Nyheter

– Nå har vi mistet trær som har høy verdi som biologiske kulturminner!

Mandag morgen gikk de store trærne på Kniple gård i bakken. Byantikvar i Fredrikstad, Vegard Lie, reagerte sporenstreks, men det var nytteløst. – Nå har vi mistet trær som har høy verdi som biologiske kulturminner!

Byantikvar Lie forteller til Demokraten at hugstmannskapet raskt skar felleskår i alle trærne, bortsett fra et av Østfolds største asketre.

– Jeg gikk inn og vernet om dette treet, samtidig som jeg kontaktet fylkeskonservatoren med håp om at han kunne få gjennomført et straks-vedtak om fredning. Men det gikk ikke denne gangen.

Vegard Lie og kommunens byggesaksavdeling hadde befaring på eiendommen mandag 12.februar sammen med eier Alf M. Ulven i Kristiania Eiendomsforvaltning. Senest fredag gjennomførte Lie et møte med Ulvens arkitekt om renoveringsarbeidet og vernet av bygningen på Kniple gård.

- Vi har hatt en god dialog om ivaretagelsen av bygningen den uken, men med uforutsigbarheten jeg opplever med tre-fellingen i dag er det vanskelig å vite hva som skjer i fremtiden.

Til Fredriksstad Blad sier Terje Rustad som representerer grunneieren, at han vurderte å tilkalle politiet av hensyn til sikkerheten.

- Politiet har vært her tidligere, og vi har fått klarsignal til å felle. Dette er privat eiendom og trærne er ikke fredet, sa han til samme kilde.

Mer fra Dagsavisen