Nyheter

Klavestad inviterer til førjulssnurr

Lørdag åpner Lars Ole Klavestad årets siste utstilling i galleriet sitt, med egne og nye bilder. Denne gangen har også hans åtte år gamle datter fått en liten avdeling.

– Jeg har mine trofaste fans gjennom mange år, og da må man hele tida bringe dem noe nytt, så man ikke ser akkurat det samme som man har sett før, sier kunstneren og forfatteren om «Kalde føtter – varme tanker», årets førjulsutstilling i Galleri Klavestad.

Det siste året har innebåret store endringer for 46-åringen, som etter mange år hos fylkeskonservatoren i Østfold sa opp stillingen sin i protest mot opprettelsen av Viken fylkeskommune.

– For min egen del har det vært et veldig begivenhetsrikt år, da jeg tok steget over i den kunstneriske verden fullt ut. Nå står jeg friere til å jobbe akkurat når jeg vil, og trenger ikke forholde meg til tid på samme måte. Utstillinger kan jeg også ha når jeg vil, når jeg har dette stedet, fastslår han.

Les også: Ser kirkene våre i nytt perspektiv (Demokraten+)

Kunstnerspire

Ved siden av rundt 40 egne bilder, har han også satt av en krok i galleriet til neste generasjon i den kunstneriske familien, datteren Johanne Klavestad Aaby (8).

– Hun er veldig inspirert av sin far, men kaller bildene sine for «prikkalisme». Hun har sitt eget uttrykk, og er veldig opptatt av at dette ikke er min kunst, sier den stolte pappaen med et smil.

– Hun har spurt om dette lenge, og da har jeg sagt at bildene må være så bra at en proff kunstner kunne laget dem. Hun har virkelig gått inn for det, så det syns jeg er litt morsomt. Jeg syns bildene hennes er veldig fine, med veldig bra sammensetning av farger, legger han til.

Johanna Klavestad Aaby på åtte år har endelig fått oppfylt ønsket om å stille ut bildene sine i pappas galleri.

Johanne Klavestad Aaby på åtte år har endelig fått oppfylt ønsket om å stille ut bildene sine i pappas galleri.

Stadig utvikling

Selv representerer Lars Ole Klavestad sin egen kunstform, «snurrealismen».

– Jeg merker at folk kommer i god stemning, og det tror jeg handler mye om underfundigheten og samspillet mellom titler, former og farger. Hvert bilde er en liten historiefortelling.

Samtidig ønsker han stadig å ta det karakteristiske uttrykket sitt et skritt videre.

– Hver utstilling prøver jeg å teste ut noe nytt, og nå har jeg blant annet prøvd å dra inn litt kubisme i ett av bildene. Jeg syns det ble veldig fint og vellykket i fargesetting, nesten litt glassmaleri-aktig.

– Jeg føler at denne utstillingen er tverrsnittet av snurrealismen, og viser kunsten min i sin fulle bredde, fortsetter han.

Les også: Disse fire sangene skal sørge for en stemningsfull Fredrikstad-advent

Bjørkejakt

Et annet nytt grep som har kommet til i kunsten hans, er bruken av bjørketrær. Dette har han også for anledningen manifestert gjennom å sette opp sju ekte bjørkestammer i galleriet, dekorert med malerier.

– Jeg har vært på jakt etter sånne trær en stund, og det er ikke så lett å finne rette, fine bjørker. Sist utstilling var en dame som er bonde utover mot Torsnes innom, og i det hun skulle gå ropte jeg etter henne i døra og spurte om hun kunne hjelpe meg. To timer etterpå ringte hun, og fortalte at hun var ute i skogen og hadde sagd ned sju bjørketrær til meg. Det syns jeg var veldig morsomt. Da jeg var og hentet dem, la jeg en innbydelse i postkassa: «Takk for bjørkene, regner med at du kommer og ser?», forteller Klavestad.

Vernissasje for «Kalde føtter – varme tanker» er lørdag, og utstillingen er åpen også de to kommende helgene, til og med lørdag 15. desember.

– Det pleier å være bra med folk på disse utstillingene, og så er det en fin anledning til å besøke Gamlebyen før jul. På søndag er det julegateåpning, og da kan man stikke innom her for en kunstpause, reklamerer Klavestad.

Lars Ole Klavestad har også funnet plass til to store tidligere utstilte verk blant de ellers nye bildene i førjulsutstillingen.

Lars Ole Klavestad har også funnet plass til to store tidligere utstilte verk blant de ellers nye bildene i førjulsutstillingen.

Mer fra Dagsavisen