De var ferske i forholdet da de bestemte seg for å skrote fremtidsplanene og satse alt på en fiskerestaurant med dårlig rykte i en litt «sliten» by de ikke kjente fra før. Det har Ingeborg og Tobias aldri angret på.

Det er adventsmandag på kjøkkenet til restaurantparet Ingeborg Nygaard (36) og Tobias Gustafsson (38). Julekalendervær ute. Ingen av parets restaurantkjøkken er åpne i dag. Bare spaghettimiddag til de to småjentene deres på fem og snart syv år forberedes på gasskomfyren.

Vi tar en liten avsløring med en gang: Plutselig henter Tobias frem ketsjup fra en helt ordinær ketsjupflaske og heller over kjøttsausen på et folkelig vis.

– Døtrene er litt skeptiske til tomat i kjøttsausen og klager mindre med ketsjup, så vi løser det sånn, forklarer mesterkokken nøkternt.

Døtrene er Stina, som er førsteklassing og fyller syv i februar, og Andrea som ble fem nå i desember.

Og snart blir de storesøstre til et søsken til, som kommer i slutten av april.

– Jeg har aldri hatt svangerskapspermisjon, så det er målet nå! Vi har heller aldri hatt sommerferie. Men nå må vi følge skoleruta og komme inn i den rytmen som alle andre, sier Ingeborg.


Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.


Paret som hadde vokst opp på hvert sitt gårdsbruk, helt nord i Norge og helt sør i Sverige, har vært på en lang reise frem til de skapte sitt restauranteventyr ved utløpet av Glomma. Et tegn på det er at det hender at Norges tidligere utenriksminister og diplomat, Knut Vollebæk, sitter ved kjøkkenbordet deres på Trara med sin kone, Ellen. Mer om det senere.

Restaurantparet bor ikke lengre i et stabbur med hengelås, ofte med et tykt islag utenpå på vinteren, når de skal låse seg inn for natten etter en lang dag, slik det hendte de gjorde vinteren etter at de åpnet Restaurant Slippen i 2012.

– Da var alt vi eide, inkludert kjeler og lysestaker, på Slippen, forteller Ingeborg.

– Og du hadde alltid en sånn craving på spaghetti på natta, men kasserollene var jo på Slippen, ler Tobias.

Nå bor de i en 100 år gammel ærverdig trevilla med bryggerhus som er rehabilitert for å huse slekten. Neste sommer er det ti år siden paret kom til Fredrikstad. Hun fra Arnøya utenfor Tromsø, han fra Skåne, helt sør i Sverige. I byen ingen av dem hadde vært noensinne.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

– Jeg visste vel så mye som at Fredrikstad var en by i Norge, sier Ingeborg.

– Jeg hadde ikke hørt om byen engang, sier Tobias.

Dette unge paret, som skulle åpne en restaurant bare to år etter at de ble kjærester, møttes gjennom et tørrfiskkurs i april 2010. Ikke helt vanlig blant folk flest, heller ikke blant kokker.

Vi var begge to fra gårdsbruk, og ville ut i verden

—  Tobias, om det første møtet med Ingeborg

Svenske Tobias var kjøkkensjef på Tjuvholmen Sjømagasin. Han skulle holde et kurs for en leverandør av tørrfisk.

Der var Ingeborg, som nylig var kommet hjem fra Paris hvor hun hadde jobbet ved representasjonsboligen til den norske ambassadøren.

– Det var en søndagsettermiddag der vi lagde tørrfiskretter og drakk øl, forteller Tobias.

Senere gikk tørrfiskgjengen videre til Underbar, og der var det de to som ble sittende igjen i baren når alle de andre hadde gått.

– Jeg husker bare at jeg snakket med Tobias hele kvelden, forteller Ingeborg.

– Vi var begge to fra gårdsbruk, og ville ut i verden, sier Tobias.

De var mer enn godt underveis da de møttes. Ingeborg hadde vært kokk ved representasjonsboligen til den norske ambassaden i Washington i to år før hun begynte i samme jobb i Paris.

Tobias var allerede som 22-åring kjøkkensjef på Lofoten Fiskerestaurant i Oslo.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

Ingeborg er bare 24 år og Tobias 26 år når de møtes, men har stor erfaring fra kjøkken- og restaurantverdenen og møtes i en felles drøm om å skape noe selv. Selv om det var litt forskjell på ambisjonene i begynnelsen.

– Jeg hadde alltid drømt om å skape noe eget. Jeg så for meg et bed & breakfast i Nord-Norge med et lite selskapslokale, lite og intimt, forteller Ingeborg.

– Jeg hadde alltid drømt større, fordi jeg tenkte at bittelite kunne bli vanskelig i lengden, sier Tobias, som også var betenkt over det å skulle starte selv, fylle alle rollene:

– Jeg visste hvor mye som skulle til, og jeg visste hvor mye jeg kunne og hva jeg absolutt ikke kunne. Det var oppgaver jeg hadde null peiling på. Derfor kjentes det risikofylt å skulle starte selv, fordi jeg visste hvor utfordrende det kunne være.

Året etter at de møttes, blir Ingeborg ble tilbudt stilling som kjøkkensjef ved Emmas Drømmekjøkken i Tromsø, hvor hun hadde vært kokkelærling som helt ung. Tobias pendler fra Oslo og paret kjøper seg leilighet i Tromsø. Ved juletider i 2011, begynner en felles tidligere kollega av dem ved restauranten Ingeborg jobber. Christian Unterweger heter han og kan fortelle at det er en restaurant i Fredrikstad som trenger nye drivere. Christian hadde selv startet sommerrestauranten Hankøsund Restaurant på Vikane ved Hankø« og ønsket å få flere venner til byen.

– Christian solgte det inn på en måte som gjorde at jeg bare måtte undersøke det, forteller Tobias.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

I januar 2012 setter Tobias seg på bussen fra Oslo til Fredrikstad og har med seg en kollega for å gjøre seg opp en mening.

– Vi dro nedover en fin, klar solskinnsdag, og kom frem til en by som så ut som den slet. Papir i vinduene i flere forretninger og parkeringsplasser på alle byens torg og langs elva.

Jeg visste hvor mye som skulle til, og jeg visste hvor mye jeg kunne og hva jeg absolutt ikke kunne

—  Tobias om å starte for seg selv

Tobias så potensialet i restauranten ved Bertelsen Slippen som til da hadde vært drevet av revyartister i kun et halvt år. Han ville ha med seg Ingeborg for å høre hva hun mente.

– Det var det dummeste jeg hadde hørt. Men jeg sa ja til å komme ned for å se hva det var jeg sa nei til, sier Ingeborg.

Da Ingeborg kommer til Fredrikstad uka etterpå, får hun en opplevelse hun ikke hadde forventet:

– Det var wow!-følelsen. Jeg ble overraska selv. Men vi hadde jo akkurat kjøpt oss leilighet, jeg hadde akkurat kommet hjem til Tromsø etter mange år. Alt lå i den kurven. Men jeg skjønte at det i Fredrikstad kunne bli stort.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

Møtet med eieren, Knut Syversen, ble avgjørende.

– Vi hadde ikke mye penger til å overta en restaurant, men Syversen var pragmatisk og tilbød en avtale der vi kunne kjøpe alt kjøkkenutstyr og inventar med en nedbetalingsplan på tre år. Dermed ble terskelen ikke for høy for oss, og han fikk selv løst et problem.

– Men spørsmål som «kunne vi leve av det?», var det viktig å kunne si ja til, forteller Tobias.

Ingeborg forteller faren sin, Henrik, om opplevelsen i Fredrikstad.

– Jeg sa «men det passer jo dårlig nå». Han gir meg en respons som blir helt avgjørende for meg og oss. Han sier: «Men det er jo nå dere kan gjøre det, nå dere har muligheten».

Resten er historie. Ingeborg og Tobias er bare 26 og 28 år gamle når de åpner Restaurant Slippen 5. juli 2012.

– Jeg var brutalt nervøs, hadde masse angst, forteller Tobias.

– Restauranten som hadde vært der før oss hadde fått et enormt dårlig rykte. Så en del folk var sure da de kom. Det var beskjeder som «dere får bare en sjanse!». Jeg kunne bare svare «vi skal gjøre vårt beste». Men det skulle jo ikke så mye til for å gjøre dem fornøyde da, sier Ingeborg med et smil.

Det var wow!-følelsen. Jeg ble overraska selv. Jeg skjønte at det i Fredrikstad kunne bli stort

—  Ingeborg om det første møtet med restauranten som skulle bli deres

Gode anmeldelser gjør at de våger å tro at de får det til. Hver dag gjennom flere år lever de gjennom døgnet med restauranten.

– Jeg var daglig leder, hadde ansvaret for serveringen, administrasjonen, tok imot bookinger og hadde til enhver tid oversikt over hvem som hadde gått ut og inn av restaurantdøren, forteller Ingeborg.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

Noen dager var det også ganske langt mellom gjestene.

– Jeg husker sånne høstdager der vi måtte klare oss uten personale for å spare på utgiftene, der jeg kom tidlig på morgenen for å bake brød, skjære fisken, gjøre alt klart til restauranten åpnet klokken 11, og det var null bordbestillinger. Den følelsen, sier Tobias.

Men restauranten ble lagt merke til: I 2018 fikk Restaurant Slippen utmerkelsen «Beste fiske- og skalldyrsrestaurant i Norge» som ble delt ut av Bookatable by Michelin. Med unntak av perioder under pandemien har det bare gått en vei for restaurantparet. Det har vært to runder med permitteringer, mars 2020 og januar 2021.

– Vi er vanligvis løsningsorienterte mennesker, men det å være fratatt den muligheten var veldig frustrerende. Vi var maktesløse, kunne ingenting gjøre, sier Tobias.

– Vi brukte tid på å kommunisere med de ansatte. På å forsikre dem at hos oss hadde de en trygg arbeidsplass, når vi igjen kunne vende tilbake. Vi mistet ingen, sier Ingeborg.

Denne gangen har de bestemt seg for å holde åpent som planlagt på Slippen og Køl fram til 22. desember, og både Bakfickan og Holwech holder åpent i romjulen. Ingen ansatte permitteres før jul, men de erkjenner at de nye restriksjonene var krevende.

– Situasjonen toppet seg med skjenkestopp på tirsdag. Dette betyr for oss at mange gjester har avbestilt, men endel ønsker heldigvis fortsatt å besøke oss for god mat og hyggelig service i trygge omgivelser. Vi er også klare for å hjelpe våre gjester med flotte gavekort, forteller Ingeborg i en e-post etter at de nye smitteverntiltakene er et faktum.

Da vi så det var kø til brua, skjønte vi at dette trengte folk. De var underernært

—  Tobias om åpningen av Bakfickan

– Hvordan våget dere å ta sjansen på å åpne bakeriet Bakfickan i koronaåret 2020?

– Det var helt perfekt timing! De andre restaurantene våre var stengt, vi kunne bruke all vår energi på det. Bakfickan åpnet først for salg av bakevarer på Slippen, mens lokalet ble ferdigstilt på Nygaardsplassen. Da vi så det var kø til brua, skjønte vi at dette trengte folk. De var underernært, konstaterer Tobias.

Fra åtte ansatte i begynnelsen er det i dag 100 ansatte i parets lille restaurantimperium, som nå i tillegg til Slippen, teller kjøttrestauranten Køl, fiskebaren og fiskebutikken Holwech, samt surdeigsbakeriet Bakfickan.

Ved to anledninger har de åpnet Slippen for de aller mest sårbare blant oss og invitert til julekveld på Slippen i samarbeid med Blå Kors.

– Vi ville gjerne skape litt magi til de som har fått en dårlig start på livet, sier Tobias.

– Det føltes også godt å gi noe til dem som kanskje ikke ville hatt råd til å spise her ellers, sier Ingeborg.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

I adventshjemmet denne førjulsdagen ligger det smakebiter som nok gjenspeiler en viss hjemlengsel. Kardemommebomben «Drömmar» er ikke blant de syv sortene her til lands.

Her ved kjøkkenøya får Stina en smakebit på det søte etter at pappa har hentet henne på SFO. Han vet nøyaktig når det skal times. Etter fruktpausen før barna skal ut og leke.

Jeg synes det er fantastisk å oppleve det vi gjør her: Å få nære, nye venner godt oppe i 30-årene

—  Tobias

Førsteklasseranselen pakkes opp og nisteboksen har brødskiver igjen. Pappa Tobias stiller spørsmål som så mange foreldre gjør:

– Her er det jo mye mat igjen?

– Ja, det skulle jeg jo ha på SFO! repliserer Stina raskt.

Tobias må bare vedkjenne at i dag hentet han datteren tidligere før han selv skulle i et ledermøte.

– Vår hverdag er akkurat som andres. Men arbeidshverdagen vår er helt annerledes enn da vi startet opp for 10 år siden. Nå har vi bygd opp en organisasjon som skal klare seg selv. Vi har kjøkkensjefer og produktsjefer.

– Men nettverk, som så mange andre har, med besteforeldre og vennskap opparbeidet gjennom et helt liv, har dere jo ikke her?

– Vi har min mor boende i bryggerhuset nå i førjulssesongen, og så kommer min far og mor når det er høysesong på sommeren. Tobias’ pappa kommer også jevnlig og hjelper oss, forteller Ingeborg.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

– Men hvordan klarer dere kabalen i hverdagen?

– Vi er aldri på jobb sammen på kveld, og har lederteam som tar ansvar på jobb. Vi har også jobbet for at jeg kan jobbe på dagtid, som daglig leder. Men jeg vil ikke at Tobias skal bli hjemme med oss på kvelden hvis det går til helvete på jobb, da koser ikke jeg meg, sier Ingeborg friskt på sitt nordnorsk.

– Vi har en veldig stor forståelse for hverandre. Og stiller hverandre spørsmålet «hvem trengs mest?». Men det hender vi krangler om hvem som skal være lengst på jobb. «Du henter i dag, ikke sant?». «Nei, JEG henter ikke!» er diskusjoner også hjemme hos oss når det koker, erkjenner Tobias.

Det hender de lengter hjem, men ikke så mye til stedene som til menneskene.

– Det jeg savner mest er helt klart menneskene. Arnøya er ikke et sted jeg kunne tenke meg å bo, selv om jeg kan savne hav, fjell og natur. Stina var med mormor opp til lamminga på gården hjemme i våres. Neste gang er det Andrea sin tur.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.

– Jeg har ikke angret et sekund på at vi flyttet hit. Byen har tatt så godt imot oss. Vi har følt oss velkomne fra første stund. Jeg synes også det er fantastisk å oppleve det vi gjør her i Fredrikstad: Å få nære, nye venner godt oppe i 30-årene, sier Tobias varmt.

Så hender det at det kommer middagsgjester som har med seg sus fra den store verden. Knut Vollebæk var ambassadør i Washington DC da Ingeborg jobbet der. Han og kona har vært gjester hos Ingeborg og Tobias flere ganger.

– Jeg har fått mange gode venner fra Washington DC-tiden. Jeg fikk meg min egen DC-familie da jeg jobbet der. Det er så fint å kunne holde kontakten og nyte godt av det, besøke venner i Brasil og Shanghai, i de store verdensbyene. Men jeg elsker at vi ikke bor i Oslo, sier Ingeborg:

– Jeg kjente det i går da vi var i en barnebursdag i Oslo. Der er det en annen puls. Her hilser man på folk, det er den daglige praten med folk man treffer på sin vei. For meg er Fredrikstad litt sånn som Tromsø. Her er vi hjemme.

Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson er paret bak Slippen resturant, Køl, Bakfickan, og Holwech fiskeutsalg. Historien om paret som kom til Fredrikstad ved en tilfeldighet og skapte et mateventyr.---

Ingeborg og Tobias’ mateventyr

bilde av slippen fra gangbroa
  • Restaurant Slippen: Sjømatsrestaurant som holder til i det som tidligere var et båtslipp ved elva. Maten er hyllet i blant annet DN, VG og ble i 2018 kåret til Norges beste fisk- og skalldyrrestaurant
  • Køl: BBQ- og grillrestaurant med avslappet atmosfære på den prisbelønnede Nygaardsplassen.
  • Bakfickan: Håndverksbakeri som åpnet til braksuksess midt under pandemien. Wienerbrødet med rabarbra, vaniljekrem og pistasjnøtter ble i år kåret til landets beste av Tine
  • Holwech Fiskeri: Delikatessebutikk og lunsjrestaurant på Nygaardsplassen i Fredrikstad. Lanserte under pandemien helgekasser med tre retters middager til stor suksess

---

Fler artiklar för dig