Nyheter

– Det er deprimerende lesning

Charlotte Myrbråten startet Twitter-kampanjen #jegharopplevd for å vise solidaritet med kvinner som opplever seksuell trakassering. Responsen har vært enorm.

Av Jens Marius Sæther og Pernille Vestengen

Onsdag la Charlotte Myrbråten, debattredaktør i Fett, ut emneknaggen #jegharopplevd på Twitter. Det var ment som en solidaritetserklæring til Heidi Helene Sveen og Chatrin Svanevik Frøyen som skrev om seksuell trakassering i kjølvannet av den omdiskuterte porno-sketsjen i Trygdekontoret. Myrbråten kom med oppfordringen etter at hun hadde «forvillet» seg inn på Facebook-siden til sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness.

– Der var det mange som tvilte på det Sveen og Frøyen hadde skrevet. Fra min egen vennegjeng kjenner jeg til enormt mange historier om trakassering. Jeg tenkte at da må det også være mange andre som har lignende historier. Jeg ønsket å vise solidaritet med de to som hadde skrevet om temaet og håpet at mange lignende historier ville gjøre det vanskeligere å bagatellisere det de tok opp.

Triste historier

Etter at hun la ut oppfordringen på Twitter, diskuterte hun og Hilde Sofie Pettersen, sjef­redaktør i Fett, hva de skulle gjøre for å få folk til å dele sine historier.

– Vi tenkte at vi kanskje måtte kontakte noen gallionsfigurer som Marta Breen for å få kickstartet kampanjen. Men den tok fyr av seg selv. Det er det mest kokende Twitter-døgnet jeg har opplevd.
Flere tusen historier om menn som trakasserer kvinner ligger nå ute på Twitter.

– Det er enormt mange triste historier. Jenter helt ned i 11-12-årsalderen forteller at det å bli trakassert av gymlæreren eller å bli kalt hore er helt vanlig. Det er deprimerende lesning. Samtidig er det oppløftende at folk sier det høyt. Når så mange står fram med sine historier, kan man ikke lenger snakke om at jenter dikter opp og overdriver det de opplever.

– Går for langt

Rett før Myrbråten la ut oppfordringen på Twitter, skrev Dagbladets Inger Merete Hobbelstad: «Det er vanskelig å se dette som et strukturelt problem, noe som gjør at samfunnet generelt og menn spesielt må gå i seg selv.» Hobbelstad kjente seg ikke igjen i Frøyens og Sveens virkelighetsbeskrivelse.

– Men jeg har aldri påstått at dette ikke er noe problem. Vi har alle, inkludert meg, opplevd slike ting i større eller mindre grad, sier Hobbelstad.

– Min kommentar var et svar på kronikkene, der jeg syntes det ble trukket for raske og generelle konklusjoner. Det er et problem når alle former for uønsket, seksuell oppmerksomhet sauses sammen på denne måten – fra dagligdagse hendelser som kan avvises eller ignoreres til regelrette overgrep – og så brukes som grunnlag for slutninger om samfunnet vi lever i. Når Frøyen skriver at: «Det er risikabelt å ha kontakt med menn» og Sveen skriver at: «Dette er utbredt og vanlig», så setter jeg spørsmålstegn ved det.

Hobbelstad mener det jevnt over er et godt forhold mellom menn og kvinner i Norge.

– Jeg tror ikke det er slik at de fleste norske kvinner opplever det som problematisk å være kvinne. Som voksne mennesker må en kunne avvise uønsket, seksuell oppmerksomhet. Som regel er ikke det noe problem. Det er her vi er nødt til å skille mellom seksuelle tilnærmelser, trakassering og overgrep.

Likestillingsprosjekt

Charlotte Myrbråten mener seksuell trakassering er et strukturelt problem.

– Jeg tror ikke at alle disse historiene som det skrives om er tilfeldige hendelser. Mange menn har fremdeles et dårlig kvinne- og menneskesyn. Menn som respekterer jenter, drar ikke hånda oppover skjørtet til jenter på en bar eller kaller dem horer. Jeg mener det vi ser er en del av et likestillingsprosjekt. Vi må snakke mer om kvinners seksualitet og grensesetting. Jeg tror seksuell trakassering henger sammen med dårlige holdninger knyttet til kjønn.

Hun vil ikke være med på at menn generelt henges ut.

– Vi krever absolutt ikke at alle menn skal gå i seg selv. Det handler ikke om at enhver mann er en tikkende bombe og potensiell forbryter. Dette er ingen kjønnskrig. Det handler om hva vi skal gjøre med det som har skjedd. Det er merkelig at det skal være nødvendig å si det, men jeg er glad i menn. Menn er viktige i det feministiske prosjektet.

Myrbråten håper så mange som mulig nå tar seg tid til å lese vitnesbyrdene.

– Jeg håper også at de som har lagt ut sine historier, ser at man ikke står alene. Det er lett å tenke at det bare er en bagatell hvis man opplever seksuell trakassering. Når alle disse små historiene blir til én stor, vil det kanskje oppleves lettere å si fra og sette foten ned.

Dagsavisen lyktes i går ikke i å få en kommentar fra Kjetil Rolness.

#jegharopplevd

#jegharopplevd bikkjer som tar et nei for et nei, og utallige menn som ikke gjør det.
@festbrems

#jegharopplevd å få følgende spm på jobbintervju ifm at jeg var alenemor: «Jasså, er det en unge du har pult på deg på by'n dette, eller?»
@HeddaBjeren

#jegharopplevd å bli grovt sjikanert av voksne menn når jeg var 16 år og hadde vaskejobb på en busstasjon. Oh, alt de ville gjøre med meg.
@bassoanette

To måter å reagere på #jegharopplevd. Innse problemet og bidra til bedring. Eller man kan lire av seg masse piss for å fortsette som før.
@achalse

Etter å ha lest beskrivelser på emneknaggen #jegharopplevd blir det en prat med sønn 16 og datter 15 i kveld.
@torbhil

#jegharopplevd bringer sterke og viktige historier frem i lyset. Diskriminering, trakassering og vold skal ikke være en del av kvinners liv!
@SolveigHorne

#jegharopplevd da jeg ennå ikke hadde fast jobb, å bli spurt av mannlig kollega 50+ om julebordsunderholdningen kunne være at jeg strippet.
@susannekaluza

#Jegharopplevd kompiser og ukjente menn som forstår alvoret og backer jenter som opplever seksuell trakassering. Og det hjelper.
@minafberg

#jegharopplevd at fremmede menn har forsøkt å trenge seg inn etter meg i min oppgang, for og så kalle meg hore når jeg ikke slapp de inn.
@MarjaAndreassen

Alle bør lese emneknaggen #jegharopplevd for å se forskjellen i hva menn og kvinner må tåle av trakassering og uønsket oppmerksomhet.
@martingruner

Mer fra Dagsavisen