Henning Bergersen ga ut soloalbumet «Trollspeil» mandag. Det er spilt inn i Soundcheck platestudio i Drammen, med blant andre drammensmusikerne Geir Ormøy og Ida Skarsvik Hekneby, mikset av Jim Berget i Flatcity Studio og mastret av Alex Wharton i Abbey Road Studios, London.

Fjøsrocker går solo

Heldigvis bor kyrne til Henning Bergersen i løsdriftsfjøs, og klarer seg veldig fint, selv om «pappa» har tilbrakt mye tid i platestudioet i Drammen.

«Jeg er redd. Når ble jeg så redd? Jeg er svak. Når ble jeg så svak?», synger Henning Bergersen i sangen «Mørket».

46-åringen fra Enebakk vet hva han snakker om. For seks år siden ble det brått slutt på samarbeidet mellom medlemmene av progrockbandet Moys, som hadde holdt sammen i 20 år og var blitt Bergersens levebrød. Så overtok han og kona Hedvig hennes families gård på Gol, og livet tok en helomvending for den politisk engasjerte rockeren, som også rundet 40 på denne tida.

– Jeg husker spesielt en kveld jeg sto i fjøset og måkte møkk, da det kom en sms fra ei venninne som var på spellemannutdelingen. «Nå er’e fest her», sto det. Jeg knipsa et bilde av beina mine, som var begravde i møkk opp til anklene, og sendte i retur. Man har ikke så mye til overs for andre ting etter 18–19 timer i fjøset.

Bergersen legger ikke skjul på at det ble noen tunge år. Han fryktet at hans musikalske karriere var over, jobbet omtrent døgnet rundt–og møtte til slutt den berømte og høyst umedgjørlige veggen.

Til Drammen

Midt i mørket begynte likevel musikken å sive inn igjen, og Henning begynte så smått å skrive på sin aller første utgivelse på egne vegne.

– Det har blitt et veldig personlig album. Du kan nok si jeg på mange måter skrev meg ut av problemene. Også fant jeg noen helt fantastiske folk å samarbeide med da. Denne plata hadde aldri blitt det den har blitt uten dem.

Plata «Trollspeil» er innspilt i Soundcheck studio i Drammen og drammenserne Geir Ormøy (trommer) og Ida Skarsvik Hekneby (vokal) er med på hele platen. Jørn Gundersen (bass) fra Enebakk har Henning hengt med helt siden Moys ble til i 1993. Også Vesa Pekkala fra Haparanda var innom Moys i en periode, og bidrar her som medkomponist, medprodusent og arrangør.

Et annet sted

– Jeg er kontrollfrik selv, men i Vesa har jeg møtt min overmann. Vi jobbet med plata på en måte som er helt ny for meg. Vi sendte materialet fram og tilbake mellom oss–og la på litt her og trakk fra litt der. Det har gjort plata veldig gjennomarbeidet–og ja, jeg er veldig stolt av resultatet.

Melkebonden smiler. Han er på et ganske annet sted i dag, som far til en aktiv treåring og med ny baby på vei, veldrevet gård og mandag ble «Trollspeil» sluppet–etter fire års jobbing.

– Jeg regner ikke akkurat med noen topplisteplasseringer. Jeg er fulltidsbonde og dyrene kommer alltid først, så det blir ikke mye tid til promotering. Likevel–det er jo moro at plata er streamet 230 ganger bare i dag da, sier Henning Bergersen.