Nyheter

Hetebølgen smyger seg litt nordover

Hetebølgen kommer, men trolig lenger nord enn tidligere varslet. Midt-Norge og nordlige deler av Østlandet kan få 30 grader mot slutten av uka – etter regnet.

Av: Anna Nesje

– I første omgang ser det ut til å bli skiftende i dag og i morgen, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågan til NTB.

Tirsdag kveld ventes det skikkelige sommerbyger og torden østafjells, og det legger en liten demper på de høyeste temperaturene. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for både styrtregn og mye lyn på østlandsområdet tirsdag ettermiddag og kveld.

Det blir også regn og regnbyger på Nord-Vestlandet og hele veien nordover i landet.

Men så letner det inn mot onsdag. Da begynner varmen å komme skikkelig, særlig i Midt-Norge og nord på Østlandet. Det er altså her folk kan få føle på sommerens første hetebølge – det vil si temperaturer over 28 grader i minst tre døgn.

Tropenetter i vente

– Fra onsdag og inn mot helga stiger temperaturen sakte, men sikkert opp mot 30 grader. Mange steder vil få over 25 grader, mens termometeret noen steder vil bikke 30 grader, sier meteorologen.

Hun presiserer at det fortsatt ikke er helt sikkert hvor det hete været vil slå til for fullt.

– Det har flyttet litt på seg, og fortsatt er det ikke hogd i stein hvor det kommer.

Lokalt kan det også bli mulighet for tropenetter, mest i indre strøk der det er minst påvirkning fra havet.

Lenger nord er det fortsatt nokså kjølig, men lengst sør i Nordland og på Finnmarksvidda kan det denne uka bli over 20 grader.

Ingen farevarsel om hete

I Danmark og resten av EU sender meteorologene ut farevarsler om både hete- og kuldebølger for å forberede befolkningen på eventuelle problemer. Slike varsler er foreløpig ikke på trappene her i landet.

– Vi har diskutert det, men foreløpig er det ikke aktuelt hos oss. Nå har vi jo nettopp fått et varsel som gjelder lyn, så folk må ha litt tid til å venne seg til det, sier hun.

Fra onsdag i forrige uke begynte meteorologene å sende ut egne farevarsler for lyn- og tordenvær.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!



Mer fra Dagsavisen