En høvding på 80

DRAMMEN: En stamme av samfunnstopper var samlet da Høyres gruppeleder og sterke mann Johan Baumann (80) ble feiret i går.

- Storslått, sa jubilanten selv om selskapet havnedirektør Einar Olsen var vert for.

Som styreleder for Drammen Havn var det naturlig å feire Johan Baumann der, mente Olsen, og la til at 80-åringen trivdes med både sjauing og utestemme fremdeles. Mens sushi, reinsdyr og molter ble dandert på kjøkkenet, strømmet gjestene inn på «storstua» Skur 1: Politikerkolleger og samarbeidspartnere fra Skiforbundet og spelmiljøet på Gålå, fylkesmann Helen Bjørnøy, rådmann Osmund Kaldheim, SIF-direktør Erik Espeseth og et kobbel kommunesjefer.

- De som har vært med noen år, som museumsdirektør Åsmund Thorkildsen oppsummerte det. Da Dagsavisen Fremtiden ba ham om en hilsen til jubilanten, falt karakteristikken grundig og kunnskapsrik, og derfor med naturlig autoritet. Tidligere gruppeleder for Ap Tore E. Hansen pekte på byutvikling, kino og høyskole som saker de hadde klart å enes om.

- Man kommer lenger med løsningsfokus enn med krangling, sa han.

Svelviks ordfører, John Lislelid, var ikke redd for storkommune så lenge Baumann var om bord: inkluderende, raus og høflig, noe Jon Engen-Helgheim (FrP), Sadi Emeci (SV) og Masud Gharahkhani (Ap) stemte i. En høvding, sa hans NK i bystyret, Tove Paule.

Baumann selv mente det var verre for kona Ina å holde seg unna vertskapsrollen enn for ham. Fødselsdagen 8. august var allerede feiret både på hytta på Gålå og i Nord-Norge, en landsdel han har beholdt et forhold til etter at han bodde der på sekstitallet. Det var på den tida Baumann-familien begynte å importere det totalt ukjente bilmerket Toyota til Drammen, et importselskap de solgte i 2004 for 500 millioner kroner.

katrine.strom@dagsavisen.no