Navn i nyhetene

– Nav-ledelsen og statsråden må gå av

Elisabeth Thoresen, leder i foreningen AAP-aksjonen, var tilstede i Stortinget da statsråd Anniken Hauglie (H) redegjorde for Nav-skandalen.

Du uttalte til TV 2 at hele Nav-ledelsen og arbeids- og sosialministeren må gå av. Hvorfor mener du det er riktig før man har kommet til bunns i hvordan skandalen kunne skje?

– Fordi de uansett sitter med ansvaret i denne saken. Tillit er ikke noe du får, men noe du bygger opp, og det skal lite til før tilliten forsvinner. Denne skandalen er ikke en liten ting, men en veldig stor ting, og jeg mener nå at de ansvarlige ikke fortjener vår tillit. Alle meldingene jeg får inn, tyder også på at verken Nav-ansatte eller brukerne har tillit.

Er du overrasket over det som har kommet fram så langt?

– Når det gjelder Nav, så er det ingenting som forbauser meg lenger, men det er vanskelig å skjønne omfanget av denne saken, den har så mange sider. Du har alle dem som har sittet i fengsel, tusenvis har betalt tilbake penger de har krav på, og så har du alle dem som ikke har turt å reise fordi de har vært redde for å gjøre noe feil. Og så har du dem som har reist og som har fått uriktige opplysninger fra Nav om hva de skal føre opp på meldekortet sit.

Hva synes du om statsråd Anniken Hauglies (H) redegjørelse i Stortinget?

– Det er fint at hun ber om unnskyldning og legger seg flat, men det gir ingen tillit. For å være helt ærlig, så synes jeg hun var lite klar. Jeg synes også hun burde sagt mer om hvordan den frie rettshjelpen, som de rammede skal få, skal foregå i praksis.

Les også: ESA krever svar fra Norge om Nav-skandalen

Du er kanskje den i Norge som har kontakt med flest Nav-brukere som sliter med systemet. Hva sier de til deg nå?

– De er dypt fortvilet og redde for Nav – systemet som skal hjelpe dem. Denne skandalen viser at de mest sårbare nesten ikke har rettssikkerhet. Mange opplever at de blir sett på med mistenksomhet bare de henvender seg til Nav, og det gjør noe med folk.

Du har i lang tid stått i front og kjempet mot regjeringens innstramming i regelverket for arbeidsavklaringspenger. Hvorfor ble denne innstrammingen en kampsak for deg?

– Jeg så at denne innstrammingen kunne rammet meg selv og at det er tilfeldig at jeg ikke ble det. Jeg ble syk i 2009 og fikk AAP i perioden 2010–2017 før jeg fikk innvilget uføretrygd. Det var en veldig vond reise. Nav gjorde meg sykere og jeg opplevde også at helsevesenet sviktet mye. Men jeg kom meg gjennom det fordi jeg har jobbet i Nav og kjenner lovverket. Mitt engasjement i denne saken skyldes nok også at jeg gjennom mitt liv alltid har snakket de svakes sak.

Så langt har dere ikke blitt lyttet til av regjeringen når det gjelder AAP-innstrammingen. Ser du noen tegn til at regjeringen kommer til å snu?

– Nei, jeg ser ingen tegn til det. Det jeg håper på, er at Nav-skandalen fører til at mediene setter et kritisk søkelys på trygdeordningene. Sykdom og skade kan ramme hvem som helst når som helst. Nå trenger vi folkeopplysning om hvordan systemet fungerer, hvorfor vi har folketrygden og hvordan den virker. I dag har syke mennesker i realiteten ingen rett på en varig inntektssikring.

Les også: Lysbakken: – Nav-saken har en stank av klassejuss

Over til de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Ved elven Piedra satt jeg og gråt» av Paulo Coelho. Jeg var på leting etter en definisjon på kjærlighet, og i denne boka fant jeg et svar som jeg kunne gjøre til mitt.

Hva var svaret?

– Kjærlighet for meg er å tenne gnisten i et annet menneske eller at et annet menneske tenner gnisten i meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– De små øyeblikkene – når jeg ser mine barn lyse opp for noe jeg sier eller når mitt barnebarn løper mot meg, det er lykke.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe. Vi er omtrent like gamle.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det vet jeg ikke, må jeg mislike noe? Det tar litt lang tid før jeg kommer i gang, men det har med min sykdom å gjøre, nei, jeg vet ikke.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg med meg en øl og spør om naboen vil holde meg med selskap på plattingen i hagen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Urettferdige AAP-kutt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kronprinsesse Mette-Marit. Fordi hun selv er syk og kunne vært en god talsperson for kronisk syke mennesker.

Nyeste fra Dagsavisen.no: