Nyheter

Setter inn vaksinestøtet i neste uke

Kommende uke settes det vaksine-rekord i Fredrikstad. Da får hele 2300 mennesker sitt første stikk mot Covid-19.

– Vi har i uke 9 hatt et beskjedent antall vaksinerte med kun 500. I neste uke får vi hele 2300 doser til fordeling. Når vi kommer til april og mai, trapper vi ytterligere opp. Da vil vi garantert får travle dager når massevaksinasjonen settes i gang for fullt, opplyste kommuneoverlege Guro Steine Letting i torsdagens formannskapsmøte.

Får 20 prosent flere doser

Etter at regjeringen nylig vedtok å tilgodese kommunene med størst smitteutbredelse et større antall vaksinedoser, gjør Fredrikstad et hopp i vaksineringstakten allerede om få dager. Settes det 2300 doser på en uke, vil det gi flere enn en tredel nye vaksinerte sammenlignet med det totale antallet førstegangsvaksinerte siden 27. desember som nå er på snaut 6500. Totalt har Fredrikstad nå totalt 3060 ferdigvaksinerte, ifølge kommunens egen oversikt.

– Det har pågått en langvarig diskusjon om vaksinestrategien. Nå har FHI konkludert med at det skal innføres en beskjeden, geografisk skjevfordeling hvor kommunene som har mest smitte, det vil si Oslo, Lørenskog, Moss, Fredrikstad og Sarpsborg skal få 20 prosent flere doser samtidig som at kommunene som har færrest smittede må gi fra seg tre prosent av sine doser, opplyste Letting Steine.

Svømmehaller gjenåpnes

I formannskapets syvende korona-møte siden årsskiftet ble det bestemt at svømmehallene skal gjenåpnes fra 5. mars, mens bingohaller og lekeland fortsatt skal holdes stengt.

Treningssenterne vil inntil videre ikke være tilgjengelig for grupper på flere enn to personer. Enmeters-regelen videreføres, men Fredrikstad vil foreløpig ikke innføre et generelt munnbind-påbud på busser slik det er gjort i for eksempel Trondheim – som har en lavere smittespredning enn Fredrikstad.

Vi sender ut sms-varsler til folk om når søppelbilen kommer. Bør vi ikke da også kunne varsle innbyggerne om hvilket regelverk som til enhver tid gjelder?

—  Anita Nock, Frp

Skjenkereglene som gjelder til 22.00 endres heller ikke. Det betyr at det fremdeles ikke er mulig «å ta en øl på by’n» uten mat på tallerkenen.

I idrettsmiljøet vil det fortsatt være forbudt med cup-er og kamper. Voksentrening (folk over 20 år) i grupper er heller ikke tillatt etter den nye vedtatte lokalforskriften.

Kongstenhallen i Fredrikstad kommune.

Kostbart med sms-varsling

Såvel kommunedirektøren som kommuneoverlegen måtte svare på en rekke spørsmål fra de folkevalgte om alt fra sms-varsling til hvilke kriterier som legges til grunn for de lokale forskriftene.

Frps Anita Nock sa det slik:

– Vi sender ut sms-varsler til folk om når søppelbilen kommer. Bør vi ikke da også kunne varsle innbyggerne om hvilket regelverk som til enhver tid gjelder? Det gjøres endringer hele tida og folk er ikke lenger i stand til å henge med, påpekte Nock.

Kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold lovte Nock og formannskapet å se nærmere på ideen. Hun minnet imidlertid også om at en sms-varsling i en slik storskala fort kan koste opp mot 200.000 kroner.

Mellom 900 og 1000 mennesker ringer Fredrikstad kommune for å stille spørsmål om smittevernsregler, vaksinering og om koronasituasjonen generelt.









Mer fra Dagsavisen