Nyheter

Mann tiltalt for knivran og vold skal ha gravd hull i celleveggen

Lista med anklager om vold og trusler er lang for Fredrikstad-mannen i 20-årene, som også er tiltalt for knivran mot en bensinstasjon og for å ha gravd hull i celleveggen i fengselet.

En lang rekke anklager om vold og trusler mot offentlige tjenestefolk og andre personer, er blant det som venter Fredrikstad-mannen i 20-årene i rettssaken mot ham.

I Fredrikstad tingrett står han også tiltalt for knivran mot en bensinstasjon. Sent på kvelden mandag 21. september i fjor skal han ha truet en ansatt ved bensinstasjonen på St. Croix, da den ansatte skal ha fått en kniv rettet mot seg mens den tiltalte krevde penger og sigaretter i retur.

For denne hendelsen er den unge mannen tiltalt for grovt ran, som har en øvre strafferamme på 15 års fengsel. Det blir opp til retten å bedømme hvorvidt ranet skal regnes som grovt eller ikke. Øvre strafferamme for ran er seks års fengsel.

Tiltalte har sittet varetektsfengslet siden slutten av september. 11. januar ble fengslingen forlenget fram til rettssaken mot ham i midten av februar, hvor det er satt av tre dager til behandling.

Les også: Fredrikstad-mann tiltalt for besittelse av bilder og videoer som viser overgrep mot barn

– Hoppet på ambulanse og gravde hull i cella

Retten skal også ta stilling til en rekke anklager om vold og trusler, i tillegg til hærverk, som mannen skal ha stått bak.

Blant annet skal han høsten 2019 ha utøvd vold og truet en kvinnelig ambulansemedarbeider, da hun skulle legge eller frakte ham på en båre fra en adresse i Fredrikstad.

Mannen skal i den forbindelse ha sparket ambulansemedarbeideren og flere ganger truet henne. For dette er han tiltalt etter straffelovsparagraf 286, for å ha brukt vold til å hindre en person i en spesielt utsatt yrkesgruppe fra å gjøre jobben sin.

Ved samme anledning skal mannen ha gjort seg skyldig i ordensforstyrrelse gjennom utagerende atferd, og dessuten begått hærverk, som han også er tiltalt for. Han skal ha sparket i celledøra i politibilen etter først å ha hoppet på taket på ambulansen og skadet både bilen og utstyr inne i ambulansen.

Les også: Vogntog-passasjer tatt med pistol – sa han hadde kjøpt den på gata for beskyttelse

Den tiltalte skal også ha hindret en offentlig tjenesteperson i å gjøre jobben sin, da han skal ha truet en politibetjent i Fredrikstad i fjor sommer i forbindelse med at han skulle fraktes til arresten en lørdagsnatt. Til politibetjenten sa mannen at han skulle skyte og drepe ham, ifølge tiltalen.

I mai 2019 skal samme mann ha begått hærverk i cella han satt på i Sarpsborg fengsel, hvor han skal ha gravd hull i celleveggen og fjernet silikon rundt vinduene. Og i fjor høst skal han ha knust et vindu i et hus i Fredrikstad.

Les også: Banket opp med jernstang og påført hodeskader – nå er tre personer tiltalt

Vold og drapstrusler mot kvinne

Foruten alt dette, er den unge Fredrikstad-mannen tiltalt for flere tilfeller av vold og trusler mot én og samme kvinne. To ganger i fjor mener påtalemyndigheten at han gjorde seg skyldig i grov kroppskrenkelse.

I februar skal han blant annet ha slått kvinnen i ansiktet med knyttet hånd og tatt kvelertak på henne. Ved en anledning i august skal han ha holdt rundt henne på en måte som gjorde at hun ikke fikk puste samt slått henne i ansiktet og holdt en kniv mot halsen hennes.

Les også: Kjæresten dømt – kvinne fryktet at hun skulle bli drept

Relasjonen de to imellom virker å ha vært problematisk over tid. Ifølge tiltalen, klatret mannen i januar i fjor opp til kvinnens terrasse og nektet å dra derfra. Noen dager tidligere skal han ha truet kvinnen med å drepe henne, ved å sende henne en tekstmelding med innhold som ikke egner seg for å bli gjengitt i sin fulle form.

I tekstmeldingen ga han klart uttrykk for sinne, kalte henne gjentakende ved et skjellsord og truet med å drepe både kvinnen og hennes familie. I meldingen sto det blant annet «....du aner ikke hvor mange knivstikk du får...» og mannen ga uttrykk for at han ikke brydde seg om en lang fengselsstraff.

Les også: Østfolding fikk høyere voldtektsstraff

Etter den siste av de to voldshendelsene han er anklaget for, der han skal ha holdt en kniv mot halsen hennes, skal mannen også ha sendt kvinnen en tekstmelding hvor han i klare ordelag truet med å ta livet hennes. «....neste gang så bruker jeg kniven riktig...», skal han blant annet ha skrevet.

Ni ganger skal mannen ha brutt kontakt- og besøksforbudet han var ilagt mot å kontakte kvinnen, blant annet fra fengsel, og er også tiltalt for dette.

Les også: Importsmitte: – Ikke de polske arbeidernes skyld

Før saken mot mannen skal opp for retten i februar, har påtalemyndigheten tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om at han må betale oppreising eller erstatning til kvinnen, den bensinstasjonansatte, ambulansemedarbeideren, fengselet og eieren av det knuste vinduet.

På spørsmål om hvordan klienten stiller seg til tiltalen, svarer mannens forsvarer, advokat Håvard Flatland at han ikke ønsker å kommentere saken.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen