Nyheter

Frp-politiker mener stortingsrepresentant fra SV ga ham rasist-stempel under skoledebatt

– Grovt og oppsiktsvekkende fra en stortingspolitiker, mener Ole Martin Johansen. – Vi har nok ganske ulike syn på det som skjedde i denne debatten, svarer Freddy André Øvstegård.

Det var under den første av tre skoledebatter mellom de ulike politiske partiene ved Frederik II videregående skole mandag, at stortingsrepresentanten fra SV rettet et kraftfullt angrep mot Fremskrittspartiet.

– Det var en helt vanlig skoledebatt, der partiene angriper hverandre litt frem og tilbake. I den forbindelsen tok Freddy André Øvstegaard ordet, og sa at han og SV ville «kaste rasistene ut av regjeringen», mens han pekte på meg, forteller Ole Martin Johansen.

– Virkelighetsfjernt

Han er Frps 3. kandidat til Moss kommunestyre ved høstens kommunevalg, stiller også til valg til Viken fylkesting. Som partiets representant i den aktuelle debatten, føler han seg også personlig beskyldt for å være rasist.

– Jeg syns dette er ganske drøyt fra en stortingsrepresentant, og et utspill som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Rasisme handler om hvordan man ser ut, mens vi i Frp mener hudfarge ikke har noe å si, men hvordan man oppfører seg uavhengig av om man er etnisk norsk eller innvandrer.

– Elevene som var der kan sitte igjen med et feilaktig inntrykk. Det vi i Frp ønsker er like muligheter for alle, men at alle som kommer hit skal bli ordentlig integrert. Det har ingenting med rasisme å gjøre. Derfor syns jeg det er grovt og oppsiktsvekkende av en stortingsrepresentant å prøve og sette den merkelappen på meg og mitt parti, sier Johansen (bildet).

Les også: AUF slår tilbake mot Frp etter SVs rasist-kommentar under skoledebatt

Ole Martin Johansen. 3. kandidat for Fremskrittspartiet, Moss, Viken. Student og rådgiver.

FOTO: Mimsy Møller

– Ikke personlig

Freddy André Øvstegård bekrefter at han brukte ordene Johansen refererer til, men avviser at han mente utspillet som en personlig beskyldning rettet mot Frp-representanten.

– Vi har nok ganske ulike syn på det som skjedde i denne debatten. Ole Martin gikk hardt ut i åpningsinnlegget sitt, og kom blant annet med uttalelser som at kriminelle innvandrere må kastes ut av landet, og at innvandrere ikke vil lære seg norsk eller integrere seg. I etterkant av dette var det en runde der elevene fikk stille spørsmål til oss i panelet, og da var det blant annet en del ungdommer med minoritetsbakgrunn som tok ganske mye kraftigere til motmæle mot Frp enn hva jeg gjorde, hevder Øvstegård (bildet under).

– Det jeg gjorde var å rose de ungdommene som tok ordet, og samtidig sa jeg at de har SV på laget sitt i kampen for å kaste rasistene ut av regjering. Jeg mente ikke å kalle Ole Martin rasist, og det sa jeg også til ham etter debatten. Det jeg ønsket å få fram er at det finnes flere eksempler på utsagn fra Frp-representanter i regjering som både jeg og ganske mange andre mener er rasistisk retorikk, forklarer SVs stortingsrepresentant fra Østfold videre.

Les også: SV krever tillitsreform i Fredrikstad kommune (Demokraten+)

Freddy André Øvstegård, SV, Foto: Silje Louise Waters

FOTO: Silje Louise Waters.

Glad for kritiske spørsmål

Ole Martin Johansen hevder på sin side at Øvstegård vrir på uttalelsene hans fra debatten.

– Det jeg og Frp sier er at de som har gjort en kriminell handling – og som ødelegger for alle de andre som er lovlydige, noe jeg også presiserte i debatten – har ikke noe her å gjøre. De som lærer seg norsk og vil integrere seg i det norske samfunnet, ønsker vi velkommen, sier Frp-politikeren.

– Det var mange som tok ordet og stilte meg spørsmål, og det syns jeg er bra. Da fikk jeg også muligheten til å oppklare en del misforståelser rundt Frps innvandringspolitikk, legger han til.

Les også: – Fredrikstad bør se mot Venezia

Ingen anger

Begge forteller at en av de ansatte ved Frederik II videregående skole tok opp språkbruken da den første debatten var avsluttet.

– Vi hadde en prat om at det var mye temperatur, og så tok vi hverandre i hånda på at vi skulle dempe debattklimaet. Det var en mye ryddigere tone fra både Frp-representantene og meg i de to påfølgende debattene, sier Øvstegård.

– Det ble mye bedre i de to neste rundene, og sånn håper jeg det fortsetter, supplerer Johansen.

Freddy André Øvstegård angrer likevel ikke på uttalelsene han kom med, til tross for at han erkjenner å ha et ekstra ansvar som stortingsrepresentant.

– En del av ansvaret mitt er også å slå ned på det jeg mener er åpenbar rasistisk retorikk og angrep. Det kommer jeg til å fortsette med uansett hvilke verv eller roller jeg har, avslutter han.

Les også: – Ja til Frp betyr nei til bompenger (Demokraten+)