Nyheter

Ville stemt på Jimmie Åkesson

Innvandringskritiske Sverigedemokraterna har hatt nazister i rekkene, men er på vei til å bli stuereine i Jon Helgheims øyne. – Var jeg svensk, ville jeg stemt på dem, sier Helgheim.

1 av 0

Tidligere Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) har postet på Facebook at han ser på omstridte Sverigedemokraterna (SD) som Sveriges «siste skanse».

Christian Tybring-Gjedde i samme parti åpnet onsdag for samarbeid med det kontroversielle svenske partiet, og i følge NRK støtter Amundsen Tybring-Gjeddes syn.

Dette er nye toner fra Frp, etter at Siv Jensen i 2014 markerte en grense mellom de to partiene. Rasistiske ytringer fra talspersoner i SD og nazister blant rekkene plasserte partiet utenfor samarbeid med andre nordiske partier.

– Om vi skal samarbeide mer enn der vi sitter i gitte råd som valgte politikere i nordisk samarbeid i dag, vet jeg ikke. Men hadde jeg vært svensk, hadde jeg stemt på dem.

Det sier Jon Helgheim fra Drammen, som sitter på Stortinget for Frp.

– Fordi Sverige er i ferd med å bli ødelagt av innvandring. FrPs innvandringspolitiske talsmann mener blant annet at Sveriges velferdssystem er under «enormt press etter at landet har tatt imot enormt mange flyktninger.»

Les også: – Surrealistisk at et utsagn jeg kom med kunne endt i regjeringskrise (+)

– Mener de har ryddet opp

– Jeg kjenner for dårlig til detaljene i saker om at de skal ha talspersoner som har ytret seg rasistisk, men etter det jeg har lest og hørt har SD tatt en real opprydning.

– Og den opprydninga stoler du på?

– Jeg har ingen grunn til å ikke stole på det, etter hva jeg kjenner til, sier Helgheim.

– Jeg leste hele partiprogrammet deres for noen år siden og hvis jeg skal gå ut ifra det, og ikke enkeltutsagn, så er det dét partiet jeg ville stemt på.

– Siv Jensen tok i 2014 avstand fra utgangspunktet til SD, da hun sa at de er stiftet som et rent fremmedfiendtlig parti; Frp er et liberalistisk parti, og det er ikke de. Steve Bannon uttaler at SD er «interessante i hvordan de rydder opp i sin nazistiske fortid». Er ikke selve funderingen for partiet, utgangspunktet deres, grunn til å være kritisk til dem?

– FrP har tidligere vært kritisk til det utgangspunktet og tar sterkt avstand fra rasisme og også de tidligere nazistiske medlemmene deres. Nazisme er helt forkastelig.

– Allikevel ville du stemt på dem?

– Ja, ifølge det jeg har lest i partiprogrammet deres, der finner jeg ingenting jeg ikke kan stå inne for, sier Jon Helgheim.

Les også: – Det blir mer eiendomsskatt over hele linja

– Eneste alternativ

– Både Amundsen og Tybring-Gjedde er politikere jeg respekterer, og jeg er enige med Jon i at de ville vært mitt eneste alternativ å stemme på om jeg var svensk.

Det sier Ulf Erik Knudsen i samme parti, som understreker at han ikke kjenner nok til partiet og deres program til å si noe om hele partiets politikk.

– Men basert på deres innvandringspolitikk, ville jeg også stemt på dem, sier Knudsen.

– Jeg har inntrykk av at de har ryddet opp i de problematiske elementene, sier Knudsen i Drammen Frp.

– Høyrepopulistenes strategi fungerer

– Når de ser Sverigedemokraterna som mer aktuelle som samarbeidsparti, og mer stuereine, er det heller en moderering av SD enn en radikalisering av Frp. SDs valgkampstrategi har virket, de har blitt større og de har tatt oppgjør med ekstreme elementer. En slik «avdemonisering» fungerte for franske Front Nationale, for østerrikske Frihetspartiet, med flere, sier Sylo Taraku, som er rådgiver i sentrum-venstre-tenketanken Agenda.

Taraku kaller det et stemningsskifte når Frp ikke lenger trekker det skillet Siv Jensen trakk opp mot dem tidligere.

– Slike partier setter nå mer dagsorden. Frp i posisjon får ikke like mye oppslutning ved å spille innvandringskortet, de er ikke lenger alene om å adressere innvandrings- og integreringsspørsmål, så de har ikke lenger denne rollen som SD tar i Sverige.

– Ville du advart en tenkt svensk Jon Helgheim fra å stemme på SD?

– Nei, jeg vil ikke moralisere. Jeg vil først og fremst analysere. Og SD i dag tiltrekker seg mange normale velgere med reelle bekymringer, ved siden av de med fremmedfiendtlige holdninger. Men jeg er bekymret for splittingen og polariseringen som følger høyrepopulistiske partier som SD i Europa nå.

Sverigedemokraterna

* Omstridt innvandringskritisk svensk parti.

* Ledes av Jimmie Åkesson.

* Nazister blant grunnleggerne og medlemmer som har hetset folkegrupper på nettet er noen av skandalene knyttet til partiet.

* Vokser på meningsmålingene og har beveget seg rundt 20 prosent oppslutning og nest største parti før høstens valg i Sverige.

* Senest i november ble et medlem kastet ut for å ha sagt fra landsmøtets talerstol at muslimer ikke er fullverdige mennesker.

* «Stiftet som et fremmedfientlig parti» uttalte Siv Jensen om SD i VG i 2014.