Nyheter

Holder liv i juletretradisjonen fra 60-tallet

I over 50 år har Kråkerøy IL forsynt lokalmiljøet med pynteklare trær og julenek. – Årets mest populære dugnad, fastslår to av ildsjelene bak førjulssalget.

– Vi startet med å selge fra biler, lånte lastebilen til en transportør her ute, og en av gamle Kråkerøy kommune og kjørte rundt til husstandene. Vi hadde med en flokk med unger som fløy rundt og ringte på, så sto vi og tok treet ned fra lastebillemmen og inn før vi kjørte videre et stykke, og så av igjen, forteller Sigmund Karlsen (65) og Leif Erlandsen (70) om begynnelsen på den slitesterke adventsdugnaden.

På den tida var det også medlemmene i idrettslaget selv som var ute i skogen for å hogge grantrærne til de tusen hjem på «Blomsterøya»

– Da dro vi inn til Indre Østfold, Halden og overalt, til og med inne i Sverige en gang. Den gangen var det litt sjarm, vi hadde med oss pølsekjelen eller lapskaus og sånne ting. Men det er litt lettere å organisere det nå, medgir juletregeneral Karlsen, som også er leder for fotballstyret i Kråkerøy IL.

Leder for fotballstyret i Kråkerøy IL Sigmund Karlsen (t.v.) og Leif Erlandsen fra klubbens anleggskomité har vært frivillige juletreselgere i en mannsalder.

Kunstig konkurranse

De siste tiårene har de nemlig, som mange av Fredrikstads innbyggere er godt kjent med, hatt fast tilhold ved Shell-stasjonen tvers overfor Glommen Brygge. Og de rundt 400 trærne – både norsk gran og edelgran – får de nå fra en fast leverandør i Skiptvet.

– Han er veldig opptatt av at det vi skal få er bra. Det er ikke sånn at han bare skjærer ned på ei flate, og så får vi alt derfra. Han plukker ut det beste. Vi får trærne ferdig tilkjørt, og har bare noen meter opp her, forteller de to veteranene.

– Dette er en veldig sentral og fin plass for oss. Nå vet jo hele øya, og flere, at Kråkerøy IL står her og selger trær, legger de til.

Denne dugnaden gjør også noe med fellesskapet, for her er alle lag med og bidrar.

—  Sigmund Karlsen

Det er fotballgruppa i idrettslaget som står for desember-dugnaden, og tidligere kunne de selge mellom 1.000 og 1.500 juletrær i løpet av de siste ukene før høytiden.

– Men det er klart at utviklingen med plast har vært en konkurranse. Vi ønsker jo å holde på tradisjonen vår, og så lenge vi klarer å selge rundt 400 trær, kommer vi til å holde ut. Nå er det veldig søkelys på dette med bærekraft og miljø, og det skjønner jeg. Hvordan det vil slå ut er jeg litt usikker på, men det virker som at folk fortsatt vil ha ordentlig juletre, og det er vi glade for, fastslår Karlsen.

Leif Erlandsen fra Kråkerøy IL pakker et juletre inn i netting før kunden kan få det med seg hjem. Årlig selger klubben rundt 400 trær på dugnad.

Bygger lagfølelsen

For selv om juletrelageret deres nå er betydelig nedskalert fra glansdagene, gir det fortsatt en viktig inntekt til klubbkassa

– På et godt år sitter vi igjen med cirka 70.000 kroner netto, og det er penger som kommer godt med. Denne dugnaden gjør også noe med fellesskapet, for her er alle lag med og bidrar – fra de helt yngste og helt opp til seniornivå, alle ledere og foreldre stiller opp og selger – og da får vi sveiset klubben sammen, utdyper Karlsen.

– Vi må vel nesten si at det å få folk til å stille opp på juletresalg, er noe av det letteste som er. Folk står nesten i kø for å få selge, så det har nok blitt en slags juletradisjon for mange dette også, skyter Leif Erlandsen inn.

De to karene har selv opparbeidet seg drøyt 100 års samlet erfaring i «faget», men det er ikke bare på tilbudssiden det er mange gjengangere.

– Heldigvis har vi faste juletrekunder som ønsker å støtte Kråkerøy IL, og det er vi veldig takknemlige for. De stiller opp år etter år, og kjøper både julenek og trær. Og så er folk gjerne blide og hyggelige, vi får mye gode ord tilbake, så det er en veldig fin tradisjon, sier Sigmund Karlsen.

Leif og Jeanette Bertelsen er blant de mange trofaste juletrekundene til Kråkerøy IL.

– Hyggelig og praktisk

Blant dem som kom innom for å sikre seg årets juletre da Dagsavisen Demokraten besøkte Shell-stasjonen, var «stamgjestene» Leif og Jeanette Bertelsen.

– Vi har i alle fall gjort det veldig mange ganger, og de aller fleste trærne vi har hatt er vel kjøpt her. Det er jo litt hyggelig og ålreit å støtte idrettslaget, siden vi har vært medlemmer begge to og vært aktive en periode mens vi hadde barn som var med i idretten – men ikke så lenge som de to veteranene her, sier Jeanette med et smil.

Folk står nesten i kø for å få selge, så det har nok blitt en slags juletradisjon for mange.

—  Leif Erlandsen

– Og så er det i nærheten, vi bor ikke så langt herfra, så det er praktisk og fint, legger hun til.

De er samtidig skjønt enige om at det ikke er aktuelt å erstatte det ekte treet med en plastvariant med det første.

– Vi er fremdeles der, begge to. Det koster litt å få et skikkelig juletre, men det er noe med den lukta man får i huset, beskriver Jeanette.

Jeanette Bertelsen liker å se på utvalget før hun bestemmer seg for hvilket av Kråkerøy ILs juletrær som skal få pryde stua deres.

Service til det siste

Årets salg startet lørdag 11. desember, og holdes åpent til og med lille julaften. For etternølerne er det til og med mulig å stikke innom på selveste julaften for selvbetjening, vel å merke hvis beholdningen rekker så langt. Det skal altså ikke stå på servicen, som en av Karlsens mange historier tydelig illustrerer.

– Ett av årene vi hadde salg fra tilfluktsrommet til Kråkerøy kommune, kom en vi kjente godt og kjøpte et tre. Han syns det var fint, og dro det med seg hjem på sykkelen. Men så gikk det et par timer, og så var det noen som sa til meg at det var en som ville snakke med meg på utsida. Der sto han, og spurte: «Går det an å få byttet tre, for kona syns ikke noe om det?». «Ja, det er klart du skal få bytte», svarte vi, og det har vi gjort flere ganger, humrer Sigmund Karlsen.

– Vi har også fraktet trær hjem til folk. Blant annet er det noen som bor rett borti gata her, som kommer hvert år og spør om vi kan bære det bort for dem. I fjor var det til og med en eldre dame som kom med juletrefoten, og lurte på om vi kunne sette treet nedi for henne. Klart vi gjør sånt, avslutter Leif Erlandsen.

Leif Erlandsen fra Kråkerøy IL plasserer et nylig solgt juletre i bagasjerommet på bilen til kunden.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen