Nyheter

– Natteravner og politi er ikke nok

Kampsportinstruktør Kenneth Fjeld ville komme til ungdomsskoler for å lære elevene hvordan de kan stå imot det kriminelle ungdomsmiljøet i Drammen. Han har fått blankt nei.

Fjeld, som driver kamsportskolen Aesir Academy i Krokstadelva, tok kontakt med flere ungdomsskoler, blant annet Veiavangen, i håp om å få komme og prate med elevene før sommerferien og holde et kurs i selvforsvar. Samtlige skoler avslo tilbudet hans, ifølge Fjeld fordi de er fornøyde med tiltakene de allerede har, i tillegg til natteravner og politi.

– Det er synd, fordi jeg tror at volden vi har sett blant ungdom kommer til å forverre seg i sommer. Man kan jo ikke reise på ferie som vanlig, og da kan de bli gående hjemme med for lite å finne på. Da mener jeg sjansen er stor for at tilstandene vil bli enda verre, og jeg ville bidra med et forebyggende tiltak, sier Fjeld.

Les også: Masseslagsmål i Drammen - legevakta måtte stenge dørene

– Har dekket behovet

Rektor ved Veiavangen ungdomsskole, Torill Risdal Lund, forteller at skolen tidligere i år har hatt et opplegg med Fjeld hvor han, i samarbeid med kroppsøvingslærerne, hadde fokus på selvforsvar. Ifølge Lund var både lærere og elever fornøyde med opplegget, men skolen avslo nå Fjelds tilbud fordi de allerede har mange samarbeidspartnere, og dermed har dekket behovet for aktører med kompetanse på forebygging av vold.

– Vi har Bris, Mot, Sykt normalt, helsestasjon for ungdom, Tidlig innsats, Vold i nære relasjoner og en sosialrådgiver som er ansatt i 100 prosent. Det er mange som vil inn i skolen, og i Fjelds tilfelle ville han ha tre timer i hver klasse. Det er omfattende, og vi må også ta hensyn til personvern og tilpasset opplæring. Det er ikke alt som er for alle, sier Lund.

Les også: Starter opp igjen med natteravner etter voldshendelser: – Det er våre barn og vårt ansvar

Vil skape en ny retning

Fjeld er selv natteravn, og han mener politiet i Norge gjør en god jobb. Likevel konstaterer han at det er behov for å innføre nye tiltak og impulser i skolen dersom vold blant ungdom skal kunne forebygges.

– Politiet og natteravnene er til stor hjelp når volden er tilstede, men da har skaden allerede skjedd. Det er ikke nok, det har gått for langt, og vi må skape en ny retning, sier Fjeld.

Fjeld har også fått inntrykk av at ungdommen ikke har respekt for politiet. Dette mener han er én av grunnene til at volden blant ungdom utarter seg- og til at skolene må ta mer tak i problemet.

– Jeg har hørt at ungdom skryter av at politiet har snakket med dem, og det har nærmest blitt gjort sport av å gjøre narr av politiet. De har null respekt for dem, sier Fjeld.

– De mister hemninger

Geir Oustorp er leder for forebyggende enhet i Søndre Buskerud politidistrikt, og han har merket seg ungdommens mangel på respekt for politiet, men kun når de er i grupper.

– Det vi opplever, er at disse gutta har stor respekt for politiet når de er alene. Men når de opptrer i en gruppe, kommer gruppedynamikken inn slik at de mister hemninger, og deriblant respekten for politiet. Det kan nok stemme, men vi opplever ikke at vi ikke får pratet med- eller nådd igjennom til dem.

Les også: Skal få kontroll på drammensøkonomien

Tror det kan bli verre i sommer

Oustorp er klar på at slåssing blant ungdom ikke er noe nytt, men at utbredelsen nå er større på grunn av en spesiell periode grunnet koronaviruset.

– Dette har vært et dårlig og spesielt skoleår, og den voksne tilstedeværelsen har glippet, sier han.

I og med at man ikke dra på ferie som vanlig i år, er Oustorp, i likhet med Fjeld, bekymret for at situasjonen kan forverre seg da tilstedeværelsen av ungdom i Drammen kommer til å være større enn vanlig.

– Det som er bra med ferie er at folk kommer bort og får nye perspektiver. Vanligvis kommer ungdommen hjem fra ferie og skal kanskje begynne på ny skole og får dermed en ny vennekrets. Så begynner et nytt skoleår og en ny gruppering. Det vi er spente på i år, er hvordan det kommer til å bli.

Står på samspill mellom aktører

Oustorp forteller at politiet også har tett oppfølging av de ulike skolene, samtidig som de har fulgt opp de situasjonene som har oppstått i drammensområdet den siste tiden. Derimot mener han at et samspill mellom aktører er det som kan forebygge videre utbredelse av ungdomsvolden.

– Vi har én jobb å gjøre, og andre aktørene har kanskje viktigere jobber. Så her har vi et viktig samspill mellom politiet, skole, tilrettelegging, barnevern og levekår. Dette er komplekst, og vi skulle gjerne gjort mer – men vi gjør det vi kan gjøre, forklarer Oustorp.

Tilbyr gratis selvforsvar

I håp om å kunne bidra til mindre vold blant ungdommen i drammensområdet fremover, tilbyr Kenneth Fjeld et gratiskurs i selvforsvar for all ungdom ved Aesir Academy, og han forteller at han har fått mange henvendelser allerede.

– Det er ikke slik at man vil lære seg å slåss «bedre» her, slik flere muligens kan tenke seg. Det første man lærer hos oss er det å kunne forsvare seg – ikke det å kunne ta igjen. I noen tilfeller må man kunne ta igjen for å forsvare seg ordentlig, men det finnes også grenser for hva man bør gjøre når man tar igjen, noe som man også vil lære om her, forklarer Fjeld, som har undervist i kampsport i 32 år og 34 års erfaring med trening i selvforsvar.

Les også: Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne (+)

Vil styrke ungdommers selvbilde

I tillegg til å lære bort teknikker i fysisk selvforsvar, vil Fjeld også ha samtaler med ungdommene som fokuserer på hvordan de kan bli sterkere psykisk og dermed ha lettere for å både ta avstand fra vold- og for å fjerne seg fra voldelige situasjoner.

– Ungdommer føler ofte et jag etter å følge noen for å føle seg trygge, og dette kan føre til at noen som egentlig ikke vil ha noe med vold å gjøre blir dratt inn i det. Derfor er det viktig å ha samtaler med ungdommen som kan bidra til å styrke selvbildet deres, slik at de ikke vil trenge å føle at de må gjøre ting som å bidra til vold for å få status og respekt. Vi må gjøre en sport av det å kunne stå sammen og si nei til vold.

– Det kan bli blodig alvor

Fjeld mener at sosiale medier er en av hovedårsakene til at det oppstår vold blant ungdommer. Voldelige videoer på kanaler som YouTube og TikTok synes ifølge Fjeld mer og mer, og blir brukt som en aktiv motor for å trigge ungdommer til å bli med og true andre.

– Det er dette som er inngangen til volden. Man ser at kontoer med slikt innhold får masse følgere- og likes, og dermed vil man gjøre det samme for å bli promotert. Det er veldig skummelt, for på YouTube kan nok volden se trygg og fjern ut. Blir det nært kan det plutselig bli blodig alvor, sier Fjeld og tilføyer:

– Dette er noe jeg også fokuserer på under samtalene med ungdommene jeg trener: hva vold kan føre til, og hvor mye skade for eksempel et slag, et kvelertak eller en kniv faktisk kan gjøre – både fysisk og når det kommer til traumer i etterkant.

Les også: 766 kunstnere søkte om å få stille ut her i sommer – kun 26 ble valgt (+)

– Vi må snakke om det

Fjeld forteller at situasjonen i rundt bostedet Krokstadelva har blitt svært alvorlig når det kommer til vold blant ungdom. Han reagerer også på at det virker som om det som skjer rundt omkring «blir tiet ned.»

– Jeg vet ikke om folk er klar over hvor ille det faktisk er i ferd med å bli, og derfor må vi snakke om det. Ungdommer er ikke alltid så flinke til å snakke med foreldre – hvis foreldrene til alle disse barna hadde visst hva de drev med når de ikke er hjemme, ville det vært fryktelig rart om det ikke hadde blitt stoppet allerede.

Et eksempel Fjeld selv kjenner til, er unge gutter i Krokstadelva som har truet unge jenter til å gi dem koden til mobiltelefonene sine.

– Noen av disse jentene har kommet til meg og fortalt om hvordan de har blitt tatt kvelertak på og blitt holdt med et kne i ryggen. De visste ikke hva de skulle gjøre. Dette er foreldrenes ansvar, tenker kanskje skolene. Men det må noe mer kollektivt til, og skolene må åpne for folk som kanskje har en annen innfallsvinkel enn dem som blir brukt i dag.

Nyeste fra Dagsavisen.no: