Nyheter

– Dette er en kunstner vi vil vite mer om

Blaafarveværket etterlyser malerier til en kommende utstilling i 2020.

Utstillingen skal handle om Mathilde Bonnevie Dietrichson (1837-1921), men Blaafarveværket og kurator Sandra Lorentzen savner flere malerier av kunstneren.

I 1922, året etter at Dietrichson døde, ble det holdt en minneutstilling med 245 malerier på Blomquist Kunsthandel i Oslo. Av disse har vi funnet noen på muséer og noen hos Dietrichsons slektninger, men vi lurer på hvor resten kan være, sier Lorentzen.

Oppfordrer til å ta kontakt

Blaafarveværket og Sandra Lorentzen oppfordrer til å ta kontakt dersom man har et slikt maleri hjemme. Dietrichson malte i hovedsak portretter, hverdagsmotiver og landskapsbilder, og verkene hennes er signert med «MB», «MD» eller «Math Dson». Har du et slikt maleri, kan Lorentzen kontaktes på sandra@blaa.no eller 95066096.

Ifølge Lorentzen er det mange kvinner i kunsthistorien man ikke kjenner så mye til i dag, og at mange også rett og slett blir glemt. Dette vil hun ikke at skal skje med Mathilde Bonnevie Dietrichson – tvert imot vil hun vite mer om henne.

Dette er en kunstner vi ønsker å vite mer om. Som en av de første kvinnelige kunstnerne på denne tiden, utdannet hun seg både i Düsseldorf og München. På denne tiden var det vanlig for kvinner å gå i lære i atelierer, som andre store kvinnelige kunstnere på denne tiden gjorde.

Utradisjonell kvinnelig kunstner

Lorentzen forteller videre at Mathilde Dietrichson var Norges første kvinne til å få en akademisk kunstutdannelse, da hun kom inn på kunstakademiet i Stockholm på 1860-tallet. Dietrichson fortsatte også å velge utradisjonelle retninger etter at hun giftet seg.

Hun fortsatte å male selv om hun giftet seg og fikk barn, som var veldig uvanlig på denne tiden. De andre store kvinnelige kunstnere fra den tiden giftet seg aldri for å kunne fortsette å male, da det ble forventet at de oppga karrieren for å ta seg av hjem og familie dersom de giftet seg, forklarer Lorentzen.

I tillegg ble Dietrichsons datter, Honoria, en av Norges første kvinnelige leger. Honoria Dietrichson er omtalt i den nyutgitte boken «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed». Forfatter dr. Cecilie Arentz-Hansen kommer til Norkirken i Drammen mandag 7. oktober for å snakke om boken, som handler om de første kvinnelige legene i Norge.

Nyeste fra Dagsavisen.no: