Nyheter

«Hysj! – heisen er ustabil»

Vi orker ikke langlesing om heisproblemene på Fredrikstad bibliotek – invester i en ny heis nå, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattansvarlig 

Om snaue sju år kan Fredrikstad bibliotek feire hundreårsjubileum. Det er å håpe at dagens spedbarnsforeldre og rullestolbrukere innen den tid får en sikrere og mer forutsigbar adgang til hele byens folkebibliotek – skjønt det ser dårlig ut! Storesøster til sjuåring og rullestolbruker Gabriel, Elena Kristin Tømte (18), mener nok er nok og er lei av at heisen opp til barneavdelingen i andre etasje fungerer når den selv har lyst til å fungere. – Når heisen står blir Gabriel ekskludert fra bibliotekets tjenester. Og det er ikke riktig, sier Elena. En påstand ingen bør motsi.

Avdelingslederen for barneavdelingen opplever at heisproblemene øker og den nyansatte biblioteksjefen gir uttrykk for «å være glad for å få beskjed». Kommunens arbeidsledere, i avdeling eiendomsdrift i Fredrikstad kommune, mener at heisen ikke står oftere enn andre heiser de har ansvar for i kommunen.

Leserbrev: «Nå er det på tide at Fredrikstad bibliotek får en heis som fungerer»

Det lukter langlesing og flere bind i serien om bibliotekets heisproblemer – det har vi ikke tid til. Selv om Norges første registrerte heisanlegg ble tatt i bruk i Kristiania i 1896, skal ikke det være malen for Fredrikstads praktbibliotek fra 1926.

Vi tar det for gitt at ansatte på biblioteket har gitt beskjed om heisproblemene – da må de bli hørt. Heisen er av den «gamle typen» som stopper hvis man kommer for nærme døra – tida er inne for en snarlig investering og heislansering. Tilrettelagt atkomst og en funksjonell og praktisk heis er for øvrig også et krav i forhold til brukere med nedsatt funksjonsevne. At småbarnsforeldre med barnevogn heller ikke kan forvente å kunne trille inn på bibliotekets barneavdeling blir et paradoks – for kommende lesehester.

Leder: FAU blir ignorert – men samlokaliseringen bør være optimal for utvikling og læring sammen med andre

Mer fra: Nyheter