Nyheter

– Må ikke være så naive

Fethullah Gülen har bygget en verdensomspennende bevegelse med over 1.000 skoler i mange land. Fatma (29) var med på å etablere den første i Drammen – før hun fikk nok.

Vekket: Fatma Demirel Ünlü (29) hadde jobbet for bevegelsen Hizmet nesten ti år da hun i sommer bestemte seg for å bryte tvert. – Vi må ikke være så naive, sier hun nå, og viser til en uoversiktlig pengestrøm på tvers av landegrenser.FOTO: KATRINE STRØM
Vekket: Fatma Demirel Ünlü (29) hadde jobbet for bevegelsen Hizmet nesten ti år da hun i sommer bestemte seg for å bryte tvert. – Vi må ikke være så naive, sier hun nå, og viser til en uoversiktlig pengestrøm på tvers av landegrenser.FOTO: KATRINE STRØM
Publisert Sist oppdatert

Som 19-åring gikk skoleflinke Fatma Demirel Ünlü til koranopplæring i moskeen i Drammen. En dag var noen fremmede til stede. De kom fra Fetullah Gülens bevegelse Hizmet («Tjenesten»), og ville gjerne komme i kontakt med nettopp slike mennesker som Demirel. Det vil si unge muslimer som var gode i norsk, hadde et stort nettverk i Norge og som var i akkurat den rette alderen. Nesten voksne – på søken etter mål og mening, slik hun opplevde det.

– Jeg har alltid vært en «free spirit», og takket etter hvert ja når de inviterte meg til måltider, leseklubber og andre sammenkomster, selv om foreldrene mine mislikte det. De ville starte en ny skole, og jeg trodde på dem når de sa de jobbet for at barn fra alle samfunnslag skulle få muligheten til gode utdanninger og høye stillinger – og jeg trodde på montessori-pedagogikken. De trengte på sin side slike som meg, som aldri hadde gjort noe galt og som skjønte det norske systemet. Blant dem, som var noen av de første fra Hizmet-bevegelsen som etablerte seg i Norge, var det flere som ikke hadde noen offisiell jobb og levde av trygd, samtidig som de jobbet for bevegelsen. Flere av dem sitter nå i skolens styre, forteller den 29 år gamle kvinnen.

Les også: Kommunen vil ha tettere dialog med montessoriskole

Lovet tyrkisk skole

Demirel fungerte snart som tolk for bevegelsen. Dessuten skrev og sendte hun alle søknader og skjemaer, for å hjelpe dem med å «bringe motessori-pedagogikken til Drammen». Fetullah Gülen selv ble sagt å ha gitt beskjed om at denne skolen var hellig – og måtte startes. Fredag skriver Morgenbladet at Fatma Demirel Ünlü ble oppført som daglig leder da Drammen Montessoriskole AS ble registrert i Brønnøysundregistrene i 2010. Hun ble også brukt som pressetalsmann for skolen ved minst en anledning, da Drammens Tidende skrev om skoleetableringen, men hevder en annen person i styret var den som i realiteten avgjorde kritiske spørsmål hun slet med å besvare.

Les også: - Derfor velger vi Montessori for barna våre

Les også: Foreldre har meldt bekymring

– Jeg var leder for Ebru kvinneforening, og min gruppe på 20 trofaste kvinner fikk beskjed om å skaffe 300.000 kroner. Eiendommen de ville kjøpe til skolen sin kostet mange millioner, og for å få lån måtte vi skaffe egenkapital. Til det tyrkiske miljøet sa de at de skulle starte en ren tyrkisk skole, der barna skulle få lære om tyrkisk kultur, tro og språk, og dermed strømmet donasjonene inn. Alle vi som jobbet som frivillige betalte også flittig. Snart var det skaffet til veie to millioner, sier Demirel.

Utakknemlig jobb

I noen år var Demirel svært engasjert, og trodde på at innsatsen for Hizmet-bevegelsen var veien til paradiset. Men etter hvert begynte noe å skurre. Som i februar 2011, da hun fikk tilsendt den endelige godkjennelsen av skoleplanene. Gledesstrålende løp hun inn til lederne for gruppen.

– Det var ikke slik man skulle oppføre seg, sa de. Det var tydelig at det ikke var meg som skulle ha æren for dette. Snart fikk jeg beskjed om at nå skulle andre ta over. Dermed hentet de inn menn fra Gülen-bevegelsen i andre land. I ettertid har jeg jo skjønt at hele montessori-opplegget bare er et skalkeskjul, for å tilpasse seg norske lover. De kunne ha valgt hva som helst – for det de uansett egentlig vil er å gjøre framtidige generasjoner positivt innstilt til Gülen-bevegelsen og Tyrkia. Også vil de tjene penger.

Demirel brøt med bevegelsen i sommer. Hun kunne ikke lenger være med på at «alt» var lov, så lenge det tjente Gülen.

– For å bli kjent med de rette menneskene, og skaffe seg de rette nettverkene kunne man både droppe hijaben, røyke og drikke og så videre. Man gjorde det for Gülen og målet helliget middelet. Det er først i senere tid jeg har forstått at det virkelige målet er å gjøre det samme som i Tyrkia, å få lojale og Gülen-vennlige folk inn i sentrale stillinger innen både militæret, politiet, stat og myndigheter, slik at de kan påvirke samfunnet innenifra. Målet er makt, mener Demirel.

Penger ut og inn

Da Fatma Demirel Ünlü skulle ut i svangerskapspermisjon, ba hun om å bli løst fra sitt verv som leder for kvinneforeningen. Tilbake i foreningens skap lå bankkortet og kodebrikken til organisasjonens konto, opprettet i hennes navn. En gnagende mistanke medførte at hun nylig skaffet en kontoutskrift fra kontoen.

– Jeg fikk sjokk da jeg så hvor mye penger som var kommet inn og var gått ut igjen. Mer enn 90.000 er det siste halve året overført til utlandet, det meste via en egen underkonto ved navn «humanitær hjelp». Enda mer var kommet inn både fra privatpersoner og i form av offentlig støtte, forteller Demirel, som nå har anmeldt forholdet til politiet – og har fått sperret kontoen. Hun frykter det har blitt gjort ulovlige transaksjoner i hennes navn.

Dagsavisen Framtiden har tilgang til bankutskriftene fra kontoen, samt flere dokumenter Demirel har hjulpet organisasjonen med.

Les også: Fant flere lovbrudd ved skole

Les også: Drammen Montessoriskole må betale tilbake 600.000

Kjenner seg ikke igjen

Pinar Günaydin, som har jobbet som frivillig og som rådgiver for kvinneforeningen Ebru, hevder Demirel ga henne muntlig tillatelse til å bruke foreningens bankkort – selv om det fortsatt sto i Demirels navn.

– Hvordan skulle jeg ellers ha fått tak i kodebrikken og pinkoden, spør hun.
Hun skjønner hun at noen av postene kan se rare ut, når man ikke vet hva transaksjonene handler om, som denne:

– Vi hadde samlet inn penger for å få bygget en brønn i en by i Senegal, men det ble vanskeligheter med overføringen. Pengene ble sendt via USA – og tilbake igjen, før det til slutt ordnet seg. Men jeg garanterer at det ikke har skjedd noe ulovlig, sier hun.

Firat Bahcivan er inspektør og fungerende rektor ved Drammen Montessoriskole og mener det har blitt framsatt en hel rekke falske påstander om skolen i mediene, selv om han innrømmer at de har hatt litt problemer i oppstartsfasen,

– Men det er et helt atlanterhav mellom disse anklagene, og virkeligheten her på skolen. Vi forholder oss daglig til alle mulige offentlige instanser – også skulle vi ha klart å holde en agenda skjult for alle samtidig? Her har vi ingen Gülen på bakrommet, sier Bahcivan, og er klar på at selskapet Norlights Education AS aldri har lagt skjul på at de ser på Gülen som en inspirasjonskilde.

– Men det er ikke ensbetydende med at skolen har noen tilknytning til bevegelsen. Her driver vi en ren, norsk montessoriskole – og vi har flere norske ansatte enn tyrkiske.

Powered by Labrador CMS