Nyheter

Lisbeth (60) til topps på Mount Everest: – Noen minutter tenkte jeg «nå dør jeg»

Lisbeth Friberg (60) fra Svelvik nådde Mount Everest som den nest eldste kvinnen i historien. Nå skal hun ta to nye topper for å slå enda en rekord.

Bilde 1 av 4

Mer enn 8.000 meter over havet tror hun det er slutt. Hun klarer nesten ikke å puste, og har knapt energi til å bevege seg et eneste skritt videre mot toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest.

– Det stoppet helt. Noen minutter tenkte jeg «nå dør jeg». Jeg hadde ikke noe mer å gå på, sier Lisbeth Friberg.

Dagsavisen Fremtiden møter henne på Comfort Hotel Union Brygge et snaut år etter at døden pustet henne i nakken på vei mot det store målet.

– Det kunne vært en god måte å dø på. Jeg følte ikke noe frykt, sier hun.

Til topps

Den beskjedne og sindige samfunnsgeografen fra Svelvik var virkelig klar for å ofre alt. Hun hadde gitt beskjed til familien om hvordan hun ønsket at begravelsen skulle være dersom hun ikke kom hjem i live.

Slik gikk det heldigvis ikke. Grunnen til at hun mistet all energi var nemlig hun hadde gått tom for oksygen, og med litt hjelp fra sin guide og hjelper Sonam Shalaka Bhote får hun påfyll av oksygen, og kvikner til igjen. Litt senere samme dag, 20. mai. 2017 kan hun skue utover verden fra 8.850 høydemeter. Hun har klart det!

Seks dagers slit

Farene dukker opp tidlig på vei mot Mount Everest. Flyturen fra Nepals hovedstad Katmandu til landsbyen Lukla, hvor selve fotturen Mount Everest begynner, er kjent som ganske farlig. Flere fly har krasjet på den bratte, lille flystripen, men Friberg lander uten så mye som et skrubbsår.

Sammen med sherpa-guiden Bhote starter hun ferden mot basecamp der. Lukla ligger drøyt 2.800 meter over havet, og det er langt opp til Everest basecamp som ligger på rundt 5.300.

– Vi brukte rundt sju dager inn til basecamp. Vi gikk sakte og rolig innover. Man går fra tehus til tehus på veien, forteller hun.

I Everest basecamp har flere hundre slått leir og gjør seg klare for ferden til verdens tak. Det tar tid. Lang tid. Først etter tre uker er ruta opp til toppen klargjort, slik at ferden kan begynne.

– Kroppen begynner å brytes ned når du ligger så lenge på over 5.000 meter, sier Friberg.

I starten går det trått.

– Sonan var litt bekymret for at vi brukte lengre tid enn andre, forteller hun.

Men de kommer seg videre gjennom beryktede og livsfarlige Khumbu Icefall til Camp 1 på rundt 6.100 meter, og Camp 2 på 6.400.

– Jeg begynte med oksygen på rundt 6.500 meter, forteller Friberg.

Hun kommer seg til Camp 4 på 6.800 meter. Derfra er det virkelig alvor. Mens mange lå foran Friberg den første delen av turen, er det nå stadig flere som har gitt seg på vei mot toppen. De kommer seg opp til Camp 4, som ligger på 8.000 meter. De er inne i den beryktede dødssonen.

Startet for alvor i 2008

Det er i 2008 Friberg for alvor blir bitt av fjellbasillen. Det året kommer hun seg til topps på Mont Blanc (4.810), og etter det er det ingen vei tilbake. Siden har hun vært på toppen av Europas høyeste fjell, Elbrus (5.642), Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro (5.895), Nord-Amerikas høyeste fjell, Denali (6.190) og Sør-Amerikas høyeste fjell, Aconcagua (6.962). Og i fjor altså Asias og verdens høyeste fjell: Mount Everest.

Hun mangler bare to topper for å nå til topps på Seven summits – de sju høyeste fjelltoppene på hvert kontinent.

– Jeg vil ta de to siste på Ny-Guinea og Antarktis også, sier hun.

Gjør hun det, vil hun bli den eldste kvinnen i verden som når alle de sju toppene.

Å komme seg til topps på Mount Everest kostet Friberg rundt 400.000 kroner. Å komme til topps på Mount Vinson i Antarktis blir den nest dyreste toppen. Friberg regner med å bruke rundt 40.000 dollar – litt over 300.000 kroner, og det er denne toppen som er den neste på lista.

– Jeg får spare og eventuelt ta litt ekstra lån på huset, sier hun og smiler.

Planen er å ta turen ved juletider i år eller neste år – hun har ikke bestemt seg for nøyaktig når det blir ennå.

Saken fortsetter under bildet.

Høyest i verden: Lisbeth Friberg på toppen av Mount Everest sammen med guiden Sonam Shalaka Bhote.

Høyest i verden: Lisbeth Friberg på toppen av Mount Everest sammen med guiden Sonam Shalaka Bhote. Foto: Privat

Møtte døden på veien

Siste etappe mot toppen av Mount Everest starter med friskt mot.

– Klokka ni om kvelden bestemmer vi oss for at nå prøver vi. Da var jeg i god form. Vi gikk forbi mange og hadde et veldig fint driv. Vi hadde ikke tid til å stoppe, og jeg gikk og spiste snø hele veien mens vi passerte Balcony og Hillary steps på vei mot toppen, forteller hun.

Etter 14,5 timer, og etter å en kort stund ha trodd at hun skulle dø på vei opp, når hun toppen klokken 10.30.

– Det var utsikt over Tibet og over hele verden, men jeg var dehydrert og tenkte nesten bare på vann. Men jeg måtte komme meg opp på beina, så vi fikk tatt et bilde, forteller hun.

De er på toppen i cirka en halvtime.

– Jeg hadde ikke den store gleden eller det emosjonelle jeg hadde da jeg kom opp på Mont Blanc, sier hun.

Tre personer dør på veien opp til Mount Everest denne dagen. Den ene av dem møter Friberg på vei ned. Hun har sett ham tidligere: han går uten oksygenmaske, en ekstremt risikabel ting å gjøre, og på vei ned ser hun at han har måttet betale med livet.

– Han lå over sikringstauene som du kan hekte deg inn på.

Hun vet ikke om han er levende eller død når hun ser ham, men under forholdene som hersker i dødssonen har det uansett ikke noe å si. Slaget er tapt.

Handler om frihet

Friberg har mann og to voksne sønner. Hun understreker at de støtter henne hundre prosent, selv om det hun driver med kan være ekstremt risikabelt.

– Barna er ikke små lenger, og vi må leve våre egne liv, sier hun.

– Var det ingen i familien som frarådet deg å reise til Mount Everest?

– Overhodet ikke. Det kjenner meg så godt at de vet at da ville jeg ikke vært fornøyd med det livet jeg har. Det går på respekt, sier hun.

Stikkordet er frihet.

– Friheten søker jeg aktivt. Det er veldig viktig for meg. Det handler om frihet under ansvar, sier hun.

Da hun lå i basecamp fortalte hun mannen at hun lengtet hjem.

– Da svarte han «ja, men du må jo opp først,» sier hun og smiler.

Mer fra Dagsavisen