Nyheter

Høyre størst på ny måling

Ap tilbake, mens SV, Sp og Rødt øker i Drammen. Og KrF har krympet til å bli byens minste parti.

1 av 2

Det er Norfakta som har utført målingen på oppdrag fra Drammen Høyre, og svarene er innhentet 14.-15. august. Av 600 spurte har 17 prosent svart vet ikke, mens 4 prosent ikke vil svare/vil ikke stemme. Dagsavisen Fremtiden har etterspurt, men ikke fått se undersøkelsen i sin helhet. Forklaringen fra Høyre er at detaljer om blant annet respondentenes alderssammensetning er opplysninger de vil bruke strategisk i sitt arbeid videre.

Resultatet viser at Høyres rekordoppslutning fra forrige stortingsvalg på 33,6 prosent i stor grad er ivaretatt, på tross av flere omstridte saker lokalt i perioden, med Marienlystutbygging og ompakking av Buskerudbypakke 2 som de mest markante. Selv om en blåblå regjering ikke har hindret både politihovedsetet for nytt politidistrikt, suksesshistorien Samlok og fylkeshovedstadoppgaver fra å bli flyttet ut av byen, har nytt sykehus omsider blitt sikret plassering og oppstartsdato.

– Vi har jobbet natt og dag for å få sykehuset på plass, og med god støtte fra helseminister Bent Høie har vi levert det man ikke klarte på 40 år, sier Kristin Ørmen Johnsen i en pressemelding fra Drammen Høyre.

LES OGSÅ: Rødt tar igjen KrF i Drammen

Dobling og tredobling for SV og Sp

Frp går svakt tilbake fra 18 til 17,4 prosent, og KrF fra 3,1 til 2,3. Også Venstre har ifølge målingen svekket seg i Drammen, fra 4,6 ved forrige stortingsvalg til dagens 3,4.

Det betyr at både SV og Sp er større enn Høyres våpendragere og støttepartier, med henholdsvis 5,8 og 5,5 prosent oppslutning. Det er markant framgang, da SV fikk 2,8 og Sp 1,4 prosent ved forrige stortingsvalg.

Leder Åse Lund i Drammen SV er glad for signalene doblingen i oppslutning som denne målingen gir hennes parti, og tror drammenserne er lydhøre for saker SV fronter sentralt.
– Saker SV fremmer nasjonalt er viktig i Drammen, spesielt skole. Her har vi en skole der både foreldre, og ikke minst de som jobber i skolen, ønsker en endring. Vi har store klasser og for lærernes del store krav til rapportering, kartlegging og testing. Jeg tror skolepolitikken til SV treffer i Drammen, som en reaksjon på den politikken som har vært ført her lenge.
SV krympet etter å ha sittet i den rødgrønne regjeringen med Ap, ser vi nå at KrF og Venstre opplever noe av den samme effekten som støttepartier til Høyre og FrP?
– Jeg vil si at det er mer drastisk å hjelpe Frp til makta, enn det SV måtte ofre i regjering, så at de ikke har tapt mer på det synes jeg egentlig er rart. Det enkle svaret er at man bør straffes for å støtte Frp i regjering, sier Åse Lund.

Ap: – Store svakheter fra Høyre

Ap går fra 32,3 som var valgresultatet i 2013, til 28,3 prosents oppslutning, dersom valget var i morgen. Leder i Drammen AP, Dag Ebbestad, var med på en 2,2 prosents vekst før lokalvalget for to år siden, da partiet endte på 31,5 prosent. Nå må han i stedet forklare en nedgang for opposisjonspartiet.

– Jeg tenker at Høyre har fått ufortjent mye kred for sykeshussaken, en sak det har vært jobbet med over lang tid av flere regjeringer. Jeg tror Ap har en pedagogisk utfordring med å fortelle hva Høyre ikke har levert, vi er mest glad i å snakke om hva vi får til og ikke snakke andre ned, sier Ebbestad - og lar seg ikke be to ganger.

– For meg virker det ufattelig at Høyre i regjering med Helleland og Werp og Ørmen Johnsen har vært fullstendig tafatte i forhold til politihovedkvarter og opprettholdelse av felles nødsntral i Drammen, ikke engang regnskapssenteret klarte de å få til Drammen. Det er store svakheter i hva Høyre har skaffet Drammen, selv om jeg registrerer at de sier de har levert bra til kommunen. Men Drammen er kommunen med absolutt lavest lærertetthet og den som bruker minst per elev av alle kommuner vi sammenligner oss med. Lokalt registrerer jeg at Høyre langt om lenge har funnet ut at de skal spørre hva folk synes om Marienlyst, det var jammen på tide. Fryktelig synd at dette er en avtale gjort i de lukkede rom for flere år siden, sier Ap-lokallagslederen lakonisk.

Både Ap og Høyre har vist en dalende trend når det gjelder stortingsvalgresultater, så selv om denne enkeltmålingen i Ebbestads øyne ikke gir mer enn en indikasjon, erkjenner han at det ikke er rom for å hvile før 11. september står der som selve syretesten.

– Vi er ute og møter folk, vi har fantastiske unge mennesker som allerede går fra dør til dør, og det skal vi fortsette med. Lørdag har vi stand på torget og på kjøpesentre. Vårt hovedspørsmål til velgerne er hva de er opptatt av, sier Dag Ebbestad.

H:  – Sp forklarer fallet

Drammen Høyres leder Fredrik Haaning tar Aps observasjon med stor ro.

Hvorfor straffes dere ikke hardere av velgerne for skuffelsene rundt politihovedsetet og Samlok?
 –   Fordi folk er intelligente. De skjønner at våre stortingsfolk ikke kan avgjøre eller få til noe det ligger større strategiske vurderinger bak fra Stortingets side. Det er åpenbart at vi har forsøkt alt for å få dette til Drammen. Jeg tror folk gjennomskuer retorikken til Ap på dette, på samme måte som de gjennomskuer snakket om at Norge styres dårlig som følge av oljeprisfall. Dette er ren valgkamppropaganda som jeg er sikker på at velgerne vil gjennomskue, sier Haaning.
Dere jubler for "historiske tall", men tendensen er likevel at også Høyre faller?
 –   Det er helt naturlig, hvis du ser på blant annet Senterpartiet som øker kraftig. De stjeler mest fra Ap, men i lys av den nasjonale debatten om modernisering av Norge som pågår, vil noen av våre velgere skue til dem. Vi ser at det går utover de store, men mest Ap, og det er vi fornøyd med. Bare to ganger siden 1945 er Høyre største parti i Drammen: Det var ved Stortingsvalget i 2013, og nå viser denne målingen det samme, sier Haaning.

MDG:  – Useriøs måling

MDG har verken vunnet eller tapt velgere i denne målingen, som gir dem 2,5 prosent oppslutning, akkurat som ved valget i 2013. Talsmann i Drammen og stortingskandidat Ståle Sørensen nekter imidlertid å forholde seg til målingen.

– Jeg stiller et veldig stort spørsmålstegn ved en måling utført av Høyre. Pollofpolls nekter da også å videreformidle målinger gjort av partiene selv hvis de ikke fremviser bakgrunnstall, sier Sørensen.

EDIT: Drammen Høyre har siden lagt ut bakgrunnstall for målingen HER.

Sørensen peker på at 600 respondenter er et svært snevert utvalg, og ikke vil gi et reelt bilde.

– Resultatene er da også i strid med alle andre målinger og tendelser som kommer inn for tiden, noe som eventuelt skulle tilsi at Drammen skiller seg helt ut. Det har jeg ingen tro på, og jeg går ikke i kjelleren av en måling jeg anser som useriøs. Forblir bildet som dette i flere målinger får jeg heller kommentere det da, sier Sørensen.

Krf minst

Rødt går fra 0,6 til 2,3 prosent, og er dermed like store som KrF i Drammen.

– Vi har bestemt oss for å legge lista høyt, nå skal vi stå på for å sikre oss det beste resultatet i Drammen noensinne, sier førstekandidat i Buskerud Trond Helleland i pressemeldingen fra Drammen Høyre.

Leder i Drammen Høyre, Fredrik Haaning, opplyser at det i løpet av dagen også vil sendes ut resultater fra undersøkelsen som omhandler blokkbebyggelse på Marienlyst.

DEN KAN DU LESE OM HER.

Saken har vært under oppdatering.