Nyheter

Slik svarer lukket herreklubb på Dagsavisen Fremtidens ønske om innsyn

At hensikten ikke er å publisere hele eller deler av medlemslisten, er uten betydning, skriver daglig leder Hans-Petter Tonum i St. Olavs Klub.

Bilde 1 av 2

16. desember i år ba Dagsavisen Fremtiden om innsyn i medlemslistene til St. Olavs Klub, og spesifiserte følgende som begrunnelse for henvendelsen. Vårt ønske har ikke vært å publisere lister som sådan, men å selv kunne gjøre vår research og på den måten vurdere om det kan være bindinger som det kan være interessant for lokalsamfunnet å vite om. Vi har bedt om svar på

1. hvilke av Drammens og Vikens folkevalgte som er medlem i St. Olavs Klub,

2. hvor mange medlemmer som er tilknyttet bedrifter med kommunen eller kommunale datterselskaper på kundelista, og

3. antall medlemmer og aldersfordelingen i medlemsmassen

Etter å ha vurdert forespørselen og konsultert Datatilsynet, har herreklubben valgt å svare på ett av spørsmålene. Svaret får du nederst i saken.

LES OGSÅ: Her er sakene vi husker best fra nyhetsåret 2019 i Drammen

Tilbake på topp

Etter at Dagsavisen Fremtiden først skrev om dobbeltfunksjonene Hans Petter Tonum hadde mens han satt som daglig leder både i St. Olavs Klub og i Næringsforeningen i Drammensregionen, med tette bånd gjennom felles epost-domene. To måneder etter Jan Mobergs oppgjør med torskemiddagen på kvinnedagen 8. mars 2018 fratådte han sin stilling som daglig leder i Næringsforeningen i Drammensregionen etter 17 år, med begrunnlsen at foreningen trengte nye lederkvalifikasjoner. Han ble også fjernet fra formelt lederansvar av generalforsamlingen i St. Olavs Klub, men er nå ifølge opplysningene Brønnøysundregisteret har om foreningen gjeninnsatt som daglig leder, i tillegg til å fylle sekretærfunksjonen han hele tiden har gjort for styret.

Høyres ordførerkandidat ved kommunevalget, Fredrik A. Haaning, er også tilbake i klubben etter en offentlig utmelding på kvinnedagen, da det ble klart hvilke reaksjoner torskemiddagen skapte. – Det ble stilt spørsmål ved min integritet og uavhengighet, og det kan jeg ikke leve med, forklarte han Dagsavisen Fremtiden da. Halvannet år senere ser han annerledes på det.

– Jeg har mange gamle venner og bekjente i klubben, og ser ingen grunn til at jeg ikke skal kunne fortsette å ha det trivelig sammen med dem. Jeg er av den oppfatning at skal man bekle ordførervervet er det riktig å bruke all sin tid på dette vervet, som krever stor innsats både på kveldstid og i helger. Nå ble jeg ikke ordfører og da ser jeg ikke none grunn til å avstå fra noe som gir meg glede, og som jeg har tid til, sier Haaning til Drammens Tidende som først skrev om comebacket før jul.

Avtroppende ordfører i Drammen Tore O. Hansen (H) søkte selv om medlemskap rett etter at det ble kjent at han ikke ble nominert for en femte periode og dermed regnet med «å få mer tid etterhvert». Selv om partiet hans ikke lyktes med å innsette ham i fylkesordførersetet, er han som nestgruppeleder og leder i komiteen for utdanning nå nest mektigst i fylkestingsgruppen til Viken Høyre, og altså fremdeles folkevalgt for de neste fire årene.

Styrelederen som tok over i Næringsforeningen etter Haanings kone Ragnhild Larsen-Nyhus, adm. dir. i Svensson Nøkleby Terje Gundersen, er som Dagsavisen Fremtiden tidligere har skrevet også aktiv medlem i den lukkede herreklubben, og ser ingen problemer med det.

Ny styreleder

Gustav Tielemand satt som styreleder og fikk begge roller for en stund, forklarer Per Arvid Andersen, som i slutten av oktober ble innsatt som ny styreleder i St. Olavs Klub. Da etterfulgte han nettopp Thieleman, som fortsatt står oppført som styremedlem i foreningen.

Saken fortsetter under bildet.

Ny styreleder i den lukkede herreklubben St. Olavs Klub, Per Arvid Andersen, er nokså knapp når han blir spurt om hva selskapsklubben har foretatt seg etter kritikken som ble rettet mot den fra utenforstående og til dels egne medlemmer. FOTO: PRIVAT

Per Arvid Andersen, ny styreleder i St. Olavs Klub. Foto: Privat

I en større gjennomgang i etterkant av et år med mye negativ oppmerksomhet, kom klubben i januar i år med en pressemelding der det blant stod:

St. Olavs Klub er opptatt av at klubbens virksomhet ikke er hemmeligstemplet på noen måte, og vil opprette en hjemmeside med informasjon om klubbens virksomhet og arrangementene som vi har gjennom året. Denne forventes å være klar for lansering i løpet av 1. kvartal 2019.

Selv om den foreløpig ikke kommer opp ved bruk av vanlige søkemotorer, viser det seg at klubben har laget en enkel side der informasjon om arrangementer er lagt inn, sammen med bilder av de standsmessig innredete klubblokalene i Børsen og kontaktinformasjon til styret og sekretær.

Sjekk ut hjemmesiden selv her!

Hva mer har dere gjort for å møte ønsket om mer åpenhet?

– Jeg har ingen kommentarer til hva som ble behandlet på generalforsamlingen, sier styreleder Andersen.

Flere medlemmer – gjerne i forbindelse med utmelding – har oppfordret til å modernisere regelverket. Fredrik Haaning sier i DT-intervjuet at «hadde det vært opp til ham» ville registeret vært åpent – og dessuten at klubben gjerne må åpne for kvinner.

 – Har dere revidert reglene om hvem som kan være medlem?

– Nei – Fredrik Haaning må få si og mene hva han vil. Klubben har ikke tanker om å åpne for kvinner, sier Andersen.

–  Var det tema på årets generalforsamling?

–  Det var ikke noe forslag, og ikke noe tema.

Saken fortsetter under bildet.

– Ikke lyst til å blande inn personlige meninger

St. Olavs Klub er byens eldste sosiale forening som fremdeles eksisterer, og stammer fra tiden de slike gjorde sitt inntog i Drammen mot slutten av 1700-tallet. Den ble drevet etter engelsk mønster, og medlemmene kom fra borgerskapet og embetsstanden. Her kunne byens herrer drøfte forretninger, lese aviser og spille kort og nettopp den 220-årige historien er brukt som argument for klubbens vegring mot modernisering, som blant andre eks-medlem Hans Arne Odde har oppfordret til.

–  Hva tenker du om at endringene som er foreslått av flere, uteblir  har man overhodet tatt innover seg kritikken mot lukkede fora der mannlige politikere og næringslivsledere møtes i 2019?

– Jeg har ikke lyst til å blande min personlige meninger inn i dette, sier Per Arvid Andersen.

Men du er styreleder for klubben, og taler dermed på vegne av den?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere det. St. Olavs klub er en klubb med en formålsparagraf – og dette er en helt upolitisk sak. Det er en ren hyggeklubb.

Forstår du interessen for hvilke folkevalgte og næringslivsledere som er medlem?
– Jeg vil ikke begynne å spekulere. Du får spørre Fredrik og Tore om deres beveggrunner.

Er det andre aktive folkevalgte som er medlem i klubben nå?

– Du har bedt om innsyn. Det vil vi behandle, og så vil du kunne se selv, sier Andersen.

Men 19. desember ble det altså klart at herreklubben går inn i et nytt tiår, akkurat like lukket som før oppgjøret i 2018.

Slik lyder det skriftlige svaret Dagsavisen Fremtiden har fått fra foreningen:

«Vi har for ordens skyld bedt Datatilsynet vurdere henvendelsen.

Konklusjonene fra Datatilsynet er som følger:

1. Pressen eller andre kan ikke kreve innsyn i hele eller deler av medlemslisten i den private herreklubben St. Olavs Klub.
2. Uten innhentet tillatelse fra medlemmene i St. Olavs Klub, kan ikke hele eller deler av medlemslisten deles med pressen eller andre.
3l At det oppgis at mediet ikke har til hensikt å publisere hele eller deler av medlemslisten er uten betydning for konkusjonene over.

St. Olavs Klub har imidlertid intet imot at medlemmer selv oppgir til offentligheten at de er medlemmer.

St. Olavs Klub har om lag 400 medlemmer.

God jul!

Med vennlig hilsen
St. Olavs Klub
Hans-Petter Tonum
Sekretær»

HUSKER DU DENNE? Rådet fra St. Olavs Klub-medlem:  «Don't rock the boat»

Mer fra Dagsavisen