Nyheter

TV-aksjonen får drahjelp av Fredrikstad-ambassadører

Fredrikstad kommune og påtroppende ordfører Siri Martinsen har fått med seg flere kjente fjes i kampen mot barneekteskap.

– TV-aksjonen har på en måte alltid vært i livet mitt, en ting som man har fått med seg før man forsto betydningen av det. Det å nå bli invitert til å være med og løfte fram både budskapet, og drive inn midler til det, syns jeg er en kjempeverdifull oppgave, sier Per Olav «Skranglebein» Hoff Mydske.

Fredrikstad-rapperen er en av dem som har takket ja til kommunens forespørsel om å være ambassadører for årets TV-aksjon «Barn, ikke brud», som går til inntekt for Plan International Norge og deres arbeid mot ekteskap der en eller begge ektefellene er under 18 år på det tidspunktet ekteskapet inngås.

Heldigital innsamling

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden, ifølge tall fra den globale bistandsorganisasjonen, noe som betyr at det hvert år er 12 millioner jenter som blir frarøvet barndommen sin.

Gjennom pengene som samles inn til årets TV-aksjon vil Plan nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst – Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger – og gi jenter i disse landene muligheten til å velge sin egen framtid og vie seg til livet.

– Vi skal jobbe for at jenter får bli på skolen, at barn, unge og eldre får opplæring i jenters rettigheter og i likestilling og at lovverket skal beskytte barn fra å bli giftet bort. Barn skal få være barn, ikke brud, skriver TV-aksjonen på sine nettsider.

I år som i fjor blir det digital innsamling til TV-aksjonen i Fredrikstad. Selve aksjonsdagen er søndag 24. oktober, men allerede fra 8. oktober har det vært mulig å både opprette egen eller gi penger i andres digitale bøsse. Det legges også opp til andre lokale aktiviteter for å skape oppmerksomhet rundt innsamlingskampanjen.

– Vi drar med oss de gode erfaringene fra forrige gang. Det var god aktivitet på skolene, og vi lagde en suksesshistorie med mange gode eksempler på hvordan skolene kan jobbe. Så prøver vi også å bruke de andre erfaringene fra aksjonen vi hadde digitalt i fjor, forteller påtroppende ordfører i Fredrikstad og lokal TV-aksjonsleder Siri Martinsen.

F.v: Candy Veronica Jabateh (FBK-spiller), Per Olav «Skranglebein» Hoff Mydske (artist), Oda Gondrosen (artist), Julie Hulleberg (FBK-kaptein), Alexander Zoulakis (FFK-spiller) og Ida-Christin Stenrud (kaptein for FFK Damer) er alle ambassadører for TV-aksjonen 2021 i Fredrikstad.

Møte i Malawi

Som mor til to tenåringsjenter føler hun litt ekstra sterkt for årets aksjonstematikk, og har også tidligere fått se konsekvensene av barneekteskap på nært hold.

– Jeg var selv i Malawi for noen år siden, og det gjør vondt når man ser at små barn er gravide eller giftet bort. Det var faktisk en av de tingene jeg valgte å si noe om da jeg møtte en stamme der nede. Jeg tenker på ungdommene jeg har hjemme på 15 og 17 år, skulle hun eldste vært gift i fem år allerede? For disse jentene handler det om å få lov til å være barn og kjenne på friheten, få lov til å gå på skole og ta en utdanning. Helt elementære og selvfølgelige ting i vårt samfunn, sier Martinsen.

Ved siden av Skranglebein har kommunen blant annet fått med seg byens fotball- og håndballflaggskip – Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad Ballklubb, artistene Oda Gondrosen og Byron Williams, domprost Kari Mangrud Alvsvåg og Wik & Walsøe-gründer Linda Walsøe på ambassadør-laget.

– Jeg er kjempeimponert over den responsen vi har fått. De stiller gladelig opp, og det er veldig rørende, egentlig. For oss handler det om å spre budskapet, og da er det veldig bra at mange ulike stemmer i samfunnet velger å bruke den i denne aksjonen. Da når man også ut til flere folk, fastslår Martinsen.

Engasjerte artister

Ambassadørenes rolle de kommende uke, blir – i tillegg til å opprette hver sin digitale bøsse – å være synlige og fremme kampanjen i sosiale medier, og på den måten sørge for at det kommer mest mulig penger inn til formålet. For Oda Gondrosen var det en selvfølge å stille opp.

– Det å kunne være med på å fronte noe så viktig betyr mye for meg. Så jeg syns det var veldig hyggelig, og satte stor pris på å bli spurt, sier den tidligere Idol-finalisten fra Gressvik.

– Jeg husker denne saken var oppe for noen år siden også, og det er veldig fint at de tar den opp igjen. For dette er ikke noe som bare plutselig blir bra. Og det er så langt fra vår verden, egentlig, men det å tenke på at små jenter blir giftet bort – og at dette skal være en måte å komme ut av fattigdom… Da er det så fint at man gir penger til disse landene som heller skal gå til utdanning av jentene, så de har et bein å stå på og kan klare seg selv på en helt annen måte, legger hun til.

Rapper Per Olav «Skranglebein» Hoff Mydske er ambassadør for TV-aksjonene 2021 i Fredrikstad.

Også Skranglebein lar engasjementet tydelig skinne gjennom når han får spørsmål om årets tema for TV-aksjonen.

– Det er en sak som har vært i søkelyset lenge, og det er jo helt krise at barn skal bli giftet bort. Jeg er pappa sjøl, har to gutter, og det er ikke noe vanskelig å leve seg inn i hvordan det må være for barnet.

– Så er dette en generasjonsting, som ofte går fra at foreldrene også har vært gjennom det samme, det er kulturelt og vanskelig å bryte opp. Da er det desto viktigere å belyse det, i en verden som krangler veldig om oppmerksomheten. Det er alltid noe mer tragisk som skjer, noe ambulerende, og det er garantert en sak det er vanskelig å ha oppe på radaren over lengre tid, på grunn av antall kriser verden går gjennom, sier han.

Liker bedre dør-til-dør

Rapperen innrømmer samtidig at den nye rollen som ambassadør bringer med seg noen utfordringer.

– Jeg er ikke særlig aktiv på sosiale medier, er fra generasjonen som fortsatt ringte på og lurte på om noen var hjemme, men jeg tar den. Så nå må jeg gjøre mitt ytterste for å ikke bare poste det, men også kommentere en hel del på masse vegger og lure algoritmene til å la postene mine oppdages av flere, sier Skranglebein.

– Så kan du heller håpe på en vanlig TV-aksjon til neste år, der du kan stikke innom naboen for å samle inn penger?

– Det hadde passet meg veldig bra!


Nyeste fra Dagsavisen.no: