Nyheter

Biblioteket åpner dørene for flere studenter fram mot jul

Aulafoajeen ved Fredrikstad bibliotek er vanligvis fylt med forventninger til store musikkopplevelser, men i disse dager erstattes dette med eksamensnerver. – Siden planlagte konserter i aulaen er avlyst, passer det fint å benytte lokalene til lesesal, sier avdelingsleder Hanne Utne.

De ansatte ved byens hovedbibliotek har merket stor pågang av leselystne studenter den siste tida, såpass at den ordinære lesesalen deres rett og slett har blitt for liten – i alle fall med tanke på å opprettholde smittevernet.

– Vi merker at mange studenter har kommet tidlig hjem til jul i år. Det er nok situasjonen med korona som gjør at en del heller vil komme hjem og lese, fremfor å sitte på en liten hybel, forklarer lederen for voksenavdelingen ved Fredrikstad bibliotek, Hanne Utne.

Les også: Charlotte (26): – Gå for det du har lyst til, og stol på egne ferdigheter (+)

Da Demokraten besøkte lesesalen tirsdag, var det mye ledig kapasitet. Biblioteksledelsen ønsker at flest mulig av de drøyt ti plassene skal tas i bruk fram mot jul. FOTO: Hermund L. Kjernli

WiFi og antibac

Derfor har de nå åpnet foajeen utenfor bibliotekets ærverdige aula som en ekstra lesesal i ukene fram mot jul, slik at de nå kan ta imot inntil 25 eksamensspente studenter samtidig – med den påkrevde avstanden mellom dem.

Selv om dette først og fremst er tenkt som et tilbud til dem som studerer utenbys, men i år har tatt turen hjem til Fredrikstad tidligere enn vanlig, er det også fritt fram for studenter ved Høgskolen i Østfold.

– Her er det god plass, trådløst nett og strøm tilgjengelig. Og selvfølgelig håndsprit, forsikrer Utne.

Den midlertidige lesesalen er åpen fra klokka 9 til 18.30 mandag til torsdag, mellom 9 og 15.30 fredag og fra 10 til 14.30 lørdag. Allerede sist helg var tilbudet i bruk, og det har også vært studenter innom daglig denne uka.

– Vi synes det er hyggelig å kunne legge til rette for studentene i denne tiden. Og siden planlagte konserter i aulaen er avlyst, passer det fint å benytte disse lokalene til lesesal disse ukene frem til jul, fastslår Utne.

Les også: Førsteårs-student Oda (23) var redd for å miste grepet: – I løpet av tre uker så jeg to personer

Velferds- og læringsmiljøansvarlig i studentparlamentet ved HiØ, Sarah Naomi Lunner, setter stor pris på bibliotekets initiativ i en studenttilværelse som ellers er mye preget av isolasjon.

Velferds- og læringsmiljøansvarlig i studentparlamentet ved HiØ, Sarah Naomi Lunner, setter stor pris på bibliotekets initiativ i en studenttilværelse som ellers er mye preget av isolasjon. FOTO: Privat

– Helt gull

Og bibliotekets håndsrekning høster applaus fra studentene selv.

– Klassen min har ikke møttes fysisk i det hele tatt dette semesteret, og vi har også blitt bedt av Høgskolen om å ikke være så mye på skolen i høst, av smittevernhensyn. At man da kan lese sammen – selvfølgelig med restriksjoner – og slippe å sitte helt isolert, er helt gull, sier Sarah Naomi Lunner.

Hun er opprinnelig Fredrikstad-jente, men nå bosatt i Halden og studerer ved Høgskolen i Østfolds studiested utenfor grensebyen. I tillegg er Lunner velferds- og læringsmiljøansvarlig i høgskolens studentparlament.

– Jeg syns det er kjempepositivt, særlig med tanke på smittevern, at vi får et annet sted i tillegg til høgskolen der vi kan lese til eksamen. Og ikke minst er det veldig bra for alle dem som kommer hjem langveisfra, og som ikke studerer ved Høgskolen i Østfold at de også får et lesesal-tilbud, mener Lunner.

Les også: Råd til studenter som føler seg ensomme

Ensom tilværelse

Personlig har hun klart seg fint som student gjennom koronatida til nå, men er fullstendig klar over at mange andre sliter med å tilpasse seg annerledestilværelsen.

– Vi vet at det er mange som har utfordringer rundt det å føle på ensomhet, noe vi i studentparlamentet også har fått en del henvendelser på. Spesielt for dem som kommer langveisfra for å studere her, kan det nok være tøft og ensomt, og en av åre største bekymringer er at mange av dem blir værende her i jula. Derfor prøver vi å ha et tilbud også gjennom juleferien, forteller Lunner.

– Det er selvfølgelig utfordrende å være student når man føler seg mye alene. Man setter seg ikke akkurat i bilen eller tar kollektivtransport for å dra til skolen nå for tida, så det blir mest å sitte på Zoom, og jeg ser veldig fram til en mer normal studenttilværelse igjen, avslutter hun.

Les også: Skulle pågripes på skip ved Hvaler: – Spyttet på politiet og sa han hadde korona

Smittevern er satt i høysetet i den midlertidige lesesalen.

Smittevern er satt i høysetet i den midlertidige lesesalen. FOTO: Hermund L. Kjernli

Mer fra Dagsavisen