Ikke akkurat «tause Birgitte»

Havva Ince er ute av Bystyret, men blir verken taus eller usynlig. Tilfeldigheter førte til at hun snart blir å se på NRK – som skuespiller.

Som det samfunnsengasjerte mennesket jeg er tror jeg at jeg kunne ha bidratt med mye positivt framover. Men jeg er jo ikke politisk korrekt, og tenker ikke godt nok igjennom ting før jeg snakker, og det har fått mye pepper for. Uansett kommer jeg til å fortsette med å si hva jeg mener – og jeg skal nok finne andre kanaler for mitt engasjement. I første omgang gjennom å være med i NRK-serien «18», som sier mye om norsk integrering, sier Havva Ince, som inntil nylig satt i Bystyret i Drammen for Høyre.

Det var helt tilfeldig hun oppdaget NRKs forespørsel på Facebook. De ønsket å komme i kontakt med to unge, tyrkiske gutter, som kunne være med i «18». TV-serien som kommer på NRK i oktober beskrives som et tenåringsdrama fra Groruddalen – som handler om identitet, status og machokultur.

– Jeg tenkte at det var midt i blinken for de to yngste sønnene mine, og at det ville være sunt for dem å gripe sjansen. Så jeg fikk dem til å spille inn en filmsnutt med seg selv. Men så var det ikke så enkelt å få sendt den inn, så jeg ringte produsenten for å spørre hva vi skulle gjøre. Da sa de at de hadde behov for en tyrkisk mamma også – og kanskje jeg ville prøve? Dermed sendte vi i stedet inn en film med oss alle tre, også var det jeg som ble innkalt, forteller Ince lattermildt.

Hun forteller at sønnene var litt oppgitte først, men at det har gått over for lengst.

Viser ved eksempel

På audition i Oslo måtte Ince spille etter manus, både en tekst hun hadde fått forberede seg på og en ukjent tekst, i det som skulle forestille en tyrkisk leilighet.

– Jeg måtte jo bare si ifra at det ikke stemte, for det så ikke ut som en tyrkisk leilighet. Jeg tilbød meg å ta med litt saker og ting hjemmefra – noen broderier, tyrkisk te, masse bilder og sånt. De var bare positive til mine forslag. Det gjorde meg trygg. Også likte jeg veldig godt første sesong av serien, som het «17». Jeg så hele på en natt – og kunne relatere til innholdet.

Ince sier at hun møtte mange kjente på venterommet for auditionen – og unte dem rollen av hele sitt hjerte.

– Det er jo dette jeg brenner for – å motivere kvinner med innvandrerbakgrunn til å tro på seg selv. Til å se at i Norge har vi alle muligheter – bare vi griper dem. Men nå får jeg heller motivere dem ved å vise at det går an – for jeg fikk rollen, enda jeg aldri har prøvd på noe sånt som dette her før.

Litt tøft

Ince hadde naturligvis også mange forslag til hvordan hennes karakter skulle oppføre seg – og hva hun skulle si. Det ble til at hun dukker opp i flere episoder enn opprinnelig planlagt.

– Det blir litt tøft å skulle vise fram en så uskjønn Havva, for det er ikke akkurat en ressurssterk og vellykket kvinne jeg spiller. Uansett ga hele opplevelsen meg en så stor mestringsfølelse, at jeg ga meg selv en klapp på skuldra for innsatsen. Sånt vil jeg gjerne gjøre mer av framover, konstaterer Havva Ince.