Nyheter

Instruks fra Drammen kommune: Slutt på håndhilsing og klemming

Forbudet innføres med øyeblikkelig virkning.

Mandag har Drammen kommune via intranettet sitt Workplace instruert alle ansatte om nye forholdsregler som følge av koronaviruset.

Med det innføres forbud mot klemming  og håndhilsing på alle kommunale arbeidsplasser, inkludert skoler og barnehager.

Et tydelig budskap skal forebygge smitte av koronavirus blant Drammen kommunes ansatte og brukere.

– Avsender er rådmannen, men avgjørelsen er tatt etter råd fra kommuneoverlege og smittevernråd, opplyser pressesjef Gard Nybro Nielsen i Drammen kommune.

På plakater som henges opp på alle relevante steder står det å lese:

"INGEN HÅNDHLSING ELLER KLEMMING

Det innføres forbud i Drammen kommune mot håndhilsing og klemming. Forbudet gjelder inntil videre, og gjøres som et føre var-tiltak for å begrense  faren for koronasmitte blant kommunens ansatte. Vi oppfordrer alle til å hilse hyggelig på kolleger og brukere, men at det gjøres på en annen måte enn håndhilsing og klemmer".

Saken fortsetter under bildet.

Oslo  20180816.
Håndtrykk. Håndhilse. En mann og en kvinne håndhilser. Mannen avslår å hilse på kvinnen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Foto: NTB Scanpix

LES OGSÅ: To korona-pasienter innlagt og Vestre Viken forventer flere

Klemme hjemme er ok

Kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune forklarer det strenge tiltaket slik:

– Kort fortalt oppdaterte Helsedirektoratet den 7. mars tiltakene som innføres for å begrense smitte. Der står det at helsedirektøren «anbefaler alle aktører i helse- og omsorgstjenesten å finne alternative løsninger til håndhilsing, og at det er klokt at vi alle i ulike sammenhenger utviser større forsiktighet med håndhilsing og klemming». Kommuner og helseinstitusjoner vil sette inn ulike smitteverntiltak i tillegg til de hygienetiltakene hver og en av oss gjør.
Johannessen understreker at forbudet gjelder i jobbsammenheng, og ikke griper inn i familienes omgang hjemme.

– Det er klokt at vi i alle sammenhenger utviser større forsiktighet, men det er selvsagt noen vi klemmer uansett. Hjemme kan alle klemme fritt på hverandre og barna sine, til alt overmål er det bra for barn å bli klemt, så det skal vi ikke slutte med, sier kommuneoverlegen.

Årsaken til det som kan virke som et drastisk pålegg, all den tid det ikke foreligger noen generell smittespredning i befolkningen i Drammen, er det man har oppdaget i arbeidet med smittesporing så langt, utdyper han.

–  Vi ser at direktekontakt er en av smittemåtene som er veldig vanlig. Kan man begrense den til det som er strengt nødvendig, vil man med det kunne begrense smitte. Vi mener også at det er bedre å innføre dette tiltaket nå, slik at vi får en rutine. I starten er vi kanskje veldig flinke til ikke å ta i hånden når vi møtes – men så gjør vi det av gammel vane når vi går.

Drammen kommune følger de nasjonale anbefalingene og vi finner ut hvordan vi skal praktisere disse, forklarer Johannessen.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: Flere bryter karantenen

Ikke oversikt over antall

Vi har sett flere rapporter fra ulike byer om personer som bryter karantene. Hva er ditt inntrykk av hvordan folk her i Drammen som er pålagt karantene eller isolasjon overholder dette?

– Vi ser at de som er i karantene eller isolasjon har forståelse for det og respekterer det. Samtidig er det mye man er usikker på i situasjonen, og jeg har selv fulgt opp folk og vet at det de eventuelt har møtt på skyldes praktiske problemer, ikke mangel  på respekt for tiltaket, sier Johannessen.

Drammen kommune har som ambisjon å ha daglig kontakt med alle som er satt i karantene.

–  Det har vi ikke lyktes hundre prosent med ennå, men målet er at vi skal få det til i hvertfall på ukedager, sier kommuneoverlegen.

Hvor mange er det nå som sitter i karantene og/ eller isolasjon?

– Det er viktig å skille mellom de to. I isolasjon er antallet vi har fremdeles ni personer. Når det gjelder karantene så endrer tallene seg med nye retningslinjer, og derfor har vi ikke nødvendigvis oversikt over alle det gjelder. Endringene i retningslinjer som kom den 7. mars sier at alle som har vært i områder med vedvarende smittespredning skal holde seg hjemme i 14 dager. Da er det ikke alle som gir beskjed til kommunehelsetjenesten at de gjør dette når de kommer hjem. Men de som er ilagt karantene som følge av vurdering hos helsevesenet, følger vi opp, sier kommuneoverlegen.

Når Dagsavisen Fremtiden ber ham komme med et anslag på antallet i karantene, svarer han slik:

–  Med endringene i helgen og oppfordringen om at helsepersonell som har vært i utlandet skal testes og vente hjemme til svar foreligger, så vil jeg akkurat i dag tro det er ganske mange – men jeg tviler på at tallet er tresifret.

Kortreist analyse

John David Johannessen forklarer at smitteprøver hittil er blitt sendt med bud til Oslo én til to ganger om dagen, slik at når det har foreligget indikasjon på smitte, skal det ta under ett døgn å få svar.

– Fra i dag trenger vi ikke lenger sende det så langt, fordi det framover vil være Legevakten som organiserer og Drammen sykehus som analyserer prøver. Dermed vi vi få svar ganske kjapt, vi forventer innen utgangen av påfølgende dag, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Lise Christoffersen friskmeldt og ute av karantene: – Veldig fornøyd med Drammen legevakt

Viktig å holde karantenetiden ut

Et viktig poeng for kommuneoverlegen å få med, er noe han oppfatter at mange er utrygge på: Trenger man å være i karantene i fjorten dager, dersom man tar en test og den er negativ?

–  Til det er svaret ja. For karanteten skal tilsvare tiden fra man blir smittet, til man kan bli syk. Det tar fjorten dager. Har du vært utsatt for en smittesituasjon, og en test på dag tre viser at du ikke har fått det, kan du fremdeles blir syk på dag ti eller tretten. Det er det viktig å forstå.

De færreste med god grunn til å ta en test har derfor fått den opphevet. Men med den store gruppen som ble involvert idet alle helsepersonell som har vært i utlandet utenom Norden og har symptomer på infeksjonen etter hjemkomst skal testes, er det litt annerledes. De behøver bare vente inntil prøvesvar foreligger, opplyser han.

– Men Folkehelseinstituttet er klare på at ved nærkontakt er det fjorten dagers karantene som gjelder – uansett, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Saken er oppdatert

Mer fra Dagsavisen