Nyheter

Fredrikstads idrettsprofiler fronter digital TV-aksjon

Både FFK, FBK og Stjernen er stolte ambassadører når Fredrikstad kommune skal samle inn mest mulig penger til Leger Uten Grensers arbeid.

– Jeg syns det er bra at idretten og andre, blant annet biskopen, stiller opp og er med på å fronte en viktig sak sånn at vi får blest om det. All honnør til dem for å stille opp på denne måten. Nå håper vi folk gir penger så det monner, slik at vi kan få hjulpet de menneskene som virkelig trenger det ute i verden, sier varaordfører i Fredrikstad og leder for den lokale TV-aksjonskomiteen, Atle Ottesen (Ap).

Årets aksjon går til inntekt for Leger Uten Grensers arbeid for å gi livreddende helsehjelp og medisiner til mennesker som trenger det mest.

– Akkurat nå venter millioner av mennesker på å bli behandlet av en lege. For mange står det om livet, men tilgang til helsehjelp er ingen selvfølge. Årets TV-aksjon skal gå til å forebygge og behandle sykdommer som rammer mennesker på tvers av landegrenser, uavhengig av etnisitet, seksuell orientering, religion, politisk ståsted, alder og kjønn, skriver TV-aksjonen på egne nettsider.

– Med årets TV-aksjon skal vi bidra til å forebygge epidemier og behandle kjente og ukjente sykdommer i fire land: Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone. Vi skal gi vaksiner, tilgang på livreddende medisiner og legebehandling. I samarbeid med forskningsorganisasjonen DNDi skal deler av TV-aksjonsmidlene også brukes til å utvikle medisiner mot glemte, dødelige sykdommer, heter det videre.

– En selvfølge

Selve aksjonsdagen er søndag 23. oktober, men allerede nå er det mulig å opprette en egen digital bøsse eller gi en pengesum til dette formålet. I Fredrikstad har kommunen altså alliert seg med byens toppklubber i fotball, håndball og ishockey for å få fart på donasjonene.

– Det tenker jeg er en selvfølge. Dette er noe vi har gjort i flere år, og kommer til å fortsette å gjøre, sier FBK-kaptein Julie Hulleberg om deres rolle som lokale ambassadører for den tradisjonsrike innsamlingsaksjonen.

FBK-spillerne Julie Hulleberg (t.v.) og Runa Heimsjø Sand er ambassadører for TV-aksjonen 2022 i Fredrikstad.

Sammen med lagvenninne Runa Heimsjø Sand er hun FBKs ansikt utad på deres digitale bøsse i 2022, men de har også minner fra tidligere års TV-aksjoner.

– Jeg har alltid vært med og stilt opp som bøssebærer tidligere, forteller Sand.

Fellesskapsfølelsen

Biskop i Borg bispedømme, Kari Mangrud Alvsvåg var også ambassadør i 2021, og var heller ikke vond å be da kommunen spurte om hun ville fronte årets innsamling.

– Det gjør jeg med glede og stolthet! For det første syns jeg TV-aksjonen i Norge i seg selv er noe det er all grunn til å være stolte av. Det er noe som engasjerer veldig mange i befolkningen vår, som har gjort det over mange år, og som jeg på mange måter tenker gjenspeiler en grunnholdning i folket om at vi vil være med og bidra til gode liv for flest mulig mennesker over hele verden.

– Jeg tenker at Leger uten grenser gjør et ekstremt viktig arbeid for tilgangen til medisinsk personell, og ikke minst medisinsk materiell som trengs mange steder i verden. Vi er mange som kan ha ulike erfaringer med det norske helsevesenet også, men er nok likevel enige om at vi er grunnleggende godt stilt. Det er det mange andre som ikke er, og det å være med og samle inn til det, er veldig meningsfullt, fastslår Alvsvåg.

Borg-biskop Kari Mangrud Alvsvåg holder opp budskapet for TV-aksjonen 2022, som går til Leger Uten Grenser, «Sammen redder vi liv».

Også hun har et langt forhold til TV-aksjonstradisjonen.

– Jeg har en opplevelse av at det har vært en del av livet hele veien, egentlig. Både som en TV-sending som har skapt en følelse av at vi hører sammen og bindes sammen gjennom det å bidra til gode ting, men jeg har også mange ganger gått med bøsse selv, og erfart at det er en god måte å gjøre en innsats på. Nå er barna våre voksne, men for oss har dette også vært noe vi har gjort sammen med dem, forteller biskopen.

– At man kan få en opplevelse av å være med og bidra på den måten, tror jeg er en god måte å opprettholde og videreutvikle den kulturen vi har i Norge som jeg er veldig opptatt av at vi må jobbe for å vedlikeholde – at vi står sammen. I år er også mottoet «Sammen redder vi liv», at når vi gjør ting i fellesskap, kan vi få til veldig mye. Og TV-aksjonen er et veldig godt eksempel på det, legger hun til.

Roser skolene

De to siste utgavene av TV-aksjonen har blitt gjennomført digitalt som følge av koronapandemien, og selv om man mange steder i landet i år går tilbake til å ha bøssebærere som går fra dør til dør i tillegg, har man i Fredrikstad valgt å videreføre kun den nyeste måten å få inn midler på.

– Vi har hatt en runde i komiteen, og landet på at det funker godt hos oss og er godt mottatt der ute. Så vidt jeg har forstått har også skolene, som tradisjonelt sett har vært basene for innsamlingsaksjonen, ment at dette er en fin måte å gjøre det på. Man får inn like mye penger, sier Ottesen.

I fjor ble det samlet inn 3.026.172 kroner i Fredrikstad, da aksjonen gikk til inntekt for Plan Internationals arbeid mot barneekteskap. Dette er drøyt 400.000 kroner mer enn man fikk inn i 2019, det siste året med fysiske bøssebærere på aksjonsdagen.

Mye av de siste årenes suksessformel har vært skolenes kreative måter å få inn midler på, blant annet gjennom å arrangere egne løp der elevene sponses med en viss sum per gjennomførte runde. Det er et engasjement som heies fram av den lokale aksjonslederen.

– Det er en super ting at skoler og organisasjoner lager egne arrangementer til inntekt for TV-aksjonen, som tradisjonelt har vært noe som skaper en dugnadsfølelse. At det nå foregår digitalt og ikke fysisk gjennom bøssebæring har man vært litt engstelig for at kan ødelegge litt for denne følelsen, men at det da organiseres ting rundt skolene, sånn at man likevel gjør noe sammen for å få inn penger, er viktig, mener Ottesen.

– Det er vel også sånn at folk flest ikke har så mye kontanter lenger som man hadde før. Men hvis folk vil gi penger fysisk, vil det også være mulighet for det, avslutter han.

Borg-biskop Kari Mangrud Alvsvåg og Fredrikstads varaordfører Atle Ottesen (Ap).

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen