Nyheter

Glupske på suksess

De kaller seg den nye spriten – og kvier seg ikke for å snakke om at de kan bli fryktelig misunnelige – på hverandre.

Bilde 1 av 6

– Vi synes vi har vært tålmodige veldig lenge nå. Det var på tide å finne på noe, og da ble det podtube, forklarer krimforfatter Marit Reiersgård fra Lier.

Sammen med forfatterkollega og venninne Kristine Storli Henningsen har hun laget podkast, som også finnes i filmet versjon på YouTube. Det handler om skriving, bøker – og det meste annet. Formålet er å utforske hvordan man går fra B- til A-forfatter og selger bøker i bøtter og spann – i hele verden.

Henningsen, fra Drammen, skriver følgende om problemstillingene de ønsker å få besvart: «Hva er suksess? Hvordan oppnå suksess? Er det enklere for menn å få suksess (ja, ifølge statistikken over bestselgerforfattere)? Må man bytte navn, iscenesette en skandale – eller selge inn en personlig krise? Hva kan man gjøre for å hjelpe hverandre opp mot stjernene – og hva skjer hvis den ene ikke klarer det?»

Les også: Panamamma

En spansk en

Det hele startet da de to forfatterne først møttes, på en forlagsfest i 2012. De var begge debutanter, oppdaget at de kom fra nesten samme sted – og begynte å fundere på hvem av dem som kom til å selge flest bøker.

– Vi så jo veldig opp til Unni Lindell og Anne B. Ragde da – og bestemte oss for at dit ville vi også. Så jeg ble «Linnis», siden jeg skriver krim – mens Kristine, som har skrevet i flere sjangre, er «Ragge». Tidligere har vi holdt skrivekurs sammen – vært på flere skrivereiser og føler at vi har god energi sammen. Noen har til og med sagt at vi kan være ganske morsomme.

Reiersgård forteller at Linnis og Ragges podtubes ikke får blitt helt dagsaktuelle, siden Henningsen for tida bor i Spania – men de fikk spilt inn mange episoder på Henningsens hytte i sommer.

– Også reiser jeg til henne i Spania i slutten av oktober. En morsom opplysning er at både en del av handlingen i min nye bok «Det de døde vet» – og Kristines kommende kriminalroman er lagt til den lille byen hun har bodd i der borte. Nå skal jeg ikke røpe for mye – men utgangspunktet for min bok fant jeg nettopp i denne lille «kardemommebyen» Fuentes De Cesna. Her var vi en dag innom noen gamle ruiner, da vi oppdaget et lite hus som virket fraflyttet. Men da vi skulle til å gå inn, hendte det noe. Vi så bare inn gjennom vinduene i stedet, og det vi så fikk oss til å reise av gårde så fort vi kunne, sier Reiersgård kryptisk.

Les også: - Ingen snakker 
om «mannlige krimforfattere»

Ny bok

Det er hennes kvinnelige politietterforsker Bitte Røed som har hovedrollen, når en norsk kvinne forsvinner i Spania. Hun og ektemannen har nylig mistet sin sønn, som var russ.

– Han ble funnet i en rundkjøring på Tranby, og Bitte finner ut at han ikke døde en naturlig død. Dermed får jeg også flyttet etterforskningen til hjemlige trakter – jeg er som kjent en lat researcher, ler forfatteren som nettopp lanserte sin fjerde krimroman.

Henningsens første kriminalroman «Den som elsker deg høyt» kommer i februar.

Les også: I Marits «skumle» nabolag

Mer fra Dagsavisen