Nyheter

Går for grønn glid

Hokksundbaserte Scanglide har jobbet siden 2012 med å utvikle miljø- og menneskevennlige preparater for glattere ski.

Bilde 1 av 2

– Det var karene i Korstevollgruppen som startet dette. De har bakgrunn innen nanoteknologi for bygg- og annleggsbransjen, og så at dette med skismøring egentlig bare er en annen form for overflatebehandling. Men det har vært en langvarig prosess, og det har kostet mye penger, for å komme hit vi er i dag, forteller Erik Leander Paule, som kjøpte seg inn i Scanglide i fjor.

Og ja, han er i slekt med tidligere idrettspresident og nåværnde lokalpolitiker i Drammen Tove Paule. Hun er «tante Tove» - mens langrennsløperne Tor Håkon og Geir Holte er hans fettere.

Slår an

– Produktene ble lansert på markedet i 2017, og i 2018 ble vi invitert av X-Games til å smøre for alle som ville prøve. Deltakere på ski preparert av oss tok med hjem en gull-, en sølv- og to bronsemedaljer. Siden har det egentlig bare gått slag i slag. I dag er vi leverandør til både det norske og det svenske skiforbundet - og flere store sportskjeder. I bærekraftsrapporten fra «Svenska Skidforbundet» er vi gjengitt som eneste eksterne leverandør. Vi er også eneste leverandør som har fått godkjent samtlige av våre produkter på skiforbundets liste, sier Paule.

Som Dagbladet har avslørt er det ikke bare smøreproffene som rammes, også hos flere vanlige skifedre - og mødre - har det blitt påvist opp mot 19 ganger høyere fluorverdier i blodet enn hos normalbefolkningen.

Forløpig er det ikke forsket så mye på skadevirkningene av fluorkarboner, men en dansk ekspert sa til Dagbladet at skadene kan omfatte fedme og diabetes, nedsatt fertilitet og dårlig respons på vaksiner.

Med to barn, som har vært aktive innen skisporten, har også Paule selv fått oppleve hvor ubehagelig det er å oppholde seg i en smørebod der man bruker strykejern, for å smelte glidere med fluorkarboner inn i skisålen.

Stor nyhet

Scanglide ble i år nominert, som en av tre finalister, til Grønn gründer-prisen i Drammen.

Så er også selskapet mer aktuelt enn noensinne, etter at man i fjor innførte forbud mot fluorsmøring for utøvere under 16 år - og 27. november vedtok FIS Council et totalt fluorforbud i alle grener fra sesongen 2020/21.

Når alle nå må begynne å se seg om etter gode og ufarlige alternativer til fluorholdige preparater ligger Scanglide allerede langt foran i løypa.

– Jeg tror det er veldig bra at man ikke gikk inn for å finne en erstatning for fluor, men i stedet ville bygge noe opp nytt - fra bunnen av. Det har gitt resultater, mener Paule.

I bedriftens lokaler i Hokksund demonstrerer han hvordan ski prepareres med Scanglide. Det hele tar omkring tre minutter per ski - og helt uten bruk av varme blir det heller ingen avgasser.

Nå jobber firmaet med å utvikle flere produkter. Paule hinter om en keramisk glider han mener kan bli det neste store.

– Men det er ingen spøk det her. Fallhøyden er stor og konkurrentene er noen skikkelige tungvektere. Så vi må bare fortsette å tro på det vi gjør, konstaterer han.