måtte spørre hva Gastromat er. En fra eliten som knuser selvplukkede urter i mortere før de sykler på jobb om morgenen. En annen hevder triumferende å ha en fettete boks som gikk ut på dato i 1972 over komfyren, og har klart seg godt gjennom denne krisen som har hjemsøkt landet.

Gastromat er et blandingskrydder som ble borte fordi en maskin hos produsenten gikk i stykker. Det kom oppskrifter på hvordan man kunne lage blandingen selv. Mange viet sommerferien til dette.

Jo mindre Gastromat det var å få, jo mer kanaliserte folk misnøyen over i et meningsløst mas om hvor dyrt det er å kjøre bil. Da det var helt tomt for krydderblandingen holdt regjeringen på å gå i oppløsning. Flyselskap opprettet egne forurensende ruter til Island for å fly ministre og partiledere fram og tilbake for å roe gemyttene når partikolleger i abstinens hadde kommet til å uttrykke seg på en annen måte enn de egentlig hadde tenkt.

Det har vært hevdet at en boks Gastromat i sommer ble solgt for 2.500 kroner på Finn. Nå er ikke jeg økonom, men dette må henge sammen med den historisk svake kronekursen etterpå, hevingen av styringsrenta, og at regjeringen igjen må stramme inn utbetalingene til de vanskeligst stilte.

Gastromat er som navnet antyder et krydder gastronomer bruker for å forbedre all slags mat, fra de dyreste biffer til den billigste ... eh, hva er det egentlig som er billig lenger?

Noen bruker Gastromat som pålegg. For enkelte er det kanskje til og med en hovedrett. Gastromat inneholder ifølge den offisielle innholdsfortegnelsen også friske grønnsaker. Fem om dagen blir ingen sak med en boks av dette. Hvis vi av hensyn til klimaet skal være nødt til å spise enda mindre kjøtt kan Gastromat være en fin erstatning.

Gastromat er til en viss grad helsekost. TV2s «Matkontrollen» gjorde en undersøkelse av alle disse krydderblandingene, som viste at Gastromat bare inneholder litt over halvparten salt – 57 prosent. Alternativet Natvigs krydderblanding («alt i ett dryss») er 89 prosent salt.

Enda verre, vanlig salt inneholder, eeh, bare dette usunne saltet. Men 57 prosent salt, det oppfyller de fleste behov. Sadister som elsker å helle salt i såret kan godt klare seg med Gastromat i et nødstilfelle. Slike krydderblandinger passer til alt, kan nytes til både rød og hvit vin, øl også, og er helt perfekt for å ta Trymmen sin skål enda en gang til. Jo, denne helga blir fin.

Mer fra Dagsavisen