I flere år har han jobbet for at Fredrikstad skal bli en friby. Nå kan Wiggo Andersen, Gamlebyens egen kulturgeneral, endelig glede seg over at arbeidet har gitt resultater. Det ble klart etter at ordfører Jon-Ivar Nygård (AP) fredag 19. februar signerte avtalen med den internasjonale frihetsorganisasjonen ICORN.
Med det pennestrøket plikter kommunen seg til å hjelpe en forfulgt forfatter, ved å tilby et hjem til vedkommende og eventuell familie, i inntil to år.
– Det er et privilegium at vi kan være et fristed for forfulgte forfattere der de kan skrive og uttrykke seg fritt, uten frykt for å bli sensurert eller kneblet, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (AP) om prosjektet i en pressemelding fra kommunen.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (AP) signerer avtalen med ICORN, som sikrer en forfulgt forfatter et tilholdssted i Fredrikstad. Foto: Fredrikstad kommune
Les også: Isakstuen endevender venninneforholdet
Et fellesprosjekt for hele byen
For Wiggo Andersen, betyr dette at årevis med innsats har båret frukter.
– Det er bra at vi kjenner vår besøkelsestid og vårt ansvar her, sier han.
– Jeg har jobba i kulissene, og trodd at vi har vært i nærheten veldig ofte. Men så har det stoppa opp politisk eller på grunn av penger. Det har ikke vært noe uvilje der, det har bare handla om få politikerne til å se at det kommer Fredrikstad til gode å kunne være en internasjonal forfatterby.
At kommunen stiller med to fribykoordinatorer som skal følge opp forfatteren, gir prosjektet mer tyngde, mener Andersen.

Wiggo Andersen, i Gamlebyen hvor han blant annet ledet Ord i Grenseland-festivalen i mange år. Foto: Erik Wiggo Larsen
Men han er også klar på at det er viktig at det må finnes et sterkt bakkemannskap utover koordinatorene rundt forfatteren, og at det blir en samla oppgave for flere bidragsytere i Fredrikstad.
– Det at vi har blitt en friby er en detalj. Det er nå det virkelige arbeidet begynner. Men dette er et gjennomslag, og Fredrikstad har så mange positive mennesker, som vet å stille opp når det trengs.
Les også: Anton Brekke-bøkene tok ham fra NAV til toppen av bestselgerlistene (+)
Et fristed for de forfulgte
Hvert år gir Ord i Grenseland en frihetspris til forfulgte, kvinnelige forfattere. Det er ut ifra denne prisordningen at også initiativet om å gjøre Fredrikstad til friby sprang ut.
– Det har vært en hjertesak for Ord i Grenseland i mange år. At vi nå kan få være et fristed for forfattere som er forfulgt, som ikke kan få skrive det de vil eller være den de vil.. Vi har venta på det lenge. Det er et ansvar vi må ta, sier Anne Fjellro, leder av Ord i Grenseland.

Anne Fjellro, leder for litteraturfestivalen Ord i Grenseland. I årevis har de delt ut frihetspris til forfulgte, kvinnelige forfattere. Foto: Privat
Hun roser Wiggo Andersen og kommunen for deres arbeid.
– Vi er privilegerte og heldige her i nord. Jeg gleder meg til å se hvordan vi få til et samarbeid mellom Ord i Grenseland og den aktuelle forfatteren.
Les også: – Det å gjøre festivalen til noe som har et statement, det var viktig for meg (+)