Nyheter

Villa Lykkeberg lyser oransje i kampen mot familievold

Fredrikstad er blitt en by som markerer seg mot vold mot kvinner, mener soroptimistene i Fredrikstad og Borge i anledning de internasjonale kampanjedagene mot dette store samfunnsproblemet.

Villa Lykkeberg vil om kveldene lyse opp i en oransje farge fra onsdag kveld.

– Vi har søkt om å lyse opp Fredrikstadbrua og gangbrua i sentrum også, men det har en kostnad som er helt umulig, fastslår Annette Thorsø Mohr, som er prosjektleder for lyssettingen og kampanjen på vegne av soroptimistene i Borge og Fredrikstad.

For tredje året på rad har kommunen møtt oppfordringen om å lyse opp Villa Lykkeberg ved siden av rådhuset i oransje lys. Hensikten er å rette ekstra oppmerksomhet mot vold mot kvinner og barn, opplyser Borge og Fredrikstad soroptimistklubber, som står bak oppfordringen og samarbeider med kommunen om kampanjen.

Les også: For første gang på snart 50 år, kommer de ikke hjem til deg (+)

– En stemme for kvinner og barn

Oransjekampanjen starter 25. november hvert år og avsluttes 10. desember, som er FNs menneskerettighetsdag. (Søke)lyset rettes mot FNs internasjonale kampanje «United to end violence against women», som betyr å stå sammen om å stoppe vold mot kvinner.

– Gjennom hele perioden vil Lykkeberg være opplyst i oransje for å synliggjøre et kritisk og sentralt samfunnsproblem. Vårt mål er å skape oppmerksomhet og på denne måten være en stemme for kvinner og barn, ansvarliggjøre politikere og bidra til bevissthet og handling i vår egen kommune, sier prosjektleder Mohr til Demokraten.

Og der er kommunen allerede kommet et stykke på vei, mener hun. Regjeringen har tidligere bestemt at alle kommuner skal ha sin egen handlingsplan mot vold i nære relasjoner, noe Fredrikstad har hatt i noen år.

– Og så sier kommunen ja nå på tredje året til å lyse opp Villa Lykkeberg og delta i kampanjen, noe vi tolker positivt som at kommunen er opptatt av dette. Og det gir oss mulighet til å være en sterkere pådriver for at Fredrikstad skal ta stadig nye steg på dette området, som da to politikere i posisjon nylig var ute og løftet oppmerksomheten rundt vold i nære relasjoner, sier Mohr.

Silje Waters og Helga Aakre (begge SV) tok i Fredriksstad Blad til orde for at Fredrikstad må skjerpe innsatsen mot familievold. De to mente at handlingsplanen er god, men at for lite blir gjort.

Meninger: «Det er kvinnen selv som kjenner kroppen sin best»

Ekstra koronabekymring

Soroptimistenes bekymring for vold i nære relasjoner, og særlig mot kvinner og barn, har bare økt i koronaåret 2020.

– Ja, for nå er samfunnet stengt ned på en helt annen måte enn vi er vant med. Det er en kjent sak at ofre for vold i nære relasjoner er mer innendørs sammen med voldsutøver i disse tider, og dermed mer utsatt for vold. Mange har mistet fristedene sine, påpeker Mohr.

Les også: Volden mot kvinner øker under koronapandemien

«Vold i nære relasjoner er aldri en privatsak, men et samfunnsproblem som rammer millioner av kvinner og setter utviklingen av samfunnet tilbake», poengterer soroptimistene i Fredrikstad og Borge i en pressemelding.

Onsdag kveld blir det i forbindelse med lyssettingen en markering ved rådhuset, i samarbeid med politiet, bistandsadvokat Marianne Weel Kreutz og krisesenteret. Temaet er: «Mistenker du vold i nære relasjoner? Hva gjør politiet og hva kan du som enkeltperson gjøre?».

Les også: Mor tiltalt for flere års mishandling av sønn
I tingretten denne uka: Far tiltalt for gjentatte grove voldtekter av datter samt vold mot henne og sine tre sønner

Norge har forpliktet seg ved i 2017 å stille seg bak Istanbulkonvensjonen, som er Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner. I tillegg utarbeidet regjeringen i forkant av 2017 en nasjonal handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Planen inneholder konkrete tiltak på områdene forebygging og synliggjøring, kunnskap og kompetanse, hjelpe- og behandlingstilbud, straffeforfølging og samordning.

Les også: – Krevde tusenlapper fra mann for ikke å sende penisbilde til kona

Mer fra Dagsavisen