Nyheter

Fredrikstad får koronamillioner til gratis sommerskole

– Mange familier har slitt det siste året. Da er det veldig bra at vi kan gi barn og unge et ekstra og gratis aktivitetstilbud gjennom sommeren, med hovedvekt på det sosiale, sier Victor Kristiansen (Ap).

Under tirsdagens møte i oppvekstutvalget kom det fram at Fredrikstad kommune har søkt om, og etter alle solemerker får, rundt 7,5 millioner kroner fra Utdanningsdirektoratets tilskuddsordning for nye og utvidede sommerskoletilbud i forbindelse med koronapandemien.

– Det som er litt av tanken bak er at vi nå har hatt et år preget av at folk, og særlig barn og unge ikke har fått vært med på så mye aktiviteter som ellers. Det er først og fremst av hensyn til dem at vi ønsket å få på plass et ekstra sommertilbud, sier leder Victor Kristiansen (Ap) i oppvekstutvalget til Dagsavisen Demokraten.

– Med den summen kan man få til mye i et vanskelig år for elevene, legger han til.

Samarbeid med frivilligheten

Kristiansen påpeker samtidig at sommerskoletilbudet skal baseres på frivillighet, og at det ikke er skolenes lærere som skal stå for innholdet det skal fylles med. Dette åpner for mange spennende muligheter, og en vinn-vinn-situasjon, mener han.

– Jeg ser for meg at lek, moro og det sosiale skal være hovedfokuset, og så er det en stor bonus om man får inn noe faglig i tillegg. Her tenker jeg det er naturlig å samarbeide med idrettslagene, ulike frivillige organisasjoner, kulturaktører og lærerstudenter. Jeg tror dette blir veldig bra.

– Noe av tilskuddet kan også settes av til lønnsmidler, og sånn sett kan det bli toveis nytte ved at det drypper litt penger på andre som også har hatt det tøft gjennom pandemien, fortsetter han.

Leder for oppvekstutvakget i Fredrikstad kommune, Victor Kristiansen (Ap).

– Sosialt utjevnende

Sommerskole-søknaden ble kjent som følge av at Høyre-representanten Jorulf Elias Laabak løftet saken i oppvektstuvalget i form av et skriftlig spørsmål. Han argumenterte også fra talerstolen under møtet for hvorfor Fredrikstad bør kaste seg på denne muligheten.

– Det er viktig av flere grunner. Et godt sommertilbud er sosialt utjevnende ved at alle barn får tilbud om et frivillig og gratis skoletilbud og en arena der de kan delta i faglige, sosiale og kulturelle aktiviteter i skolens sommerferie 2021. Det vil også bidra til at elever vil kunne få hjelp til å ta igjen tapt læring, utdyper Laabak overfor Dagsavisen Demokraten.

– Et sommerskoletilbud kan også bidra til verdifulle og sårt tiltrengte sommerjobbmuligheter for unge voksne, studenter og kulturaktører, samt gi verdifull praksis for lærerstudenter, sier han videre.

Laabak har også gjort seg noen tanker om hva tilbudet skal fylles med.

– En god sommerskole er noe mer enn kun teori og tradisjonell undervisning, slik kan for eksempel samarbeid og dialog med frivilligheten og lokale krefter innen idrett og kultur bidra i gjennomføringen av et godt sommertilbud til elevene her i Fredrikstad. Vi har store muligheter til å kunne tilpasse et tilbud til lokale forhold og behov. Et sommertilbud må gi mestring, læring, aktivitet og nye venner, det vil gi gode og lærerike opplevelser for barn og unge i ferien. Dette tror jeg også vil bidra til ny motivasjon for læring, sosialt samvær og deltakelse i idrett og kulturelle aktiviteter, sier han.

Jobber for permanent løsning

Høyre-politikeren er derfor svært glad for at ordningen ser ut til å komme på plass i år, men ser samtidig gjerne at dette blir et fast innslag i Fredrikstad.

– Det er ekstra viktig dette året på grunn av konsekvensene av covid-19. Strenge smitteverntiltak og økt bruk av hjemmeskole eller karantene har ført til at en del elever nå har behov for å være mer sosiale, leke og skape nye vennskap, samt ta igjen noe faglig. Mange barn og unge har betalt en høy pris under pandemien det siste året.

– Dette bør tilbys som en permanent ordning hvert år. Flere norske kommuner har allerede gode sommerskoletilbud og veldig gode erfaringer med dette. Derfor har Fredrikstad Høyre programfestet at vi ønsker å prøve ut sommerskole, og har de senere årene hatt dette som et verbalforslag ved behandling av budsjett og handlingsplan i bystyret, sier Laabak.

Jorulf Elias Laabak, bystyrerepresentant for Fredrikstad Høyre og medlem av oppvekstutvalget i kommunen.

Ønsker å favne bredt

Utvalgsleder Kristiansen opplyser at søknaden deres var sendt allerede før tirsdagens møte, og at kommuneadministrasjonen nå jobber med å utforme et godt tilbud som skal være tilgjengelig for Fredrikstads elever i grunnskolealder.

– Seksjon utdanning og oppvekst er i samarbeid med seksjon for kultur-, miljø- og byutvikling i gang med å planlegge dette, samt koordinere og se det i sammenheng med sommertilbudene som det allerede planlegges for i kommunen, og som har funnet sted tidligere år, utdyper Kristiansen.

Han tror sommerskolen vil være et kjærkomment tiltak for å bøte på vanskelighetene som har oppstått som følge av koronasituasjonen.

– Det er nok mange familier som har slitt, og barn og unge som har behov for mer aktivitet enn det som har vært mulig det siste året. Vi vet også at det kan ha blitt tøft økonomisk for en god del foreldre. Nå vet vi jo ikke helt hvordan årets sommer blir, og mange legger nok helt sikkert egne planer, men ved å ha et tilbud fra kommunens side også – som i tillegg er helt gratis – når man i alle fall bredt ut, fastslår han.

Om tilskuddsordningen

  • I forbindelse med koronapandemien har regjeringen satt av 500 millioner kroner til en egen ordning for tilskudd til kommunene for å opprette nye sommerskoletilbud, eller utvide de eksisterende.
  • Det er Utdanningsdirektoratet som administrerer ordningen, som skal bidra til at elever i grunnskolen får en arena der de kan delta i faglige, sosiale og kulturelle aktiviteter gjennom skolens sommerferie.
  • Tilskuddsrammen for hver kommune beregnes ut fra deres andel av det totale antallet elever i grunnskolen, og for Fredrikstads del utgjør dette rundt 7,5 millioner kroner.
  • Alle tilbudene som finansieres av tilskuddsordningen må være gratis for elevene, og skal ikke erstatte eller påvirke den ordinære grunnskoleopplæringen.

Mer fra Dagsavisen