Nyheter

Bruker ord som våpen

Timo Nikolaysen (17)

Styremedlem i Drammen Unge Venstre. Har engasjert seg i debatt om nynazisters ytringsfrihet i Drammens Tidende.

Du mener det bør være fritt fram å demonstrere for Den nordiske motstandsbevegelsen. Hvorfor mener du det?

– Grunnen til at jeg mener det, er at Grunnloven garanterer ytringsfrihet, og selv om noen meninger er på kanten i forhold til hva andre mener, så er det en mening, like mye som mine og dine meninger.

Bør det gå noen grense for hva slags budskap man skal kunne fronte i offentlige demonstrasjoner, og hvor bør i tilfelle den gå?

– Akkurat nå har vi en veldig klar grense: rasismeparagrafen. Det er altså en grense for hva man kan ytre seg om i det offentlige rom, men jeg mener at så lenge ytringer forblir meninger bør de ikke være straffbare, selv om det ville vært straffbart om disse ekstreme meningene ble omsatt i praksis.

Hva med løgner?

– Fremsetter du en løgn, og du vet at det er en løgn, tenker jeg at noen skal måtte stoppe det og påpeke det. Hvis man prøver å sverte noen med vilje med løgn, er ikke det noe som dekkes av ytringsfriheten.

Hva tenker du om at nynazismen igjen er i frammarsj, med Den nordiske motstandsbevegelsen i front?

– Jeg vet ikke om jeg ville sagt at de er i frammarsj. De er nok mer synlige nå, for nå kommer de ut, fremfor å sitte i kjelleren. Men det er en bra ting at debattklimaet er såpass åpent at selv de tør å stå fram.

Hvordan skal man best kunne forholde seg til en organisasjon som dette?

– Jeg tenker at det først og fremst handler om å møte dem med motargumenter, og å forklare hvorfor majoriteten av samfunnet ikke har de samme meningene som de har, og ikke ty til vold eller lignende for å stoppe demonstrasjonen. Jeg tenker at det er det beste våpenet vi har. Hvis vi begynner å tvinge dem ned i undergrunnen, er vi ikke bedre enn dem. De ønsker å innskrenke friheten til andre, men det betyr ikke at vi bør bli autoritære i kampen mot dem.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– De aller fleste bøkene jeg leser er virkelighetsfjerne. Fantasy og så videre. Men det er noe å lære av dem, blant annet om moral. Boken «Eragon» har forandret meg på en bra måte.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg tror det er å få lov til å drive med det jeg synes er gøy. Å møte andre i politikken, og å omgås andre som tenker annerledes enn en selv.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var veldig folkelig, kan man si. Det var ikke noen superhelt. Jeg så veldig opp til kompisen min Thore. Han var fem år eldre enn meg, men skikkelig kul.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da er jeg hjemme i Sigdal og skeier ut med dataspill med kompiser.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke begynte i politikken enda tidligere. Jeg begynte først i 2015.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hm ... Den er litt vrien. Jeg tror Guy Verhofstadt, liberaleren i Europaparlamentet. Jeg tror jeg ville pratet litt om EU og om å sikre enkeltmenneskers frihet i de i de enkelte medlemsland.

Mer fra Dagsavisen