Nyheter

Tror de har funnet ut hva det mystiske skummet i Oslofjorden er

De siste dagene har det dukket opp et gulaktig skum langs store deler av kysten i Oslofjorden. Det fikk varsellampene til å blinke. Nå har de første prøvesvarene kommet.

Bilde 1 av 2

– De første analysene tilsier at det er parafinvoks, forteller Kjetil Aasebø, vaktleder i Kystverket.

Voksen stammer mest sannsynlig fra et skip som har vasket tankene sine, etter å ha fraktet parafinolje. Så har de dumpet skyllevannet i sjøen. Dette er ifølge Aasebø fullt lovlig, så lenge det gjøres utenfor territorialgrensa.

– Dette er et tillatt utslipp. Mange fartøy gjør dette, i og med at det ikke er ulovlig. Derfor kan vi ikke stille noen til ansvar for dette, sier han.

Ba innbyggerne holde seg unna

Skummet er gulaktig og godt synlig. Det har dukket opp langs store deler av kysten i Østfold og på øykommunen Færder. Det har også blitt registrert i Tanum i Sverige.

På noen strender har skummet størknet opp og fremstår som en florlett, klissete masse.

Lokale myndigheter uttrykte tidlig bekymring for forurensningen. Moss kommune gikk torsdag kveld ut med en advarsel på Facebook, der de ba folk ikke ta på skummet inntil det hadde blitt analysert.

Les også: Søker Fredrikstad-folk som gjør verden til et bedre sted

Kan være farlig for dyrelivet

Kjetil Aasebø i Kystverket sier det ikke er farlig å komme i kontakt med parafinvoks. Men det kan være farlig for dyrelivet.

Dette er snakk om et petroleumsprodukt, så det er ikke bra å få i seg. Det gjelder spesielt spesielt vilt, som sjøfugler og sjøpattedyr. Ettersom vi ikke er ferdige med analysene ennå, vet vi ikke nøyaktig hvor giftig stoffet er, sier han.

Det var en prøve av skummet tatt fra Spjærkilen på Hvaler, som ble analysert av Forsvarets forskningsinstitutt. Svaret kom torsdag kveld.

Det skal tas en ytterligere analyse i dag for å verifisere resultatet, forteller Inger Marie Bjølseth, miljørådgiver i Moss kommune.

Ble først registrert i Moss

Det jobbes nå med å kartlegge nærmere hvor omfattende utslippet er. Torsdag tok Bjølseth en tur til kystområdene Feste, Fuglevik og Årefjorden i Moss.

Jeg registrerte mye påslag på alle stedene, men ingenting i Årefjordbukta. Jeg skal sjekke Jeløy i dag, sier hun.

Det første skummet ble ifølge henne rapportert inn av en turgåer i Moss kommune den 3. november.

Les også: Lanserer plastpellet-dugnad som konkurranse (Demokraten+)

Ber kommunene rydde opp

På grunn av utbredelsen av påslaget, samt at det regnes som en akutt hendelse, er det Kystverket som er ansvarlig forurensningsmyndighet. Vaktleder Kjetil Aasebø forteller at de nå er i dialog med de berørte kommunene, for å få ryddet opp i utslippet.

De har en aksjonsplikt. Kommunene kan søke refusjon fra staten ved Kystverket for kostnadene, sier han.

Skummet har enkelte steder sitvnet opp og blitt til klumper.

Skummet har enkelte steder stivnet opp og blitt til klumper.

Ikke like alvorlig som utslippet av plastpelleter

Det er ikke lenge siden Oslofjorden ble rammet av et annet utslipp.

I februar dukket det opp millioner av små plastpeller i fjorden. De stammet fra skipet MV Trans Carrier, som mistet deler av lasten under et uvær.

Oppryddingsarbeidet var omfattende og krevende.

– Vi vil aldri komme til et punkt der kysten er 100 prosent renset. Disse pelletene vil være ute i miljøet i flere generasjoner framover, sa Nicolay Moe, koordinator i Oslofjorden Friluftsråd, i sommer.

Aasebø i Kystverket sier dette utlippet ikke vil være like krevende å rydde.

– Dette er noe helt annerledes enn plastpelleter. Skummet flyter og er lett å få tak i. Dessuten er det veldig synlig, sier han.

Les også: Denne gjengen har plukket over 14 millioner plastpelleter (Demokraten+)

Blir ulovlig fra neste år

Ifølge vaktlederen er dette er det første, store utslippet av parafinvoks på norske strender. Han tror det skyldige skipet var langt unna norskekysten da utslippet skjedde.

– Dette er et kjent problem i land som Nederland, Tyskland, Belgia og Frankrike. De opplever dette som et problem. Derfor er det nå gjort tiltak for å gjøre denne typen utslipp forbudt. Det kommer et internasjonalt forbud fra nyttår, sier han.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen