Disse fire sangene skal sørge for en stemningsfull Fredrikstad-advent

Over 500 stemmer kom inn til kommunen da det skulle avgjøres hva klokkespillet i rådhustårnet skal spille fram mot jul. «Vi tenner våre lykter» var en soleklar folkefavoritt.

– Vi har fått veldig god respons på både forslagsrunden og avstemningen, så det har vært kjempegøy. Totalt fikk vi inn 521 stemmer på de åtte sangene man kunne velge mellom, forteller kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune.

Det var tidligere i november at kommunen ba om forslag til hvilke sanger som skal spilles fra klokkespillet i rådhustårnet fra 1. desember til og med lille julaften.

Les også: Kommunen lanserer gratis julekalender til en aktiv advent

Hvert sitt klokkeslett

72 ulike låter ble foreslått, og av disse ble det valgt ut åtte sanger som skulle kuttes ned til fire gjennom en nettavstemning:

* «Selmas sang» (fra Snøfall, årets adventskalender på TV)

* «I’m dreaming of a white Christmas»

* «Carol of the bells»

* «Joy to the world»

* «Tenn lys»

* «Vi tenner våre lykter» (fra Jul i Skomakergata)

* «So this is Christmas»

* «Sonjas sang til Julestjernen» (fra Reisen til julestjernen)

Tirsdag var resultatet klart, og adventsprogrammet vil bestå av «Selmas sang» klokka 9, «Joy to the world» klokka 15, «Tenn lys» klokka 18 og «Vi tenner våre lykter» klokka 21. Måne og sol ligger fast klokka 12, slik den også gjør gjennom resten av året.

Les også: Politiets «hotellreklame» går viralt

Kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune mener innbyggerne har mye stemningsfull musikk å glede seg til fra rådhusklokkene i advent og jula.
Foto: Hermund L. Kjernli

Kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune mener innbyggerne har mye stemningsfull musikk å glede seg til fra rådhusklokkene i advent og jula.

Komponist-hyllest

– Det var ganske jevnt mellom flere sanger, men «Vi tenner våre lykter» fikk desidert flest stemmer, hele 25 prosent. «Selmas sang» fikk 17 prosent, mens «Joy to the world» fikk 12 prosent, sier van Nuys.

Den fjerde og siste plassen var egentlig delt mellom «So this is Christmas» og «Tenn lys», med ti prosent hver, så her måtte juryen gå inn og ta en sjefsavgjørelse.

– Sigvald Tveit, som skrev «Tenn lys» til Portveien 2s julekalender på 80-talllet, døde i januar i år. Klokkenisten vår kjente ham, og vi tenkte derfor at dette var en fin måte å hylle Tveit på, forklarer van Nuys.

– Stemningsfullt

Fredag 13. desember vil de fire adventslåtene bli fremført i konsertform fra klokkespillet av domkantor i Fredrikstad domkirke, Dan René Dahl, som en del av kommunens aktivitets-julekalender.

Det øvrige juleprogrammet i klokkespillet blir det samme som i fjor.

– Vi var veldig fornøyde med det. Nå blir det et fint og stemningsfullt program både gjennom advent og jula, avslutter van Nuys.

Les også: Gjevt domkirke-besøk for Elgpatruljen (Demokraten+)