Utenlandsjul: Sunniva Ferrada og sønnen Sebastian feiret i år jul på Isla Mujeres i Mexico. FOTO: PRIVAT

Feiret jula i tropevarmen

Sunniva Ferrada fra Drammen er med i en stadig større gruppe som velger å forlate snø og kuldegrader til fordel for sydligere strøk i jula.

Lokale nyheter

 

– Det er deilig. Jeg er verken glad i snø, kulde eller mørke, sier Tove Paule.

Høyres gruppeleder i Drammen tilbringer julaften og nyttårsaften på det stedet som er mest populært blant nordmenn i juleferien: Gran Canaria. Her har hun feiret jul de siste fem årene og ganske mange andre år siden hun første gang kom hit i 1983.

Hva er ditt forhold til jula?

– Jeg er for så vidt glad i jul, men jeg har ikke barn, så jeg har ikke det samme forholdet som mange føler de skal ha til jula, sier Paule.

LES OGSÅ: Fire herlige julebyer

Ribbe og øl

Hvordan var feiringen i år på Gran Canaria?

– Ribbe på julaften, og både surkål og rødkål. Og øl og Gammel Opland akevitt, svarer Paule.

Jula feirer hun sammen med gode venner.

Savner du ikke snø og vinter?

– Overhodet ikke. Men jeg har med juleduk og tre nisser, og har kjøpt tre store julestjerner som jeg pyntet litt opp med. Du får ikke den samme julestemningen her, men jeg har NRK her, og jeg har en iPad som jeg spiller «O helga natt» på på full guffe. Og på julaften må jeg alltid se «Tre nøtter til Askepott», forteller hun.

For anledningen har hun, tradisjonen tro, også tatt med seg nissebukse og nisselue.

– Jeg er veldig glad i varmen. Noen påstår at jeg er født i feil land. Det kommer nok til å bli lengre og lengre turer hit, inkludert i jula, sier Paule, som først reiser hjem til Drammen den 17. januar.

LES OGSÅ: Grønn og glitrende tradisjon

Flere drar utenlands

16 prosent av nordmenn tilbringer i juleferien i utlandet, altså nærmere én av seks, ifølge tall fra Virke Reise Utland.

En god del av disse velger riktignok å feire julaften hjemme i Norge, før de legger ut på reise.

Det forventes i år at rundt 35.000 nordmenn drar på pakketur til sydligere strøk i jula, ifølge NRK. Og Gran Canaria er altså aller mest populært.

Mexicansk jul

Sunniva Ferrada driver retrobutikken Unionville på Union Brygge. Hun bestemte seg i år for å dra sammen med barna sine til Mexico og feire jul på den lille øya Isla Mujeres.

– Vi var to uker på Playa del Carmen i 2012, og da dro vi en dagstur til denne øya og ble veldig begeistret.

I år fikk hun igjen mulighet til å komme tilbake til øya.

– Det er ikke første gang, og sikkert ikke siste gang at jeg feirer jul utenlands. Det er ikke noe vi gjør hvert år, for det koster såpass mye, men det veldig fint å feire jul i utlandet, mener hun.

Når hun feirer jul hjemme i Norge er det typisk ribbe og tradisjonell norsk julemat som står på bordet, men hun har ikke følt noe behov for å ta med seg den tradisjonen til Mexico. På juletallerkenene i år ble det fersk sjømat, tortillas og flere andre mexicanske godsaker.