Av: Arne Børresen
30. september har Lie sin siste arbeidsdag i Fredrikstad kommune. Det bekrefter direktør for seksjon kultur, miljø og byutvikling Bente Meinert overfor Demokraten.
Begrenset handlefrihet
Selv ønsker ikke Vegard Lie å utdype årsakene til at han forlater jobben som Fredrikstads første byantikvar.
Imidlertid er det kjent at Lie har møtt på krevende utfordringer i de nesten seks årene han har arbeidet med å fremme verneinteressene i Plankebyen. Politikere, byråkrater og hans egen ledelse har flere ganger truffet beslutninger i strid med Lies faglige råd om bygningsvern, arkitektur og fredning.
Lie advarte for eksempel sterkt mot den svært omdiskuterte utbyggingen av Pay-gården i Nygårdsgata 1, han har villet bruke kraftigere lut for å berge Kniple Hovedgård, og han har vært en forkjemper for å bevare trelast-skuret på Gressvik, som det nå er gitt åpning for å flytte til et annet sted i kommunen. For få år tilbake kom det anstrengte forholdet han fikk til sin egen ledelse også til uttrykk da han måtte trekke tilbake en kronikk skrevet for Fredriksstad Blad (ekstern lenke).
Saken fortsetter under bildene.
Byantikvaren har jobbet for bedre bevaring av både bygget og hageanlegget på Kniple Hovedgård, her fra 2003 og 2019. Begge foto: Erik Wiggo Larsen
Trond Svandal, lokalhistoriker og gruppeleder for Venstre i bystyret, var politikeren som tok initiativet til at Fredrikstad kommune skulle ansette en byantikvar. Om Lies avgang sier han:
– Jeg er kjent med at han har sagt opp og synes det er beklagelig at han slutter. Men Vegard Lie fikk nok ikke det handlingsrommet av sine overordnede som han ønsket. Vi snakker, tror jeg, om en handlefrihet som var nokså begrenset. Ikke desto mindre var han en dyktig fagmann, poengterer Svandahl og understreker:
– Vegard har bragt massevis av kunnskap og kompetanse inn i kommunen som vi nok ellers ikke ville fått uten å ha en slik stilling. Han er en svært dyktig fagperson som har vært klar og tydelig i sitt budskap. En god vaktbikkje for kulturminnevernet, må vi si.
– Hva tenker du om det åpenbart anstrengte forholdet han fikk til både administrasjonen og flere av politikerne?
– Selv om det har vært mange som har støttet ham, så tror jeg nok stillingen kunne vært organisert på en annen måte, slik at vi kunne unngått mange av stridighetene som oppstod. Når det skal tilsettes en ny antikvar mener jeg stillingen bør legges rett under rådmannen (kommunedirektøren) slik at handlingsrommet blir friere. Her må det uansett komme en endring, hevder Trond Svandahl bestemt.
Direktør for kultur, miljø og byutvikling Bente Meinert støtter Svandahls kommentar på at Lie er en dyktig fagperson, men ønsker ikke å kommentere påstanden om at Lie har hatt for lite spillerom.
– Fredrikstad har en rik kulturarv og Lie har bidratt med viktig kunnskap om vern av denne inn i kommunen. Lie har selv sagt opp sin stilling i kommunen da han har fått tilbud om jobb et annet sted. Det vil være feil av meg å kommentere på andres spekulasjoner på hvorfor han har søkt nye utfordringer, sier Bente Meinert, direktør for Seksjon kultur, miljø og byutvikling.
– Er dere i gang med å rekruttere en ny byantikvar?
– Ja, vi er i prosess. Men vi må først få på plass noen nye etatsjefer, opplyser Meinert.
Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Demokraten!