Nyheter

Høyre spør folket om Marienlyst

– I etterpåklokskapens lys, kunne vi gjort dette på annen måte, sier Fredrik Haaning, leder i Drammen Høyre, om Marienlyst-saken.

Bilde 1 av 2

Drammen Høyre har denne uka sendt ut en spørreundersøkelse i forkant av stortingsvalget 11. september, og flere av spørsmålene drammenserne får, gjelder Marienlyst-saken.

– Det er en opinionsundersøkelse. Vi kjører alltid en slik undersøkelse før valg. Det handler om hva folk vil stemme og å få litt kunnskap om hvor folk ligger i løypa, sier leder i Drammen Høyre, Fredrik Haaning, til Dagsavisen Fremtiden.

Fire Marienlyst-spørsmål

I tillegg til å bli spurt om sine partipreferanser, får respondentene også fire spørsmål om utbyggingen på Marienlyst.

– Vi har slengt på et par spørsmål om det. Det er greit å få tilbakemelding fra grunnfjellet, mener Haaning.

Drammen Høyre vil ikke gå ut med nøyaktig hvordan spørsmålene om Marienlyst er formulert, men ifølge Haaning går de på hvorvidt velgerne er positive til utbyggingsplanene, om Marienlyst-saken er en sak som kan få betydning for hva velgerne stemmer i stortingsvalget og i neste kommunevalg og om hvordan respondentene stiller seg til idrettsløftet, som er tett knyttet opp til utbyggingsplanene.

– Avtalen med Ticon går ut 8. oktober, så før den tid er det ikke mulig å foreta seg noe. Spørsmålet er om man skal gå for førstegangsbehandling eller ikke? Hvis ikke, betyr det i praksis at man de facto ønsker å avslutte avtalen. Vi tenker at det kan være fornuftig å få en tilbakemelding via denne spørreundersøkelsen, sier Haaning.

– Kontroversiell sak

19. september skal reguleringsplanen for Marienlyst opp i formannskapet, og 26. september skal den diskuteres i kommunestyret – begge deler etter stortingsvalget 11. september.

– Høyres parlamentariske leder Trond Helleland har kalt Marienlyst-saken en verkebyll. Er du enig i at den har blitt det?

– Nei, jeg vil ikke gå så langt, men det er en kontroversiell sak hvor det er mye følelser inne i bildet, mye desinformasjon og mange rykter. Saken har på sett og vis kommet skjevt ut fra begynnelsen av, sier Haaning.

Burde dere ha gjort noe annerledes i denne saken?

– Jeg satt selv ikke i bystyret i 2011 og 2012, da dette ble vedtatt. Sånn i etterpåklokskapens lys, kunne vi gjort dette på annen måte.

Hvordan da?

– Istedenfor å påbegynne avtale direkte med en operatør, kunne vi gått ut i det åpne markedet, og vi kunne grundigere undersøkt befolkningens ønske for området, sier Haaning.

– Men nå må vi forholde til det som er realitetene, og det er en eventuell forlengelse av Ticon-avtalen eller oppsigelse, og reguleringsbiten og hvorvidt det skal til førstegangsbehandling eller ikke, konstaterer han.

Ble oppringt

Thomas Krekling i aksjonsgruppen «Lenge leve Marienlyst», som har engasjert seg sterkt mot kommunens og Ticons planer om å bygge blokker i området, er i utgangspunktet svært positiv til at Høyre nå spør Drammens befolkning om Marienlyst. Han advarer imidlertid mot å stille ladede spørsmål for å bekrefte egne synspunkter.

En av dem som har blitt oppringt i Drammen Høyres opinionsundersøkelse, er Per-Arthur Raastad. Han reagerte på et av spørsmålene.

– I det ene spørsmålet ble det utbrodert litt om idrettsløftet, og det ble trukket fram at det skulle bli idrettsanlegg på Bergskaug og store grøntanlegg på Marienlyst, og jeg ble spurt om jeg var enig i at det kunne finansieres av blokkbygging. Jeg stusset litt – jeg føler det ble malt litt rosenrødt, som at dette er veldig bra. Det føltes litt ledende – at man skulle svare at «det er jeg for», sier han til Dagsavisen Fremtiden. Raastad som har pleid å stemme Høyre, vurderer nå å ikke stemme Høyre i stortingsvalget, nettopp på grunn av Marienlyst-saken.

Fredrik Haaning avviser kategorisk at Drammen Høyre har stilt spørsmål på en slik måte at de skal få svarene de ønsker.

– Absolutt ikke. Det ville være helt idiotisk. Da får vi jo ikke de riktige svarene, sier han.

Resultatene fra spørreundersøkelsen blir klare i dag.

Mer fra Dagsavisen