Nyheter

– Et samvittighetsspørsmål

Mandag kveld vil Drammen Høyres bystyre-gruppemøte preges av en stor sak.

– Tove ringte da jeg forberedte min tale til 75-årskonferansen i Drammen. Jeg fikk ikke gjort mye på den etterpå. Den natta sov jeg dårlig, sier en åpenhjertig Johan Baumann (H) til Dagsavisen Fremtiden.

ATM-utvalgets krisemøte første hverdag etter påske er akkurat gjennomført, og det er i løpet av møtet blitt synlig for alle som funderte på om Drammen Høyre hadde en felles strategisk plan bak angrepet på luftskipet Buskerudbyen, at overraskelseselementet er både ektefølt og sårt.

Samvittighetsspørsmål

For uenigheten om måten denne omstendelige og ikke minst svært kostbare saken skal håndteres på framover, er reell, noe hemmeligholdet overfor tungvekterne Tore O. Hansen, Tove Paule og nettopp Johan Baumann viser med all tydelighet. Det er ikke tilfeldig at den mangeårige gruppelederen som oppgjennom har blitt rost av både politiske medspillere og motstandere for evnen til å bygge solide fundamenter i store saker ikke ble invitert til å signere på "Nye Høyre"-erklæringen.

– Dette er et samvittighetsspørsmål for meg.  Det jeg har stemt på, er det jeg har trodd på. Vi er nå i fase to i av utviklingen av Drammen, og vi ser de som står i kø for å bygge ut i Drammen. Kan vi kaste alt overbord på denne måten? spør Baumann retorisk.

Det høres ut som om du ikke skal stemme Høyre ved kommunevalget?
–  Det blir å trekke det for langt, jeg går ikke ut. Men jeg skal få sagt det jeg mener. Jeg har bevisst vært stille hittil, men skal si det til gruppemøtet på mandag, sier 84-åringen, som ikke er klar for å pensjonere seg ennå: Han står på 21. plass på Viken Høyres nye fylkestingsliste.

LES OGSÅ: Mange i Nye Høyre stiller seg bak Haanings nei til bomring

– Skuffende og irriterende

Hva vil du si i møtet?

– Det vil jeg ta der. Men jeg føler på at det ikke ble tatt opp i gruppa. At en gruppering går ut slik, uten å forankre, er skuffende og irriterende, sier Baumann, og understreker det politiske håndverket som konstruksjonen er bygget på.

– Det handler også om respekt for alle de andre partene vi har jobbet med i ti år. Vi har et ansvar, sier han.

Allerede tirsdag 30. april kan hele prosjektet skrinlegges, enten i Nedre Eiker kommunestyre eller Drammen bystyre.

Dersom ordfører Bent Inge Bye (Ap) åpner for å behandle interpellasjonen kan det ende med å være opp til Nedre Eiker Høyres gruppe – ledet av Tor Tveter som selv har skrevet under på Haanings erklæring – å avgjøre den fremtidige byvekstavtalens skjebne der og da, eller la den leve.

I Drammen bystyre er det opp til den tidligere profilerte antibom-politikeren Tore O. Hansen å åpne for en realitetsbehandling, og hva utfallet i såfall vil bli for Høyrepolitikerne i denne forsamlingen, avgjøres trolig i kveldens gruppemøte.

LES OGSÅ: Solkongen Fredrik 1.

Mer fra Dagsavisen