Innenriks

Forsker: – Ap trenger et under denne helga

Aps kjerne vil komme ned fra gjerdet ved tanken på fire nye år med Erna, tror valgforsker. Men valgkampstrategene kan vente seg oppvask etter mandag.

Arbeiderpartiet har et større velgerpotensiale som de ennå ikke har tatt ut, sier Anders Todal Jenssen, valgforsker ved NTNU, til Dagsavisen før den siste og avgjørende partilederdebatten før valget mandag.

– Vil komme ned fra gjerdet

Han mener Ap-velgernes «ryggmargsrefleks» vil utløses med tanken på fire nye år med Solberg-regjering.

– Til syvende og sist vil de tenke at utsiktene til at regjeringen fortsetter, er et så ille prosjekt at de vil gå til stemmeurnene. Selv om de ikke er så veldig entusiastiske i øyeblikket, sier han.

Men spørsmålet er om det er tidsnok for partiet.

Bernt Aardal, valgforsker ved Universitetet i Oslo, mener Stortingsvalget kan stå og falle på om Ap klarer å hente 3-4 prosentpoeng i valginnspurten.

– Men da må det nesten skje et lite under, sier han til Dagsavisen.

Denne uka har partiet hatt et ukesnitt på 26.8 prosent på målingene. Men fallet på målingene ser ut til å stoppe opp, ifølge en analyse som NTB har utført over de siste ukers meningsmålinger.

Jevn valg-thriller 

Men spørsmålet er om Ap-mobilisering den siste helgen gir landet en ny regjering på mandag.

Todal Jenssen holder en knapp på en svært jevn mandatfordeling i årets valg-thriller, med en fordeling på 85-84. Men han er usikker på i hvilken favør det går.

Over 640.000 velgere er usikre nå like før valget, ifølge en NRK-måling.

– Strategene må ta oppvasken

Aps fall på målingene handler om en identitetskrise, og en valgkamp der det har blitt flere gjort feilgrep, mener Todal Jenssen: Ap burde ha spart seg for å snakke for mye om oljeprisfallet, mener eksperten.

Diagnosen av den økonomiske situasjonen i Norge har heller ikke stemt med folks oppfatning, sier han: velgerne mener de økonomiske utsiktene er ganske gode.

Her vil det bli oppvask for Aps strateger etter valget, tror han. Det er de, mer enn Støre, som har ført en dårlig valgkamp, mener Todal Jenssen. Støre har gjort gode debatter, mener valgforskeren. Spørsmålet om hva Ap-grasrota mener om Støres formue og høyere utdanning fra en eliteskole i Frankrike er mindre viktige enn de strategiske feilgrepene som er gjort i valgkampen, sier den erfarne valgforskeren.

–  Vi vet verken hva Ap skal gjøre eller hvor de vil hen i denne ganske kjedelige valgkampen, sier han.

På toppen kommer tilnærmingen til Krf og Venstre. 

– Aps kjernetropper har likt dårlig flørten med Krf. Tilnærmingen til Venstre var dråpen som fikk begeret til å renne over for mange. For mange av Aps kjernevelgere er Venstre verre enn Høyre, sier Todal Jenssen.

Spenningsmomentet Listhaug

Frp har unngått SV-fella, ved å ikke synke i oppslutning i regjeringsposisjon, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagsavisen. På målingene ligger Frp på mellom 15.6 og 14.7 prosent. Dersom partiet skulle få en oppslutning på nærmere 16 prosent, vil det være et svært godt valg for Frp, sier Aardal.

Det store spenningsmomentet er hvordan innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs frie spillerom i Solberg-regjeringen vil slå ut. I en måling i dag kom det fram at halvparten av de spurte mente at ministeren burde miste jobben. 38 prosent var uenige.

– Men det betyr også at nær halvparten vil at hun skal beholde jobben, sier Aardal.

– I regjering har Frp fått bruke penger på viktige Frp-saker, som utbygging av veier, og de har forberedt seg godt på regjeringsmakten ved å holde forvetningene nede som regjeringsparti, sier Todal Jenssen.

Partiet har dessuten fått en gratispakke fra debatten om norske verdier, sier valgforskeren. Frp er det eneste partiet som oppfattes som et parti som har en strengere innvandringspolitikk enn sine egne velgere.

– Velgerne i de andre partiene oppfatter egne partier som mer innvandringsliberale enn dem selv. Heller ikke Høyre tjener på innvandringsdebatt, sier Todal Jenssen.

Frp har tradisjonelt hatt en gruppe unge menn som velgere som underrapporteres på meningsmålingene. Men Frps velgermasse har endret seg en del, så dette mønsteret er ikke like tydelig som før, sier Todal Jenssen.

– SV kan bli overvurdert

SV seiler i sterk medvind på meningsmålingene den siste tiden. Snittet av de siste målingene denne uka viser 6.4, ifølge NTB.

Men partiet overvurderes tradisjonelt på målingene, sier Todal Jenssen. Det har sammenheng med at SV-velgere gjerne lar seg intervjue i forbindelse med meningsmålinger.

SVs gode tall handler mye om lekkasjen fra Arbeiderpartiet, tror Todal Jenssen. Disse tidligere Ap-velgerne oppfatter SV som et mer tydeligere parti: mer venstreorientert og en tydeligere forsvarer av en sterkere velferdsstat enn Ap.

Den samme risikoen for å bli overvurdert er også der for MDG, sier valgforskeren. MDG har stukket av med enkelte av SVs velgere.

Rødt rammes historisk sett ofte av taktisk stemmegiving, der mange sympatisører ender med å stemme taktisk, og dermed på Ap eller SV. Ofte har partiet derfor endt opp uten representasjon på Stortinget, minner Todal Jenssen om.

Mer fra Dagsavisen