Nyheter

Moberg får svar av tidligere næringsforeningsleder Tostrup

Trond Tostrup har aldri vært medlem selv. Men tror herreklubben kan være en like god arena for å fremme lokalt næringsliv, som andre arenaer.

Bilde 1 av 2

Siden ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad Jan M. Moberg utløste «årets snakkis» med sitt innlegg om herreklubben St. Olavs Klub i Dagsavisen Fremtiden på kvinnedagen i fjor, har debatten fortsatt å blusse opp med jevne mellomrom. Etter et innlegg i Drammens Tidende sist uke der det tidligere St. Olav-medlemmet beskriver «utfrysingen» han har opplevd etter at han kritiserte klubbens ledelse og bånd til Næringsforeningen, er det duket for nok en runde. Onsdag tok tidligere leder i Næringsforeningen og gjennom mange år administrerende direktør for Sparebank Øst, Trond Tostrup, bladet fra munnen. Innlegget «Jeg forundres, Moberg» ble publisert på DT.no og så i Fremtiden torsdag. Han er ikke selv med i St. Olavs Klub, mest fordi tiden ikke strakk til, ifølge ham selv.

– Jeg har hatt problemer med å skjønne hva Moberg mener – han kan ikke mene at man ikke kan være med i en antikvert herreklubb og samtidig arbeide for å utvikle næringslivet i Drammen?, sier Tostrup om hvorfor han grep til tastaturet etter et drøyt års debatt.

LES OGSÅ: Herreklubbmedlem innstilt som Næringsforeningens nye styreleder

Medlem i MIF

I sitt innlegg skriver Tostrup om samlokaliseringen at det «kunne umulig skape bindinger som kunne være til ugunst for utviklingen i næringslivet».

Betyr det at du ikke ser noe problem med at samme person var daglig leder og brukte Næringsforeningens epost-domene i begge foreningers kommunikasjon?
– Hans Petter Tonum hadde samme rolle i klubben mens jeg ledet NfD, og det slo meg aldri at det skulle være et problem. Om det var to ulike eposter, hvilken forskjell ville det gjort? spør han retorisk.

– Fra egen tid i Næringsforeningen har jeg alltid sett det som verdifullt å ha nærkontakt med stiftelsen Børsgården i det som er et praktfullt bygg, og om man ikke skulle irritere seg over noen eldre herrer som spiller biljard og tar seg en pjolter på kveldstid i nabolokaler til der man selv var på dagtid, har jeg hatt vondt for å se agendaen. Helt til jeg leste siste setning i innlegget der Moberg støtter Aps kvinnelige ordførerkandidat, oppsummerer Tostrup: – Det er i og for seg greit å støtte en utmerket ordførerkandidat, som forøvrig er medlem av MIF. Men man trenger ikke bruke herreklubben som middel for å gjøre det.

Vi trenger din mening! Vi setter stor pris på om du kan bruke et par minutter på å fortelle oss hva du mener om Dagsavisen Fremtiden

Treff i gågata

Tostrups inntrykk av en politisk agenda utelukker imidlertid ikke at det kan være relevant å se på de andre forhold dekningen og debatten har belyst, sier han.

Det er jo flere enn Moberg i denne debatten som har pekt på manglende viljen til å oppdatere seg  på økt forventning til transparens, tillitsskaping og fornying?

– Jeg ser det som vikarierende argumenter. Mener Moberg at Høyres Fredrik Haaning ikke egner seg som ordfører, går det vel pokker meg an å si det!

Tostrup tror heller ikke Drammen er spesielt lukket.

– Jeg har vært en del i London, og jeg tror de ville le av denne debatten der, sier han.

Nå er det jo samtidig mange som ler litt av Londons egenhet også om dagen, da?

– Joda, men jeg synes man skal få oppsøke de nettverk man vil. All tid som kan brukes sammen til å utvikle næringslivet i Drammen, må man se som en fordel. I Drammen treffer man jo beslutningstakere som alle andre i gågaten.

Men de færreste kommer i prat med noen de ikke kjenner ved å passere dem på gata. Å tilbringe tid sammen jevnlig i hyggelig lag, er jo noe annet?

– Vi lever i Norge, alle vet at om du vil snakke med selv en stortingsrepresentant, så er det bare å ta en telefon. Det er lett å få tak i beslutningstakere.

–  Kvinner kan gjøre noe med det

Dagsavisen Fremtiden skrev onsdag at 9 av 10 ordførerkandidater til Nye Drammen er menn.

Sett med dine øyne – er det uproblematisk?

– Jeg synes det ville være en fordel med flere kvinner på topp. Men i realiteten er det jo bare to kandidater som er ordførerkandidater: Én kvinne og en mann. Jeg synes man skal arbeide for mer likestilling også på dette feltet framover – men vi har altså kvinnelig statsminister, finansminister og utenriksminister, så så svart er et ikke.

Kan du se at den debatten allerede har gått en god stund - og likevel ser det ut som det gjør i Drammen før valget i 2019?
– Jeg ser at det er en utfordring. Spørsmålet er om den skal rettes til næringsforeningen, eller mer generelt et annet sted? Det er stort sett ikke noe problem for kvinner å melde seg inn, sørge for å møte på årsmøte, og bli valgt inn i toppen.

Men når så ikke skjer – hvem skal gjøre noe med det?
– Jeg synes kvinner kan gjøre noe med det.

Når man vokser opp med å se en slik overvekt av menn som ledere i lokalpolitikken – kan du se at det kan oppfattes som et signal om at dette ikke angår jenter eller er en attraktiv arena for dem?
– Jeg har fire voksne barn, tre kvinner og en mann. De som eksponerer seg mest av dem, er kvinnene. Jeg klarer ikke å svare på det du spør om, det blir en hypotetisk problemstilling. Men jeg vil si at ønsker man å utgjøre en forskjell, må man stille seg til disposisjon. I Sparebanken Øst valgte vi forstandere på såkalte
"innskytermøter" – så å si alle var menn. Om ti kvinner gikk sammen og ønsket en kvinnelig forstander i sparebanken, ja, så kunne man ringt en venninnegjeng og fått det til ved å møte opp.
Det er så lett i dagens samfunn – om man gidder å gjøre noe med det, så får man gjort noe med det. Ta SV, der de sier at flest kvinner blir nye medlemmer. Da må de sørge for å bruke dette til å velge en kvnne.

Men er det en utfordring for flere enn den enkelte kvinne eller det enkelte parti at Drammen by at man har en herreklubb som ikke ser problemet, og avstår fra å bidra til debatten som går om den?
– Med all respekt, jeg synes ikke det. Jeg er 75 og kanskje en stribukk, men det betyr ikke at jeg ikke ser. Likevel er jeg ikke med på at kvinner ikke blir hørt, sier Trond Tostrup.

Mer fra Dagsavisen