Nyheter

Populært blant firbeinte

Dyrekiropraktor Tone Sørensen åpnet egen praksis ved Drammen hundesenter i september, og er overrasket over hvor fort timelistene fylles opp.

Dyrekiropraktor Tone Sørensen behandler fem år gamle Joey for stivhet og smerter i korsrygg, nakke og bekken. Dette har gjort at hunden igjen kan bedrive sin yndlingsaktivitet; å hoppe. Hundeeier Natalie Larsson til venstre. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Tone Sørensen har alltid hatt en drøm om å jobbe med dyr, så etter fem års kiropraktorutdanning i England tok hun en videreutdanning i behandling av firbeinte. Nå tilbyr hun hver tirsdag og torsdag sine tjenester til kjæledyr i drammensområdet, fra kontoret i Drammen hundepark.

-Jeg ville lenge bli veterinær, men på denne måten kan jeg likevel hjelpe dyr - uten at jeg behøver å avlive noen, sier Sørensen.

Selv uten noen form for annonsering eller reklamering har ryktene om den nye dyrekiropraktoren spredd seg. Bare et par tre måneder etter oppstart fylles dagene raskt opp med bjeffende pasienter.

 

Skulle avlives

Blant dem er hannhunden Joey (5), av den sjeldne hunderasen pumi. Han tilhørte opprinnelig et eldre ektepar, men måtte omplasseres da han begynte å bli aggressiv.

- De hadde egentlig bestemt seg for å avlive ham da jeg fant ham. Heldigvis skjønte jeg at han bare var understimulert og trengte noen oppgaver. Siden han er veldig spretten, og nesten hopper mer enn han går, var agility et naturlig valg, forteller Natalie Larsson, som nå har eid Joey i omkring et år.

Hunden kom seg raskt i selskap med Natalie, og utviklet seg til å bli en veldig glad tur- og treningspartner. Så begynte han å endre atferd. Han ble mindre og mindre interessert i å hoppe - og vegret seg etter hvert totalt.

- Jeg tok ham til dyrlege for undersøkelse. De tok røntgenbilder av hofter og albuledd - men de fant ikke noe galt ved ham. Noen fra agility-treningen anbefalte oss å gå til kiropraktor - og det hjalp. Han hadde nok gått og hatt vondt. Nå er vi i gang med treningen igjen, og deltar i vår første konkurranse i mars, sier Natalie.

 

Løsner opp

Tone Sørensen løfter den lille krølltoppen Joey opp på bordet og begynner den manuelle behandlingen av korsrygg, hofter og bekken - der Joey tidligere har hatt stivhet og smerter.

- Det er ikke noe rart om en så spretten og aktiv hund som Joey får en overbelastning eller vridning, for eksempel i ryggen, og deretter avlaster smerten ved å forsøke å holde området mest mulig i ro. Dette forårsaker det som kalles låsning, og som egentlig er en nedsatt funksjon i bevegelsesapparatet og nervesystemet, forklarer Tone, mens hun trykker og kjenner på hundekroppen.

Joey ser litt skeptisk ut, men finner seg i håndteringen. I løpet av en knapp halvtime er behandlingen unnagjort, og Sørensen kan konstatere at hunden var mindre stiv enn ved forrige besøk. Natalie og Joey kan vente lenger før de kommer tilbake for neste behandling.

 

Virker lenge

Sørensen, som også jobber som kiropraktor for mennesker kan fortelle at det ser ut til at virkningen av kiropraktikk ser ut til å vare lenger hos dyr enn hos mennesker.

- Det skyldes nok for en stor del at de generelt er mer i bevegelse enn oss, fastslår hun.

Sørensen er foreløpig eneste dyrekiropraktor i Drammen, og behandler i prinsippet alle slags dyr. Oftest handler det likevel om hunder, noen hester - og en og annen katt.